fbpx

Ovo je 6 navika loših roditelja. Jeste li jedan od njih?

Roditelji koji odgajaju dobru djecu imaju slične navike. No to također vrijedi i za one druge roditelje. U koju skupinu vi spadate?

Biti roditelj u današnje vrijeme nije lako.

Uz sve obaveze koje imamo na dnevnoj bazi naš zadatak je i osigurati nesmetani rast i razvoj naše djece te im pomoći da se što lakše integriraju u društvo kako odrastaju.

Roditelji koji odgajaju uspješnu djecu imaju neke navike koje možemo lako prepoznati i izdvojiti, no to također vrijedi i za one druge roditelje.

Kako bi bili sigurni da niste jedan od njih pročitajte ove savjete i prilagodite svoj stil odgoja kako bi vaše dijete moglo rasti i napredovati na pravi način.

Udaranje i kažnjavanje

Ako redovno čitate Moderno Roditeljstvo sigurno vam je poznat naš stav što se tiče udaranja i kazni. No ako ste pak prvi put na našim stranicama dok ovo čitate, dobrodošli. Moderno Roditeljstvo podržava načela povezujućeg roditeljstva i pozitivne discipline.

To znači da udaranje djece smatramo neljudskim oblikom iživljavanja na djeci i liječenja frustracija roditelja. Osim sto može ostaviti trajne i ozbiljne posljedice na djecu, udaranje djece spada pod zlostavljanje te je kažnjivo zakonom.

Kako će dijete naučiti lekciju bez kazne?

Kako će dijete naučiti lekciju bez kazne? Više na http://bit.ly/2bBw1gg

Objavljuje Moderno Roditeljstvo u Srijeda, 17. kolovoza 2016.

Također ne podržavamo ni kažnjavanje jer isto ne postiže željeni cilj, već nas kao roditelja samo udaljuje od djeteta. Kažnjeno dijete će poštivati pravila samo da izbjegne kaznu te tako neće ništa naučiti.

Umjesto toga zalažemo se postavljanje jasnih granica, otvorenu komunikaciju s djetetom i disciplinu bez kažnjavanja.

Roditelj koji koristi udaranje i kazne kao metodu odgoja može ozbiljno narušiti rast i razvoj svog djeteta.

Većina roditelja koji koriste ove loše metode to rade jer ne znaju za bolje, jer su ih tako njihovi roditelji naučili ili su tako i oni sami odgojeni.

No to nam ne smije služiti kao opravdanje!

Naš zadatak je da svojoj djeci pružimo najbolje što znamo i možemo. Uz količinu informacija koje su nam dostupne u današnje vrijeme jednostavno ne možemo pronaći opravdanje za udaranje i kažnjavanje djece.

Ako to još uvijek radite, dosta je! Vrijeme je da stanete, educirate se i postanete dio civiliziranog svijeta u kojem živite.

POVEZANI TEKSTOVI:

prestanimo se derati

Vikanje na djecu

Kada smo naučili da je udaranje djece zločin, te da kazne nisu djelotvorne već postižu suprotni učinak, vrijeme je da se ulovimo i onog psihološkog oblika zlostavljanja djece – vikanja.

Većina roditelja ima problem s vikanjem na djecu. Ponekad je teško zadržati hladnu glavu pa vjerujem da smo svi barem jednom povišenim tonom rekli nešto svom djetetu.

No vikanje također može ostaviti trajne posljedice na djecu i njihov psihološki razvoj pa ga svakako treba izbjegavati.

Osim toga, ako nešto ne možemo objasniti i reći smireno već imamo potrebu povisiti ton, onda mi sami imamo veći problem od naše djece.

Moderno Roditeljstvo ima cijelu seriju članaka o tome kako se prestati derati na djecu, pa i potpuno besplatnu eKnjigu koju možete preuzeti ovdje.

POVEZANI TEKSTOVI:

Nadam se da će vam ovi alati pomoći u tome da shvatite zašto se zapravo deremo na djecu te kako možemo prestati.

Da bi svojoj djeci omogućili siguran i ugodan dom to je najmanje što možemo napraviti za njih. Jer tek kada se prestanemo derati na djecu možemo s njima početi razvijati otvoren odnos temeljen na komunikaciji, povezanosti i međusobnom poštovanju.

Dopuštanje pretjerane izloženosti ekranima i tehnologiji bez nadzora

Današnje vrijeme donosi mnogo alata koji nam olakšavaju svakodnevni rad i život. Mobiteli, tableti i računala neki su od takvih alata.

No da bi od njih mogli imati koristi moramo znati kako ih koristiti na pravi način.

Djeca koja su pretjerano izložena ekranima mogu razviti cijeli niz zdravstvenih i psiholoških problema, od nedostatka koncentracije, loših društvenih vještina i slično.

Koliko vremena bi djeca trebala provesti gledajući u ekrane?

Koje su preporuke stručnjaka za vrijeme koje djeca smiju provesti pred ekranima? Više na: http://bit.ly/2hWVUvr

Objavljuje Moderno Roditeljstvo u Utorak, 31. srpnja 2018.

Mi sami odrasli smo u vremenu kada tehnologija nije imala toliki utjecaj na svijet, no naša djeca odrastaju danas, a pripremamo ih za budućnost.

Sasvim je sigurno da tehnologija i internet, ne samo da su promijenili način na koji radimo, već imaju ogroman utjecaj i na način na koji živimo.

Da bi svoju djecu naučili koristiti tehnologiju na pravi način moramo se i sami malo educirati.

Moramo biti svjesni opasnosti pretjeranog gledanja u ekrane, pogotovo za malu djecu. Moramo znati koje su opasnosti korištenja interneta i društvenih mreža s kojima će se naša djeca neminovno susresti.

I moramo znati kako sa svojom djecom uspostaviti otvoren odnos temeljen na povjerenju i međusobnom poštovanju kako bi mogli s njima otvoreno i bez straha i srama pričati o tehnologiji i načinu na koji ju koristimo.

POVEZANI TEKSTOVI:

Pretjerana kontrola nad djecom – helikopter roditeljstvo

Biti roditelj je divno iskustvo. No ponekad roditelji znaju pretjerati pa postanu sjena svog djeteta.

Da bi se dijete moglo nesmetano razvijati moramo mu osigurati dovoljno slobode da može samostalno istraživati svijet oko sebe. Pretjerana kontrola i konstantno sputavanje djeteta može imati vrlo loše posljedice za njegov razvoj.

Mi kao roditelji moramo se pobrinuti da su naša djeca sigurna. No također im moramo dopustiti da padnu, da pokušaju sami pa iako znali da neće uspjeti.

Umjesto da spriječimo dijete da se uopće pokuša penjati, naučimo ga kako se pravilno popeti te budimo tu kraj njega kako bi ga utjeili ako padne. Cijela logika stane u ovu rečenicu.

POVEZANA TEMA: Pet savjeta kako da prestanete biti helikopter roditelji

postovanje roditelja

Poticanje na slušanje bez pitanja

Neki roditelji misle kako rješenje svih problema leži u tome da djeca slušaju bez puno pitanja.

Oni obično smatraju da djeca moraju poštovati roditelje i da oni sami ne moraju ništa napraviti kako bi to poštovanje zaslužili. No ne mogu biti više u krivu.

Poštovanje nije nešto na što imamo pravo samom činjenicom da smo roditelj. Da bi ga dobili moramo ga zaslužiti.

Djeca koju tjeramo na slušanje bez pitanja odrastaju u nesigurne osobe koje neće znati konstruktivno razmišljati već će sve prihvaćati kao super rješenje.

Naš zadatak je djecu naučiti da razmišljaju konstruktivno te da propituju sve što mogu.

U svijetu gdje smo konstantno izloženi lažnim vijestima te raznim manipulacijama naša djeca moraju znati kako koristiti svoj zdravi razum.

Moramo ih naučiti kako razaznati što ima smisla, a što je potpuna besmislica te da do toga dodu koristeći se racionalnim metodama promišljanja. Ako ih odgajamo tako da ne dopuštamo propitivanje naših odluka, teško da ćemo u tome uspjeti.

Zato dopustimo da djeca analiziraju nas koji provodimo najviše vremena s njima. Dopustimo da propituju naše odluke. Oni tako uče o sebi i svijetu koji ih čeka.

A i ako smo sigurni da smo u pravu, što zapravo možemo izgubiti osim malo svog ponosa kada nam dijete racionalno dokaže da smo u krivu?

vise-vremena-s-djecom

Zanemarivanje emocionalne i društvene inteligencije

Često se dogodi da roditelji posvećuju mnogo pažnje uspjehu u školi ili tome da dijete završi fakultet. I to je sasvim razumljivo.

No moramo biti svjesni da završeni fakultet nije garancija za sreću i uspjeh u životu. Formalna edukacija je važna, no nikako ne smijemo zanemariti i druge oblike učenja.

Svoju djecu moramo naučiti što je emocionalna inteligencija i kako da se njome koriste. Moramo ih usmjeravati ka tome da znaju prepoznati svoje osjećaje od malih nogu. Da mogu otvoreno pričati o tome što osjećaju, bez obzira jesu li curice ili dječaci.

Moramo ih dati do znanja da nisu svi osjećaji pozitivni te da je ponekad u redu ako se osjećaju tužno ili ljuto.

Moramo im pokazati kako da se nose s takvim, teškim osjećajima.

POVEZANA TEMA: 5 koraka za razvijanje emocionalne inteligencije kod djece

Također je važno da ih naučimo društvenim vještinama.

Komunikacija, poštivanje drugih ljudi, bonton. Sve ovo ponajprije ćemo ih naučiti vlastitim primjerom.

Budite svjesni da djeca najviše vremena u prvih 7 godina provode s vama roditeljima te uče tako da promatraju vas.

Oni upijaju sve što vi radite, pa ako vi psujete nemojte vikati na svoje dijete kada i ono krene slati ljude u rodni kraj.

Učenje nije samo bubanje napamet iz knjiga, to je promatranje svijeta oko sebe i razmišljanje o svemu što vidimo, čujemo i doživljavamo. Mi sami smo učili na ovaj način pa će i naša djeca ovako učiti. Zadatak roditelja je biti dobar primjer svojoj djeci.

Mnogo toga što pišemo na Modernom Roditeljstvu vrti se oko nas samih – roditelja.

Zbog toga često kažemo kako je povezujuće roditeljstvo najteži oblik odgoja djece jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi bili bolji roditelj. To je utoliko istina koliko se mi sami trudimo da postane.

PROČITAJTE SLJEDEĆE: Moderno Roditeljstvo neće proizvesti generaciju neodgojene djece!

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.