fbpx

Koliko bi vremena djeca trebala provoditi gledajući u ekrane?

Istraživanja znanstvenika i preporuke za roditelje.

Vječno pitanje koje muči mnoge roditelje još otkad TV nije bio u boji.

Danas kad imamo Youtube, nebrojeno TV programa i ekrana u kući da ih ni sami ne znamo prebrojiti – teško je procijeniti koliko vremena bi djetetu trebali dopustiti da “bulji u ekrane”.

Postoje mnoge teorije koje često roditeljima nisu od pomoći već, rekao bih, imaju suprotan ili čak nikakav učinak. Situacija je zapravo vrlo jednostavna, a kako se postaviti pokušati ćemo vam objasniti u ovom članku.

U prve dvije godine mozak vašeg djeteta razvija se nevjerojatnom brzinom.

Svaki podražaj kojeg u tom periodu dožive ostavlja na njih nesagledive posljedice, kako dobre tako i loše.

Premalo podražaja u toj dobi može značiti da se neka područja mozga neće dovoljno razviti.

No kako na našu djecu djeluje previše podražaja?

Doktor Dimitri Christakis, direktor Centra za zdravlje djece dječje bolnice u Seattleu koji proučava ponašanje i razvoj djece tvrdi kako djeca mlađa od tri godine koja više vremena provode gledajući TV imaju veće šanse kasnije imati problema sa koncentracijom nego ona djeca koja ne gledaju TV u dobi do tri godine. Također, tvrdi da nije važno samo koliko vremena gledaju TV, već i što gledaju.

Moglo bi vas iznenaditi, ali emisije koje su namijenjene djeci u velikoj većini slučajeva zapravo nisu prilagođene za dječji mozak u toj dobi.

Dječja psihologinja Victoria Dunckley tvrdi kako problem nije prisutan samo kod djece mlađe od tri godine, već i kod starije djece.

Njeno iskustvo govori kako su djeca razdražljiva, sklona promjenama raspoloženja i imaju smanjenu koncentraciju.

To je nazvala “sindromom ekrana” koji uzrokuje preveliku razdražljivost, smanjenu količinu sna i prestimuliran živčani sustav kod djece.

medijska pismenost
Da li je ovo uobičajena scena i u vašem domu?

Teško je odrediti magičnu formulu i reći koliko sati je optimalno, no ono što bi svaki roditelj trebao raditi je aktivno pratiti svoje dijete.

Razmislite koliko vremena vaša djeca dnevno provode na “ekranima”, a da toga niste ni svjesni?

Kakav primjer vide od vas, kao roditelja, tj. koliko vremena dnevno vi sami provedete na “ekranima” dajući djetetu loš primjer?

Bill Gates je poznat po strogim pravilima za svoje troje djece o čemu je dao nekoliko intervjua. On smatra kako bi djeca prvi mobitel trebala dobiti u dobi od 13 godina.

Njegova djeca su se mnogo puta vraćala iz škole tužna zato što druga djeca imaju mobitel, a oni su jedini koji ga nemaju. Kad djeca najbogatijeg čovjeka na svijetu nemaju mobitel do svoje 13 godine, treba li zaista vaš balavac od 7 godina novi iPhone?

Također, Bill Gates ograničava vrijeme koje njegova djeca provode na kompjuterskim igricama na 45 minuta dnevno preko tjedna i jedan sat dnevno vikendom. Ta pravila se, naravno, mijenjaju s obzirom na dob djeteta, no Bill Gates je poznat kao vrlo strog po ovom pitanju.

Doktor Ranko Rajović, koji se godinama bavi istraživanjima iz područja neurofiziologije i neuroendokrinologije, preporučuje da djeca ispod dvije godine uopće ne gledaju TV, a kasnije da se isto kompenzira aktivnom igrom poput trčanja i skakanja na otvorenom.

Njegova ideja je, da za svaki sat gledanja u ekrane vaše dijete provede dvostruko više vremena u aktivnosti na otvorenom. 

Dr. Rajović je veliki zagovaratelj aktivne igre za djecu koja uključuje skakanje i aktivnosti instinktivno urođene djeci. Na taj način djeci se razvijaju sinapse u mozgu, a vrlo je važno da u tome imaju podršku roditelja koji ovakve aktivnosti obično zabranjuju.

Pogledajte preporuke Dr.Rajovića u video zapisu ispod.

Vrijeme na ekranima, uključujući TV, laptope, tablete, mobitele te pogotovo računalne igre potrebno je u svakom slučaju kontrolirati.

Očekivati od djece da ne gledaju TV, ne surfaju internetom ili da nemaju mobitel u današnje vrijeme je sasvim suludo.

Ključ svega je pravilna mjera prilagođena dobi djeteta.

Ono što bi vi, kao roditelj, morali osigurati je to da vaše dijete provodi kontrolirano vrijeme na ekranima, a isto tako da provodi odgovarajuće vrijeme baveći se drugim aktivnostima. Počnite od sebe, jer vi ste taj koji djetetu daje dobar ili loš primjer.

Vrijeme koje ćete provesti zajedno buljeći u ekrane, vaše dijete neće pamtiti godinama kasnije, dok će im dan proveden na izletu u prirodi ostati trajno u sjećanju.

Preporuke za čitanje:

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.