fbpx

Kako pomoći sebi da postanete bolji roditelj?

Nije teško, a odraziti će se na cijeli vaš život.

Djeca ne trebaju savršene roditelje. Oni trebaju roditelje koji ih neće povrijediti i koji će im biti posvećeni na najbolji mogući način.

Nažalost, mnogim roditeljima i ovo predstavlja problem. I to je u redu.

Biti posvećen djeci zahtjeva mnogo energije i volje. To znači provoditi vrijeme s njima nakon napornog dana na poslu kada bi se najradije uvalili u kauč ispred TVa. To znači odreći se svog privatnog trenutka da bi se igrali sa svojoj djecom. To znači staviti potrebe svog djeteta ispred vlastitih potreba, svaki dan i u svakoj situaciji. Svatko tko nije probao misli da je lagano, ali većina roditelja zna koliko je teško.

Ipak, ukoliko i radite sve ovo još uvijek ne znači da ste dobar roditelj. Svatko od nas, ma koliko god se trudio ponekad se ne može na pravi način posvetiti svojoj djeci. Svatko od nas ponekad padne na tom testu roditeljstva. Svi smo mi imali različito djetinjstvo i ono nosi svoj teret. Ako se još uvijek nismo obračunali s nekim duhovima iz prošlosti koji nas muče, to može postati veliki problem u odgoju djece.

Dolazimo do one situacije za koju smo rekli da nikada sebi nećemo dopustiti, ponavljamo greške svojih roditelja.

Ipak, biti roditelj daje nam novu priliku da poradimo na sebi i ispravimo te greške. Da bi odgoj naše djece bio dobar, najprije moramo poraditi na sebi kao osobi. Evo kako to napraviti.

POVEZANA TEMA: Kako se nositi s teretom vlastitog djetinjstva u odgoju djece?

Budite svjestan roditelj

Svaki puta kada vas dijete izbaci iz takta, možete se kladiti da je dotaknulo neke bolne elemente iz vašeg djetinjstva. Postanite svjesni toga, jer to je prvi korak. Imati djecu daje vam savršenu priliku da popravite sebe kao osobu. Ako ne radi sebe samog, onda radi svoje djece.

Zaustavite se

Naučite se zaustaviti u pravom trenutku. Kada već znate što slijedi, naučite sebi reći DOSTA! Izađite iz sobe, uzmite pauzu, duboko udahnite. Kontrolirajte svoj bijes, a dopustite djetetu da pokaže svoje osjećaje.

Shvatite emocije

Ljutnja je biološko stanje organizma. Kada smo ljuti spremni smo napraviti stvari koje inače nikada ne bi napravili. Ali mi to možemo kontrolirati. Nije uvijek lako, ali je moguće. Poradite na tome.

Razmislite o svom djetinjstvu

Ako ste imali teško djetinjstvo, to sada više ne možete promijeniti. Ali ono što možete je osigurati da vaše dijete ima bolje djetinjstvo. Prisjetite se teških situacija iz svog djetinjstva koliko god teško bilo. Naučite nešto iz toga. Promijenite nešto u svoj načinu odgoja djece. Postanite roditelj kakav ste uvijek željeli biti.

Samo opušten roditelj može biti dobar roditelj. Pokušajte.

Riješite se stresa

Ako ste pod stresom šanse su da nećete biti dobar roditelj. To je jednostavno tako. Riješite se stresa koji vam zadaje posao i svakodnevne brige. Ako nemate vremena jer previše radite, iskoristite ono što imate. Uključite svoju obitelj u zabavne aktivnosti. Odite na izlet, uključite glazbu i plešite zajedno.

Vaša djeca mogu biti vrlo zabavno društvo kada im date priliku.

Razgovarajte s partnerom

Podrška je važna. Vaš partner u tome vam je najbolji prijatelj. Razgovarajte, razmijenite iskustva. Potrudite se zajedno da postanete bolji roditelji. Vaša djeca će vam biti zahvalna na tome.

Na kraju dana, imati djecu daje vam novu priliku da postanete bolja osoba. Ja sam odlučio iskoristiti tu priliku. To neće samo utjecati na način na koji odgajate djecu, utjecati će na cijeli vaš život.

POVEZANA TEMA: Seks nakon djece? Ovo je 5 savjeta za koje bi trebali znati

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.