Seks nakon djece? Ovo je 5 savjeta za koje bi trebali znati

Kako dijete utječe na odnose u braku? Kako se postaviti i osigurati normalan odnos s partnerom?

Trudnoća je uzbudljivo razdoblje u životu svake obitelji. Dolazak novog člana poseban je događaj koji zauvijek nosimo u svojim srcima.

Više nismo samo “nas dvoje”, sada nas je troje. Ili četvero, petero, šestero…

Spremili ste se za trudnoću i porod, znate zašto su babinje važne, naučili ste kako uspostaviti dojenje i znate sve što se može znati o tom malom biću koje će vam od sada uljepšavati svaki dan.

No, jeste li razmišljali o sebi, o svojem partneru i o vašem odnosu?

Kako dolazak novog člana obitelji utječe na vaš odnos, na koji način ćete unaprijediti svoj odnos sada kada imate više obaveza, a manje vremena i manje energije za sebe?

Prioriteti vam sada više nisu na istom mjestu na kojem su bili prije samo nekoliko tjedana. Ono što ste smatrali nemogućim, sada vam je sasvim normalno.

No u svemu tome, nemojmo zaboraviti na onoga ili onu koja je s nama od samog početka, na osobu s kojom želimo provesti vječnost, našu suprugu/supruga.

Dolaskom djeteta vaš odnos se nepovratno mijenja, a o nama ovisi kamo ćemo ga usmjeriti od sada. Seks više nije visoko na listi prioriteta, pa se često čini kako se nikada neće na nju niti vratiti.

Da li je to utjecaj djeteta ili naša vlastita greška jer smo se prestali truditi?

Seks nakon djece više nikada neće biti isti, no to ne znači da ne može biti mnogo bolji.

Oslonite se na obitelj i prijatelje

Znamo koliko nam dobro dođe pomoć roditelja ili prijatelja u danima nakon poroda ili kada imamo malo dijete. Ponekad je teško uklopiti sve obaveze koje imamo uz novog člana naše obitelji pa nam svaka pomoć dobro dođe.

No nemojte se na obitelj i prijatelje oslanjati samo za “uobičajene” zadatke već ponekad ostavite dijete na čuvanju kod bake da bi se posvetili sebi i svom partneru.

Ako nemate pristup baka servisu iz bilo kojeg razloga možda imate susjede ili dobre prijatelje na koje se možete osloniti, i oni na vas. Vi pričuvajte njihovo dijete, oni će pričuvati vaše na par sati kako bi otišli na večeru.

Isplanirajte vrijeme za sebe

Svako mjesec-dva isplanirajte večer za sebe. Upotrijebite gore spomenuti baka servis ili osobu od povjerenja kojoj možete ostaviti dijete na par sati. Izaberite restoran ili aktivnost koja vas privlači i krenite.

Vaše dijete će biti dobro, vjerojatno će spavati cijelo vrijeme.

Ovisno o dobi djeteta i osobi koja ga čuva prilagodite vrijeme povratka. I uživajte u tom vremenu, nemojte provesti večer razmišljajući da li je vaše dijete dobro. Ako vjerujete osobi kojoj ste ga povjerili nemate se zašto brinuti.

POVEZANA TEMA: Kako se nositi s teretom vlastitog djetinjstva u odgoju djece?

partner i odnos nakon djece

Kuhajte zajedno

Ako pake ne možete izaći na večeru, napravite ju u svom domu. Zajedno kuhajte i pripremite večeru koja će vam se svidjeti.

Kuhanje nakon dolaska djeteta često smatramo još jednom nepotrebnom aktivnošću pa se počinjemo hraniti nezdravo, jedemo brzu hranu i spremamo ju još brže. No koliko je to zaista dobro za nas?

Isplanirajte svoje obroke, kupite namirnice na vrijeme ili ih naručite online, iskoristite hladnjak i zamrzivač te nemojte stres ubacivati kao dodatak pripremi hrane.

Neka trenuci pripreme hrane budu zabava. Čak i dijete može pomoći kada malo naraste, no na nama samima je kako ćemo to sve isplanirati.

POVEZANA TEMA: 9 savjeta za mršavljenje za uvijek zauzete roditelje

Osigurajte vrijeme kada ćete biti potpuno sami

Svatko od nas treba određeno vrijeme za sebe kako bi ostali normalni. Vrijeme koje ćemo provesti potpuno sami, u tišini ili slušajući svoju omiljenu glazbu za opuštanje.

Potrudite se da svatko od vas ima to vrijeme za sebe, onda i koliko vam je to potrebno. Netko može funkcionirati bez da ikada u životu bude sam, dok druga osoba možda treba barem sat vremena na dan provesti u svom vlasitom društvu.

Prepoznajte kakve ste osobe i osigurajte si to vrijeme. Utjecaj će biti vrlo vidljiv i pozitivan.

brak nakon djece

Izađite iz rutine i planirajte svoje zajedničke trenutke

Najvažniji proces u svemu ovome je plan. Kada smo kratki s vremenom jedino planiranjem možemo osigurati da sve obavimo kada je to nužno, po prioritetima.

Bez plana možemo samo letiti od zadatka do zadatka bez da znamo što radimo i zašto to radimo sada, a ne za vikend.

Iako možda do sada niste ovako razmišljali, sada je vrijeme da krenete.

Planirajte vrijeme koje ćete provesti sami kao par, planirajte svoje vikende i dane godišnjeg odmora. Planirajte unaprijed, ne danas za sutra.

  • Dogovorite vrijeme bez djeteta, ubacite ga u kalendar. Tako ćete očekivati taj dogovor. I potrudite se ga se on uistinu dogodi, nemojte ga odgoditi.
  • Kada ste sami bez djece nemojte provesti vrijeme pričajući o djeci. Vjerujem da imate i drugih tema za razgovor.
  • Planirajte aktivnosti koje do sada niste probali. Možda je gledanje filma uzbudljivo, no koliko ste to puta ponovili? Ovaj put, napravite nešto drugačije.
  • Planirajte zajedno. Nekim parovima pomaže ako je jedna osoba zadužena za djecu, dok druga planira sve vezano za vas same dok drugi parovi vole planirati zajedno. Prepoznajte u koju skupinu spadate i prilagodite se.

Na kraju dana, nemojte optuživati svog partnera i svu krivnju prebaciti na njega. U odnosima dvoje ljudi nikada krivnja ne može spasti samo na jedno.

Shvatite koliko volite svog partnera, koliko ga trebate u svom životu. Sjetite se zašto ste se odlučili osnovati obitelj zajedno. Planirajte aktivnosti koje će vas na to podsjetiti.

I možda najvažnije od svega – nemojte odustati jedan od drugoga. Iako se na trenutak možda i čini kao najlakša opcija, u konačnici ispadne najteža. Odustati je lako, raditi na sebi je mnogo teže.

Ako kraj sebe imamo pravu osobu, znamo kako i znamo zašto se to isplati.

POVEZANA TEMA: Kako primjenjivati pozitivno roditeljstvo kada smo umorni?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.