fbpx

Kako se nositi s teretom vlastitog djetinjstva u odgoju djece?

Skinimo okove sa svojih srca kako bismo mogli postati bolji roditelji!

Svatko od nas imao je djetinjstvo koje je na svoj način drugačije. Svatko od nas nosi teret tog djetinjstva – uspomene, misli i strahovi koje smo proživljavali kao djeca još uvijek nas proganjaju. Kako se oduprijeti utjecaju vlastitog načina odgoja kako bi svojoj djeci pružili bolji način odgoja?

Prihvatite svoje terete

Da bi mogli krenuti naprijed najprije morate sebi priznati što vas muči. Suočite se već jednom sa strahovima iz vlastitog djetinjstva i priznajte si ih. Sve ono što ste kao dijete potisnuli duboko u sebe sada izlazi na površinu. I to je u redu. Da bi mogli biti bolji roditelj morate znati gdje stojite. Prvi korak je priznati svoje terete i živjeti s njima, ne u strahu od njih.

Oprostite svojim roditeljima

Vaši roditelji imali su samo najbolje namjere za vas isto kao što i vi imate samo najbolje namjere za svoju djecu. Shvatite da ih je njihov život oblikovao na njima jedinstven način spletom iskustava i situacija kroz koje su prošli. Oprostite im sve što im još uvijek možda zamjerate, sve ono što vas još uvijek duboko pogodi nakon toliko godina.

Da bi mogli krenuti naprijed moramo se pomiriti sa svojom prošlošću, moramo oprostiti. Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti. Nema smisla u životu nositi desetljećima stare terete. Zbog svoje djece, moramo ih odbaciti.

Shvatite koliko su vas vaši roditelji voljeli

Koliko volite svoju djecu? Zastanite na trenutak ovdje i razmislite o tome.

Što mislite koliko vaši roditelji vole vas? Razmislite o svom djetinjstvu, o trudu i vremenu kojeg su vam vaši roditelji posvetili, o svakoj neprospavanoj noći koju su probdjeli nad vašim krevetom, o svakom danu kada su odlazili na posao koji mrze kako bi vas mogli prehraniti. Razmislite koliko vas ti ljudi vole još danas i shvatite da vas je njihova ljubav izgradila u osobu kakvi danas jeste.

Vaša djeca nisu poput vas

To što ste vi kao dijete prošli kroz određenu situaciju, nosili određeni teret ne znači da i vaša djeca moraju proći isto. Naš zadatak kao roditelja je omogućiti svojoj djeci sretnije djetinjstvo, kvalitetniju podlogu na kojoj će graditi svoj život sutra. Posvjestite sebi ovo!

Nemojte nikada uspoređivati svoje djetinjstvo sa djetinjstvom svoje djece. Pa prošlo je koliko desetljeća otkad ste bili dijete?

Nemojte ponavljati greške svojih roditelja, učite na njima

Kaže se da je lakše učiti na tuđim greškama, ali zašto onda nitko to ne radi? Koliko god se trudili uvijek dođemo u situaciju da počnemo ponavljati greške svojih roditelja u odgoju. Možda je prirodno da krenemo odgajati svoju djecu po već dobro poznatom modelu – onako kako su naši roditelji odgajali nas.

Ovo je najveća greška koju možemo napraviti. Mi smo jedinstveni i imamo svoj stil odgoja. On nije nešto s čime smo se rodili, već nešto što moramo razviti. Educirajte se, pročitajte poneku knjigu o odgoju. To je jedini način kako se oduprijeti onom što nam je poznato.

Budite roditelj kakav ste oduvijek htjeli postati

Kad smo bili djeca svi smo ponekad maštali kakvi ćemo roditelji biti jednom kad budemo imali svoju djecu. Znali smo da ne želimo ponavljati greške svojih roditelja. Prisjetite se tih situacija iz svog djetinjstva. Vratite se u misli djeteta koje ste nekad bili i sjetite se što ste željeli. Sjetite se žara koji ste imali i postanite onakav roditelj kakvog ste uvijek htjeli imati. Vaša djeca sigurno žele upravo takvog roditelja.

Teško je biti dobar roditelj danas, kada imamo toliko obveza i toliko nam je pažnja raspršena. Teško je pronaći svoj stil odgoja. No ako nismo svjesni onoga što želimo, vrlo brzo postati ćemo ono što nikada nismo htjeli postati.

Oduprijeti se teretu svog djetinjstva nije lako, to je zadatak koji nećemo napraviti jednom već ga moramo ponavljati svaki dan, svaki tjedan i svaku godinu svog života.

Biti bolji roditelj je nešto što dugujemo svojoj djeci. Krenimo prvim korakom!

Preporuke za čitanje:

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.