fbpx

Odgojite inteligentno dijete uz ovih 7 savjeta

Vaše dijete će vam biti zahvalno.

Svi želimo samo najbolje za svoju djecu. Odgojiti inteligentno dijete je jedan od prioriteta svakog roditelja. Inteligencija ne znači da vaše dijete bude najbolje u razredu ili da osvaja državna natjecanja iz matematike, već mnogo više od toga. To znači pripremiti dijete za svijet i ono što ga u životu očekuje – novi izazov svaki dan. U modernom svijetu stvari se mijenjaju nevjerojatnom brzinom, a zadatak nas roditelja je osigurati da su naša djeca spremna za novi svijet u kome će živjeti.

Ovih nekoliko savjeta mogu vam biti od velike koristi kako bi vaše dijete razvilo inteligenciju od malih nogu. S obzirom koliko je vaše dijete staro prilagodite ove savjete sebi i djetetu. Oni se mogu primijeniti već od malih nogu, pa sve do puberteta.

Budite prisutni kada vas dijete treba

Vaše dijete treba vašu prisutnost. Koliko i kako vas treba uvelike ovisi o dobi djeteta. Kao roditelj naš zadatak je da smo tu za svoju djecu kada nas trebaju, ali ne smijemo to pobrkati s prevelikim zadiranjem u njihovu privatnost. Ne smije cijeli naš dan biti ispunjen djetetom. Dajte mu prostora kada ga treba, a budite tu za njega kada to traži.

Interakcija

Djeca uče promatrajući nas s kojima provode svaki dan. Oni gledaju sve što vi radite i to koriste u svom životu. Prevelika pažnja usmjerena na njih neće imati dobar utjecaj. Iako moraju znati da ste vi kao roditelj odgovorna osoba u njihovom životu, trebaju dovoljno prostora kako bi sami istražili svijet i naučili nove vještine.

Kada vaše dijete uči o svijetu ono traži odobravanje od vas. Svaka nova interakcija je djeci vrlo važna, a način na koji tumače nove stvari uvelike ovisi o načinu na koji vi kao roditelj to promatrate.

Vaša prisutnost mora im omogućiti sigurnu okolinu za igru, te im dati dovoljno prostora za samostalno istraživanje i razvoj.

Emocionalna sigurnost

Razvijanje emocionalne sigurnosti vrlo je važan korak u razvoju vašeg djeteta. Mnoga istraživanja su pokazala da djeca čiji roditelji imaju nježan i brižan odnos prema njima brže napreduju, u emocionalnom, intelektualnom i fizičkom smislu.

Djeca trebaju sigurnost. Vi kao roditelj ste sigurno utočište za svoje dijete od trenutka njegova rođenja. Koliko dugo ćete to ostati, to ovisi samo o načinu na koji se vi odnosite prema djetetu.

POVEZANA TEMA: Kako razviti emocionalnu inteligenciju kod djece?

Čitajte svom djetetu. Svi znamo koliko je to dobro za njih. No također i pričajte s njime. Ako je čitanje važno, pravilna komunikacija je mnogo važnija. Iskoristite svakodnevne radnje kako bi razvili komunikaciju sa svojim djetetom. Na taj način aktivirate njegove sinapse u učenju novih stvari, tjerate ga na razmišljanje i interpretaciju kroz govor.

Dopustite znatiželju

Vaše dijete počinje istraživati svijet oko sebe već od prvog trenutka kada počne puzati. Već tada počnite sa pravilnim odnosom. Nemojte djetetu sve braniti, pustite ga da samostalno istražuje svijet oko sebe, koliko god taj svijet bio mali u tom trenutku. To znači da ćete morati pomaknuti porculanske ukrase sa polica koje dijete može dohvatiti, da ćete skupljati važne dokumente s poda mnogo puta. Ali sve to vrijedno je koristi koju vaše dijete dobiva samostalnim istraživanjem.

Kako odrasta ono dobiva poruku da je svijet vrijedan istraživanja te da ga u tome ništa ne može spriječiti. Ovu logiku će kasnije koristiti u svakom svom izazovu.

Naravno uvijek pazite na sigurnost djeteta i potrudite se da mu omogućite odgovarajući prostor koji je siguran.

POVEZANA TEMA: Kako osigurati da vaše dijete bude sigurno i da zna prepoznati opasnost?

igranje na plaži

Promijenite scenu

Djeca vole promjenu okoline. Ako ste svaki dan zatvoreni u kući sa istim tempom, pokušajte malo uzburkati stvari. Prošetajte do parka ili šume. Kada obavljate kućanske poslove dopustite da vas dijete promatra. Ono na taj način uči mnogo o svijetu oko sebe.

Igrajte se zajedno. Pjevajte djetetu i puštajte mu glazbu. Ne mora svaki dan biti isti. Novi podražaj vrlo je koristan za djecu, a i vama bi malo svježeg zraka dobro došlo.

Izbjegavajte pretjerano gledanje TVa ili Youtube videa. Djeca na taj način ne razvijaju interakciju s drugim ljudima, a sam utjecaj na mozak još nije dovoljno istražen.

POVEZANA TEMA: Koliko vremena bi djeca trebala provoditi pred ekranima?

Educirajte sebe

Ako vi kao roditelj niste educirani, ne možete biti od velike koristi svom djetetu. To ne znači da morate imati dva završena fakulteta i doktorat, već da morate imati volju i želju da postanete bolji roditelj. Internet je divno mjesto danas, sa toliko novih mogućnosti. Iskoristite to, čitajte i istražujte kako bi mogli biti bolji roditelj. Ako ne znate od kuda krenuti pogledajte našu stranicu sa literaturom.

Posjetite knjižnicu zajedno sa svojim djetetom, uzmite knjigu ili dvije. Budite proaktivni i pokažite djetetu kako biti proaktivan u životu.

Predah kada je potreban

Pripazite da vaše dijete nije previše stimulirano. Pretjerana stimulacija nije dobra jer može imati suprotan učinak. Iako djeca trebaju svaki trenutak učenja i istraživanja svijeta, isto tako trebaju i trenutke mira i opuštenosti. Trenutke kada mogu buljiti u svoja stopala, upoznati i shvatiti kako radi njihovo tijelo. Oni se vole igrati u našoj prisutnosti jer im to ulijeva povjerenje, ali ponekad trebaju trenutak za sebe, bez da smo mi posvećeni njima.

Svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete. Ne postoji osoba na svijetu koja vam može dati bolji savjet od vas samih. Zato se educirajte i razmislite o onome što vaše dijete treba.

Ne postoji univerzalno pravilo koje možete primijeniti. Postoji mnogo rada, truda i zajedničkog učenja. Uz mnogo ljubavi vaše dijete izrasti će u pravu malu osobu. Možda jednog dana i bude prvak države u matematici. Ili u baletu.

PROČITAJTE SLJEDEĆE: Kako postati osoba od povjerenja svom djetetu?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.