fbpx

Kako pomoći svom djetetu u trenutku “emocionalne eksplozije” kroz 4 jednostavna koraka?

Što je "emocionalna eksplozija" i kako pomoći svom djetetu kada do nje dođe? Kakve veze kuća s tri kata ima s odgojem djece? Evo odgovora...

Što se događa u mozgu za vrijeme emocionalne eksplozije i kako nam to može pomoći da bi smirili dijete i poučili ga poželjnim načinima izražavanja potreba i želja?

Emocionalne eksplozije su situacije kada dijete neutješno plače, vrišti, lupa, baca se po podu, ne želi se pomaknuti i slično.

Te situacije događaju se svugdje: u vrtićima, trgovinama, ulicama i obiteljskim domovima.

Ovo predstavlja neke od najvećih izazova roditelja.

Čini se da što god pokušali, samo ćemo pogoršati situaciju.

Kako reagirati u ovakvim situacijama?

Jasno je da ova ponašanja nisu socijalno poželjna. Ipak, ovo nikako nije trenutak da dijete poučavamo tome. Doći ćemo i do toga, kroz nekoliko koraka.

Dr. Dan Siegel je osmislio vrlo kreativan i razumljiv način prikaza modela mozga na ruci, što možete vidjeti u mom videu:

U nastavku ću isti princip objasniti na primjeru “kuće s tri kata“, da bi tekstualno lakše razumjeli.

Isto ovo preporučujem da pokažete svojoj djeci, prikažite im to vizualno i bit će im puno lakše razumjeti svoje emocije, prihvatiti ih i postepeno regulirati.

Ovaj prikaz često se koristi u radu s djecom, u terapiji igrom.

Na pojednostavljeni način to izgleda ovako…

Zamislimo prvi kat kuće – tu su smještene osnovne funkcije za preživljavanje (refleksi, disanje itd).

Tu imamo i funkcije “fight or flight” koje nam u iznenadnim, potencijalno opasnim situacijama pomažu da reagiramo tako da se borimo, bježimo ili zaledimo.

Drugi kat je limbički sustav, što znači da su u njemu smještene naše emocije.

Na trećem katu su funkcije višeg reda, odnosno svi misaoni procesi, učenje, empatija, logičko razmišljanje, ispravno donošenje odluka, razumijevanje uzroka i posljedice…

Da bi dijete dobro funkcioniralo i donosilo dobre odluke te donekle moglo kontrolirati svoja ponašanja, važno je da je cijeli mozak integriran, odnosno da su svi “katovi kuće povezani”, recimo stepenicama.

Za vrijeme emocionalno napete situacije (eksplozije), stepenice između katova se ruše, dakle nemoguće je s prvog doći na treći kat.

POVEZANA TEMA: Toksični sram može uništiti naš odnos s djecom! Evo kako to spriječiti…

Poruke koje mi šaljemo djetetu poput:

“Smiri se jer ću ti dat kaznu!”, “Ako odmah ne prestaneš znaš što slijedi!”, “Prestani odmah!”, “Vidiš da nema ničeg, nemaš se čega bojati!”, “Zašto!?”

su poruke namijenjene najvišem, odnosno trećem katu kuće.

S obzirom na to da mozak (kuća) tada nije povezan, te poruke nemaju kako doći do trećeg kata (poruke ne dolaze u dio mozga koji bi ih trebao obraditi).

Da bi ponovno postavili stepenice, odnosno omogućili djetetu da se integrira, trebamo to napraviti pomoću drugog kata, odnosno emocija.

Verbaliziranjem djetetove emocije ponovno se vraćaju stepenice koje povezuju kuću, njene najviše dijelove (logičko razmišljanje, ispravno donošenje odluke, empatiju, kontrolu…).

Evo kako to napraviti kroz 4 jednostavna koraka.

  1. Jako je važno dobro prepoznati o kojem se osjećaju radi.
  2. Verbalizirajte djetetove osjećaje: “Vidim da te ovo baš uzrujalo”, “Činiš mi se tužan”…
  3. U trenutku kada pogodite djetetov osjećaj primijetit ćete da dijete polako opušta mišiće. Nema više zgrčen stav, otpušta prekrižene ručice, polako uspostavlja kontakt očima, ne mršti se i postepeno počinje odgovarati na vaša pitanja, barem s da/ne. Ovo je znak da su se stepenice počele vraćati.
  4. Tek kada ste se povezali s djetetom putem drugog kata i kada se dijete smirilo do njega mogu doprijeti informacije koje ste mu htjeli prenijeti. Tada je vrijeme za poučavanje.

Naravno da je važno poučiti dijete o tome koji su poželjni, a koji nepoželjni načini izražavanja svojih želja i potreba, ali to se može dogoditi samo tada kada je dijete smireno, a vi povezani.

  • Na ovaj način ste zaustaviti emocionalnu eksploziju (plač, vrisak…)
  • Povezali ste se s djetetom čime gradite i učvršćujete svoj odnos
  • Poslali ste djetetu neizmjerno važnu poruku da ga volite i kada ono ima teške trenutke
  • Otvorili ste priliku za svrhovito poučavanje djeteta

U emocionalno nabijenim situacijama jako je važno da odrasli uspiju ostati dovoljno smireni da bi mogli pristupiti na ovaj način.

U protivnome sukob se može samo intenzivirati, a poučavanja nema.

Nadam se da ćete koristiti ovu vrlo vrijednu tehniku.

POVEZANA TEMA: Kako razviti emocionalnu inteligenciju kod djece?

Glorija Peranić
Glorija Peranić
Prva međunarodno certificirana edukatorica roditelja po principima Pozitivne discipline u Hrvatskoj. Sveučilišna prvostupnica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Apsolventica Edukacijske rehabilitacije. Nakon 7 godina učenja, individualnog i grupnog rada s djecom i stručne prakse u Milanu, došla sam do zaključka da ako želim doprinijeti djeci, trebam ponuditi alate za bolji pristup odgoju njihovim roditeljima.