fbpx

Postanite osoba od povjerenja svom djetetu uz ovih 6 savjeta

Kako svom djetetu biti roditelj, ali i prijatelj?

Postoje stvari koje vaše dijete neće nikada dijeliti s vama. Svatko od nas ima privatne misli i osjećaje koje zadržavamo samo za sebe, i to je u redu. Također postoje stvari koje redovno komuniciramo sa svojom djecom. I postoji sve ono između.

Koliko će toga vaše dijete odlučiti podijeliti ovisi o tome koliko povjerenja u vas kao roditelja ima. To povjerenje nije nešto što možemo kupiti, već ga moramo izgraditi. Ono je veoma dragocjeno i gradi se godinama. Od prvog dana kada uzmete svoju bebu u ruke pa do odrasle dobi vašeg djeteta – ako propustite samo jednu fazu propustili ste sve.

Ovih nekoliko savjeta mogu vam pomoći da postanete osoba od povjerenja svom djetetu.

Komunikacija puna povjerenja od prvog dana

Od prvog dana moramo raditi na tome da izgradimo kvalitetnu komunikaciju sa našom bebom. Od onih prvih, naizgled bezazlenih trenutaka o kojima ni ne razmišljamo. Pitajte svoje dijete želi li da ga sada podignete iz krevetića? Želi li sada oprati zube, želi li da ga nahranite ili želi jesti sam? Ove male stvari stvaraju temelje za buduću komunikaciju.

Pratite kako vaše dijete reagira i poradite na dvosmjernoj komunikaciji. Djeca će to prepoznati i od malih nogu će početi graditi otvoren odnos s vama kao roditeljem.

Suosjećanje i razumjevanje bez osuđivanja

Djeca moraju znati da ih prihvaćamo onakve kakvi jesu – bez uvjeta i modifikacija. Moraju se osjećati sigurno djeleći svoje osjećaje i razmišljanja s nama bez straha da ih nećemo razumijeti ili da ćemo ih osuditi.

Ako prihvaćamo svoju djecu onakve kakvi jesu postavljamo kvalitetne temelje na kojima ćemo izgraditi odnos pun povjerenja i razumijevanja.

To ne znači da ćemo izgubiti autoritet nad njima, već da možemo shvatiti njihove osjećaje i želje i ukomponirati ih ono što očekujemo od njih, kako bi osigurali poštivanje pravila i izbjegli nedopušteno ponašanje.

Drugim riječima, moramo dopustiti našem djetetu da shvati kako je u redu što želi pojesti cijelu teglicu Nutelle odjednom, ali da mi to ne možemo dopustiti. Da je u redu ako osjeća potrebu da udari svoju mlađu sestru, ali da mi to ne možemo i nećemo dopustiti.

Ako udari svoju sestru, mi moramo ostati mirni. U tom trenutku moramo saslušati što naše dijete osjeća i pokušati shvatiti njegove razloge. I kada smo ljuti, moramo ostati otvoreni za komunikaciju sa svojim djetetom. Ono nas se nikada ne smije bojati ili imati problem prići nam.

Iako kazna izgleda kao odlično rješenje za udaranje sestre, ona zapravo stvara osjećaj posramljenosti zbog kojeg se dijete zatvara u sebe. Mlađa djeca imaju problem razlikovati loše ponašanje od toga da su oni loša djeca, pa ako ih kažnjavamo mogu postati uvjereni kako su oni zločesti, umjesto da je ono što su napravili loše. To ih može natjerati da skrivaju taj dio svoje osobnosti, što nikako ne pomaže razvijanju otvorenog odnosa niti sada, a niti kasnije u njihovom životu.

POVEZANA TEMA: Pozitivne alternative za uobičajene načine odgoja

povjerenje

Suzdržite se od kritike i zauzimanja strana

Nikada nemojte stajati na stranu nekoga, pa čak ni vlastitog djeteta. Kada osuđujemo brata ili sestru (ili prijatelja) jer je naše dijete tužno, dajemo poruku da smo kritične osobe koje osuđuju druge, i samim time naše dijete gubi povjerenje u nas. Da li bi ste se vi sami željeli povjeriti nekome tko konstantno svih osuđuje?

Nikada ne dajite savjete ako vas se ne pita

Jedna od glavnih karakteristika nas kao roditelja je to da želimo napraviti bolji svijet za svoju djecu. Zato nam je teško slušati dijete bez da pokušamo popraviti situaciju. Dopustite svom djetetu da plače na vašem ramenu, bez da ga uporo tješite. Osigurajte sigurnu luku u svom zagrljaju i njegujte tišinu.

Djeca se neće otvoriti ako im to ne dopustimo. Moramo dopustiti vrijeme i mjesto kako bi naša djeca osjetila želju podijeliti osjećaje s nama.

Dok razgovarate, nemojte osuđivati i nuditi rješenja. Umjesto toga definirajte osjećaje. Jednostavno prihvatite ono što vaše dijete govori i dajte mu do znanja da znate o čemu priča.

Budite iskreni i otvoreni prema svom djetetu

Dajte svom djetetu do znanja da ne postoji pogreška koju oni mogu napraviti, a da ju vi već niste napravili u svom životu. Neka znaju da koliko god situacija bila loša, da se na vas uvijek mogu osloniti. I nemojte to samo govoriti – jer ovo je nešto što morate pokazati životom i vlastitim primjerom.

Podijelite neke svoje životne padove sa svojim djetetom kada dođe vrijeme za to. Budite i vi otvoreni prema svom djetetu, jer kvalitetan odnos je dvosmjerna ulica.

Neka vaše dijete zna da ga nećete osuđivati što god napravio.

Neka dijete započne komunikaciju

Najbolji razgovor je onaj koji vaše dijete traži. Budite pristupačni i uvijek spremi za razgovor i dajte to svom djetetu do znanja. Pogotovo u starijoj dobi, vaše dijete ne želi da mu se pretjerano miješate u život. Ostavite mu dovoljno prostora i poštujte njegovu privatnost.

Vaš zadatak je biti tu kada vas dijete treba. Ako ste razvili kvalitetnu komunikaciju i otvoren odnos do sada u životu, sve što trebate raditi je biti tu za svoje dijete.

Svojim riječima i djelima dajte djetetu do znanja da ste osoba koja ih neće osuditi, da vam se uvijek mogu obratiti i da ćete ostaviti sve što radite kako bi se posvetili djetetu kada vas treba.

Jer što je na svijetu važnije od naše djece?

Preporuke za čitanje:

ViaeHow
Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.