fbpx

Četiri savjeta kako postati najbolji tata svojoj maloj djevojčici

Otac može biti svatko, ali samo je jedan "tata"!

Svaka djevojčica treba svog tatu. On je vrlo važna figura u njenom životu i svaki trenutak proveden s tatom malenoj djevojčici znači cijeli svijet. Ponekad život ima druge planove, no kada imate živu i zdravu obitelj na okupu vaš zadatak kao oca je osigurati da vaša djevojčica ima najboljeg mogućeg tatu na svijetu. Nadam se da će vam ovi savjeti biti od koristi da postanete najbolji tata na svijetu!

Pohvalite ju

Svaka djevojčica voli čuti kompliment. Što više pohvala čuje od svog tate to će ih manje tražiti od drugih. Recite joj da je lijepa, recite joj da ju volite. Recite joj da ste sigurni kako će uspjeti kada je nesigurna.

Ne postoji ništa važnije na svijetu za vašu malu djevojčicu od onoga što misli za nju najvažniji muškarac na svijetu. Ništa ne može podignuti njeno samopouzdanje kao lijepa riječ njenog tate.

Podržavajte njen trud

Budite uz svoju djevojčicu na svakom važnom događaju. Školska priredba? Tražit će vas pogledom u publici i biti će sretna tek kada joj mahnete i nasmijete se. Sportski događaj? Ona će igrati bolje kada njen tata navija za nju. Ako i krene na aktivnost koju vi ne podržavate nemojte joj to dati do znanja. Vaša djevojčica treba vašu podršku i ohrabrenje kada je nesigurna – pogotovo tada.

Nikada nemojte na njen neuspjeh odgovoriti porugom. To nije ono što otac radi. Vaš zadatak je uvijek biti sigurna luka svojoj maloj djevojčici. Ona mora znati da što god se dogodilo, koliko god loše bilo – pa makar se i cijeli svijet okrene protiv nje; ona mora znati da je njen tata uvijek tu.

Dopustite joj da plače

Žene su emocionalna bića, no to ste već trebali naučiti. Mi muškarci često imamo problem sa suzama, ali vrijeme je da ih prihvatimo jer su korisne za našu djevojčicu. Dopustite joj da izrazi svoje emocije, budite tu kada vas treba. Uvijek ju saslušajte kada ona to želi i budite joj rame za plakanje kada joj je to potrebno.

Nikada joj nemojte reći da prestane plakati i prijeđe preko toga. To može vrlo loše utjecati na nju. Zato budite podrška svojoj malenoj djevojčici i nemojte se bojati njenih suza.

Morate voljeti njenu majku

Bez obzira na fazu u kojoj se vaš odnos nalazi, vaš glavni zadatak je voljeti majku vaše djevojčice. Volite ju zato jer vam je podarila vašu djevojčicu i poštujte njene stavove. Gledajući vaš odnos sa svojom majkom vaša djevojčica uči o odnosu muškarca i žene. Na taj način će ona formirati svoje stavove i ono što će tražiti od muškaraca u svom životu.

Nemojte joj pružiti primjer nepoštovanja, nasilja i tuge. Volite njenu mamu i volite ju jako.

I zapamtite, iza svake sretne djevojčice stoji jedan genijalan tata. Budite taj tata svojoj malenoj djevojčici.

Podijelite ovaj članak sa još jednim tatom. Vrijeme je da postanemo bolji očevi!

PROČITAJTE SLJEDEĆE: Gdje smo pogriješili u odgoju naših dječaka?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.