8 stvari koje bi svaki otac trebao naučiti svog sina

Ovo samo otac može pokazati svom sinu na pravi način.

Iako često smatramo kako majke igraju ključnu ulogu u odgoju djece, moramo biti svjesni važnosti uloge oca u odgoju.

Majka je temelj i osnova svake obitelji, no postoje neke stvari koje očevi rade bolje, pogotovo kada su u pitanju dječaci. Oni trebaju oca na poseban način, pogotovo jer se u toku svog rasta i razvoja pretežito susreću sa ženama.

Razmislite malo o tome – tete u vrtiću su uglavnom žene, učiteljice u školi također. To ostavlja naše dječake zakinute za komunikaciju i učenje od drugih muškaraca, što je vrlo važno za njihov razvoj.

Ovo je 8 stvari koje samo otac može naučiti svog sina.

1. Naučite ga da zna pobijeđivati, ali i gubiti

Osim prijatelja, najbolji partner u svakoj igri za malog dječaka je njegov tata. Interakcijom s ocem dječak uči kako se ponašati, uči kako biti muškarac.

Nemojte misliti da osjećaji za muškarca nisu važni, oni su presudni i upravo tu često griješimo u odgoju naših dječaka.

Naučite svog sina kako je lijep osjećaj pobijediti i pokažite mu koliko je truda potrebno da dođemo do pobjede.

Za vas kao oca ovo je idealna prilika da naučite svog sina kako ponekad u životu ne možemo izbjeći poraz. Naučite ga da je svaki pad prilika da nešto naučimo, pokažite mu koliko smo snažniji nakon što ustanemo i krenemo dalje.

2. Naučite ga kako se ponašati prema ženama

Majka može reći sinu kako se treba ponašati prema ženama, ali samo otac mu to može pokazati na primjeru svog života.

Svaki dječak bi od oca trebao naučiti kako se pravilno odnositi prema nježnijem spolu. Ne od interneta ili prijatelja, već od svog oca – ovo je od velike važnosti.

Zato kada svojoj supruzi kupujete cvijeće, povedite svog sina sa sobom.

Pokažite mu primjerom kako komunicirati sa ženama i odnositi se prema svakoj ženi s poštovanjem. Naučite ga kako biti gentleman tako da budete gentleman.

POVEZANA TEMA: 5 važnih vještina koje ne učimo svoju djecu, a trebali bi

otac sto nauciti svog sina

3. Razgovarajte o ljubavi

Kada dođe vrijeme za ovaj razgovor vi ste taj koji bi ga trebao voditi sa svojim sinom. Nakon što ste mu pokazali kako biti gentleman, vrijeme je da ga naučite što znači istinska ljubav.

Nema boljeg načina za pokazati istinsku ljubav od odnosa vas i vaše supruge, zato budite svjesni da vas vaš mali dječak neprestano promatra i tako uči.

Kada dječak postane tinejdžer razgovarajte o prvim ljubavima, objasnite mu što znači prava ljubav i kako će ju prepoznati. Neka zna da je bolje čekati onu pravu sve dok ne osjeti iskru u svom srcu. Ovaj razgovor samo otac može obaviti na pravi način, a ovo će vam također pomoći u izgradnji međusobnog povjerenja.

4. Naučite ga kako se izboriti za sebe

Pokažite mu kako se zauzeti za sebe, kako prepoznati što je ispravno i boriti se za to.

Neka zna kada se treba ustati, makar on bio jedini koji misli drugačije i naučite ga prepoznati trenutke kada je bolje ostati miran i ne reagirati.

Naučite ga što je bullying i kako se zaštititi od njega. Usmjerite ga na put na kojem on sam neće postati nasilnik, već emocionalno inteligentan muškarac.

Otac bi trebao primjerom pokazivati svom sinu kako biti nježan ne znači biti slabić. To je vaš zadatak.

5. Pomozite mu da izgradi svoju sliku svijeta

Ne morate se mnogo truditi oko ovoga, no morate biti prisutni. Morate komunicirati.

Vaš sin mora znati da nema samo majku, već i oca koji možda ima drugačije poglede na svijet u određenim situacijama.

Kada je riječ o odgoju, budite na istoj strani sa svojom boljom polovicom, no također pokažite svoju osobnost i mišljenje kada je to potrebno.

Ako se ne slažete sa svojom suprugom oko određene teme, razgovarajte i komunicirajte otvoreno. To će vašem dječaku pokazati koliko je važno poštivati tuđe stavove iako se s njima možda ne slažemo.

Tako će i on sam razviti svoje mišljenje i svoju vlastitu sliku svijeta.

POVEZNA TEMA: Trebaju li naša djeca dijeliti igračke s drugom djecom?

otac u odgoju

6. Obogatite njegov svijet novim iskustvima

Sve počinje kada je vaš dječak još beba. Već sa 6 mjeseci djeca mogu osjetiti razliku između načina na koji mama i tata pokazuju ljubav.

Majka je obično nježna sa milovanjem i maženjem, dok je otac često energičan i snažan.

Iako se vaša supruga možda ne bi složila, nema ništa loše u tome da svoje dijete ponekad zavrtimo ili bacimo u zrak. Tako naš dječak dobiva nove spoznaje o svom tijelu i kako se ono ponaša s obzirom na vanjski poticaj.

Igrajte aktivne igre i provodite vrijeme na otvorenom, skačite po blatnim lokvicama i uživajte u životu.

7. Naučite ga malim muškim trikovima

Postoje neke stvari koje muškarci rade pod normano dok se iste ženama čine kao znanstvena fantastika.

Odite na selo, pokažite svom dječaku kako zapaliti vatru, nacijepati drva ili zamijeniti gumu na autu. Naučite ga zapaliti roštilj i pripremiti obrok – ne samo stajati kraj vatre sa pivom u ruci.

Iako živimo u vremenu kada ovakve vještine izumiru, sada je možda važnije no ikad da te iste vještine prenesemo svojoj djeci. A tko bolje može naučiti svog sina ovim trikovima od njegovog oca?

8. Naučite ga kućanskim poslovima

Postoje osnovne stvari koje svaki muškarac mora znati. Kako ispeglati košulju, pravilno se obući i vezati kravatu te kako se obrijati samo su neke od aktivnosti koje bi trebali naučiti svog sina.

Također mu pokažite kako oprati suđe, počistiti kuću i oprati WC. Kada dođe vrijeme za to pokažite mu i kako biti podrška svojoj supruzi na porodu.

Naučite ga kuhati i sve ovo mu pokažite primjerom. Jedino tako ga možete uistinu naučiti bilo čemu.

Zato ako i sami ne znate nešto od gore navedenog, možda je vrijeme da posjetite svog oca ili napokon savladate vještine koje ste oduvijek htjeli savladati.

Samo otac može svog sina naučiti ovome na pravi način.

I u toku svog tog učenja, dobro se zabavite zajedno. Djeca brzo rastu i postanu orasli ljudi, pa zaboravimo kako su nekad bili mali. Sada, dok su još mali, iskoristimo svaki zajednički trenutak s njima.

POVEZANA TEMA: Kako postati nabolji tata svojoj maloj djevojčici?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.