Nova istraživanja potvrđuju – Kada je otac više uključen u odgoj onda su djeca zdravija!

Očevi koji su više uključeni u odgoj svoje djece odgajaju djecu koja su više spremna za svijet!

Novo istraživanje potvrđuje da što je otac više uključen u odgoj djeteta to ono ima manje šanse razviti probleme u ponašanju kasnije u životu.

Nakon što su proučili podatke prikupljene od roditelja 10.440 djece istraživači sa Oxford sveučilišta su zaključili kako očevi koji su više emocionalno uključeni u odgoj svoje djece i koji se osjećaju sposobnim roditeljem odgajaju djecu koja imaju 28% manje šanse za razviti probleme u ponašanju kasnije u životu.

Istraživanje također potvrđuje da vrijeme koje otac provodi sa djecom ili obavljajući kućanske poslove nema nužno utjecaja na dječji emocionalni razvoj, već na isti utječu psihološki i emocionalni aspekti odgoja te povezanost oca s djetetom.

Zašto je važno da je otac uključen u odgoj djece?

Pozitivno roditeljstvo od strane oca može pozitivno djelovati na djecu na mnogo načina, zaključuju istraživači.

  • Kada očevi pružaju podršku svojim suprugama omogućuju im da se i one više posvete djeci ili svom odmoru.
  • Otac koji je aktivno uključen u odgoj djece može znatno smanjiti šanse da majka razvije postporođajnu depresiju.
  • Otac koji je više uključen u odgoj djece pridonosi sretnijoj i povezanijoj obitelji.

Ovo samo potvrđuje ono što već znamo – otac je vrlo važna karika u odgoju djece. No mi kao očevi često zaboravimo kako se uključiti o odgoj djece, pogotovo nakon napornog dana na poslu. Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako se pravilno uključiti i biti bolji otac.

POVEZANO: Četiri savjeta kako postati najbolji tata svojoj maloj djevojčici

otac u odgoju djece

1. Održite komunikaciju s djecom

Otac mora redovno komunicirati sa svojom djecom. Ne samo usputno pitati kako si, već odvojiti par minuta za svako svoje dijete – svaki dan!

Vaša djeca moraju znati da se na vas mogu osloniti, da vam se mogu povjeriti i reći vam što im se taj dan dogodilo i što ih muči.

Naš zadatak kao očeva je da taj odnos gradimo i razvijamo svakog dana, počevši od dana kada smo postali očevi. Povjerenje i poštovanje nisu nešto na što imamo pravo, to je nešto što moramo zaslužiti.

2. Provodite vrijeme s djecom

Ako s djetetom dijelite zajednički interes to će vam omogućiti da provodite više vremena zajedno. Pokušajte s djetetom podijeliti svoj hobi ili pronađite onaj koji ćete oboje voljeti.

Ako volite ići na pecanje, svakako sa sobom povedite svog petogodišnjaka. Isto vrijedi i za sport ili bilo koju aktivnost na otvorenom jer tako provodite vrijeme na svježem zraku što je vrlo korisno za djecu.

Osim toga uključite dijete u svoj život, na primjer kod manjih popravaka po kući, vrtlarenja i slično.

3. Nemojte propustiti važne trenutke u životu svog djeteta

Bila to školska predstava ili utakmica, vaš zadatak je biti tamo kao podrška svom djetetu.

Kada vaše dijete zna da vam je biti pristuan dovoljno važno da odete ranije s posla ili promijenite svoj plan, to će im mnogo značiti. A i kakvi bi to roditelji bili kada bi propuštali svaki važan trenutak u životu svog djeteta?

Iako nam obaveze ne omogućuju da uvijek budemo prisutni, pokušajte prepoznati kada je to važno i potrebno. Izaberite prioritet i neka taj prioritet bude vaše dijete!

4. Pokažite im da su u pravu

Uglavnom djecu ispravljamo i usmjeravamo se na njihove greške ili loše ponašanje.

Kada to radimo iz dana u dan, djeca mogu dobiti dojam kako nam je fokus isključivo na njihovom lošem ponašanju.

Zato se potrudite fokusirati na ono dobro što vaše dijete napravi. Pohvalite ga. Recite mu da je super. Recite mu koliko ste ponosni na njega.

Na taj način potičete njihovo samopouzdanje i zbližavate se s njima.

5. Podijelite znanje

Jedan od najvećih izazova roditeljstva je prenijeti znanje svojoj djeci. Bilo da dijete učite voziti bicikl ili zapaliti roštilj, to ne samo da djetetu osigurava savladavanje važnih životnih vještina, već vam i pomaže u izgradnji međusobnog odnosa.

Također, vaše dijete će uvijek pamtiti takve trenutke. Sjetite se samo dana kada ste naučiti voziti bicikl ili naučili plivati. Kako pamtite svoje roditelje u tom trenutku?

Naša djeca trebaju oba roditelja. Kada imaju sreću imati oba živa i zdrava roditelja, najmanje što mi sami možemo napraviti je potruditi se da budemo najbolji roditelj koji možemo biti.

To počinje od nas samih. Zato krenite polako, provodite vrijeme zajedno.

Možda nećemo biti savršeni u početku, ali našoj djeci ćemo i dalje biti jedan i jedini, najbolji na svijetu – tata.

POVEZANA TEMA: 8 stvari koje bi svaki otac trebao naučiti svog sina

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.