fbpx

Što je pozitivna disciplina i kako ju primjenjivati?

Saznajte 5 smjernica pozitivne discipline i alate koje možete primijeniti u odgoju!

Današnji odgoj smatra se popustljivim, pri čemu većina vjeruje da je “sve kako djeca žele”.

Ja vjerujem da djeca danas na svojim leđima nose prevelik teret očekivanja, ukalupljivanja u savršenu sliku djeteta, odgovornosti s kojima se ne mogu i ne trebaju nositi.

Mislim da je odgoj jedan od rijetkih segmenata društva koje se nije promijenio već generacijama, iako se sve drugo oko nas promijenilo.

Roditelji ne dobivaju podršku šire obitelji u odgoju, a suočavaju se sa sve više pritisaka izvana (poslovnih, društvenih, životnih).

Principi pozitivne discipline zagovaraju načela koja u potpunosti opisuju moj pogled na odgoj:

 • Povezivanje prije poučavanja
 • Da bi se djeca bolje ponašala trebaju se bolje osjećati
 • Promjene u zajednici kreću od promjena u obitelji i školama

Ja sam Glorija Peranić, 1. Međunarodno certificirana edukatorica po principima Pozitivne discipline u Hrvatskoj. Uz to sam prvostupnica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, apsolventica edukacijske rehabilitacije i zaljubljenica u djecu i odgoj.

Nakon 7 godina teorijskog i praktičnog učenja o djeci i odgoju, došla sam do zaključka da ako želim doprinijeti djeci, trebam ponuditi primjenjive odgojne alate njihovim roditeljima.

U svom radu nastojim roditeljima prevesti zahtjeve odgoja na način koji je razumljiv i primjenjiv u ubrzanom načinu života.

Mislim da smo svim saznanjima o dječjem razvoju već davno trebali nadići razinu čuvanja djece i preuzeti odgovornost ove važne uloge.

Što je program pozitivne discipline?

Pozitivna disciplina je program dr. Jane Nelsen, a temelji se na radu austrijskog psihologa Alfreda Adlera i austrijsko – američkog psihijatra i odgajatelja Rudolfa Dreikursa.

Rad se temelji na istraživanjima koja pokazuju da djeca koja osjećaju pripadnost (svojoj zajednici, obitelji i školi) pokazuju manje nepoželjnih ponašanja.

Riječ disciplina u ovom kontekstu podrazumijeva poučavanje.

Da bi djeca postala uspješni članovi zajednice i da bi doprinosili, trebamo ih poučiti nužnim socijalnim i životnim vještinama.

Program pozitivne discipline zagovara izgradnju kvalitetenog odnosa s djetetom kao preduvjet bilo kojeg daljnjeg poučavanja te je usmjeren na dugoročne ciljeve odgoja.

POVEZANA TEMA: Ovo je razlog zbog koje pozitivna disciplina možda ne djeluje na vašem djetetu!

5 kriterija pozitivne discipline

Pozitivna disciplina ima svojih 5 glavnih kriterija koje možemo promatrati kao smjernice roditeljima – načela prema kojima se moramo voditi i kojima bi trebali težiti u odgoju.

Evo o čemu se radi.

 • Blag i odlučan u isto vrijeme (poštujuć i ohrabrujuć).
 • Pomaže djetetu da osjeća povezanost – pripadanje i značajnost.
 • Poučava važne životne i socijalne vještine (poštovanje, uvažavanje drugih, vještine rješavanja problema, suradnja, doprinos).
 • Poziva djecu na otkrivanje svojih sposobnosti (ohrabruje korištenje vlasititih snaga i autonomije).
 • Dugoročna efikasnost.

POVEZANA TEMA: 10 savjeta za razvijanje pozitivnog roditeljstva

Alati za roditelje

Kako bi roditelji mogli primijeniti ove smjernice evo kratkog popisa korisnih alata koje možete koristiti pri odgoju.

 1. Međusobno poštovanje (Odrasli trebaju poštivati sebe i potrebe situacije, ali i potrebe djeteta – tehnika blag i odlučan).
 2. Utvrđivanje uvjerenja koje se se krije iza određenog ponašanja (Zašto dijete radi to što radi, koja su uvjerenja iza tog? Kako pomoći djetetu promijeniti ih?).
 3. Djelotvorna komunikacija i vještine rješavanja problema.
 4. Disciplina koja poučava (ni popustljivost, ni kažnjavanje).
 5. Fokus na rješenja, umjesto kazne.
 6. Ohrabrivanje, umjesto pohvala (Primjećuje se trud i napredak, ne samo krajnji uspjeh i gradi se dugoročno samopoštovanje i osnaživanje, a ne ovisnost o tuđem mišljenju i odobravanju).

Danas bi s vama htjela podijeliti prvu tehniku pozitivne discipline, tzv. “Blag i odlučan

Ova tehnika zagovara misao da ne moramo uvažiti svaki djetetov prijedlog ili inicijativu (dakle biti prepopustljivi), ali se svaki puta prema djetetu trebamo odnositi s uvažavanjem i poštovanjem.

Konkretno, dajemo do znanju djetetu da ga vidimo, čujemo, razumijemo njegovu potrebu ili želju.

Istovremeno, obzirom na iskustvo i širu sliku koju odrasli imaju, nekad moraju postupiti onako kako znaju da je ispravno.

Na primjer, dijete mora u vrtić ili na pregled iako ne želi, ne smije konzumirati previše slatkiša ili ekrana, iako želi.

Ipak, ono što čini razliku je odgojni pristup, način na koji se obraćamo djetetu.

Tehnika “Blag i odlučan” daje formulu:

“Volim te i odgovor je ne.”

Objasnit ću na nekoliko primjera:

Situacija u trgovini kad dijete inzistira da mu se nešto kupi:

“Vidim da ti se sviđa ta čokoladica i da bi ju htio kupiti. Došli smo platiti benzin.” – Možete i blago preusmjeriti dijete dodavanjem npr “Sad idemo doma na ručak. Bi li radije bijeli ili crveni umak uz paštu?”

Situacija kad dijete ne želi otići iz parka:

“Razumijem da bi htio još ostati jer ti je lijepo ljuljati se s prijateljima. Dogovorili smo da ćemo produžiti 15 minuta. Sada želim da krenemo kako bi stigli na radionicu.

Napominjem kako se u ovoj tehnici čak izbjegava riječ ali, jer se smatra da ona razdvaja i ostavlja dojam kao da zapravo ne razumijemo djetetovu želju/potrebu.

Koristeći ovu tehniku, dijete ne osjeća sram ni krivnju radi iznošenja svog prijedloga.

Vrlo često odrasli, imajući na umu da to što dijete predlaže stvarno nije ostvarivo, reagiraju na način kojim narušavaju djetetovu sliku o samome sebi, samoinicijativu, autonomnost i samopouzdanje.

Nadam se da ćete primjenjivati ovu tehniku, a kao i kod svake vještine, trebamo si samo dati vremena da je usvojimo.

Ovo je vrlo primjenjiva tehnika, a pozitivni rezultati dolaze brzo i imaju dugoročnu važnost.

POVEZANA TEMA: Pozitivna disciplina – što koristiti umjesto kazne?

Glorija Peranić
Prva međunarodno certificirana edukatorica roditelja po principima Pozitivne discipline u Hrvatskoj. Sveučilišna prvostupnica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Apsolventica Edukacijske rehabilitacije. Nakon 7 godina učenja, individualnog i grupnog rada s djecom i stručne prakse u Milanu, došla sam do zaključka da ako želim doprinijeti djeci, trebam ponuditi alate za bolji pristup odgoju njihovim roditeljima.