fbpx

Kako odgojiti djecu koja će vas poštovati?

Poštovanje nije nešto na što automatski imamo pravo - da bi ga dobili moramo ga zaslužiti.

Kao roditelji želimo da nas naša djeca poštuju. Također, želimo ih naučiti da poštuju ostale odrasle osobe – učitelje, baku i djeda i sve za koje mi smatramo da zaslužuju njihovo poštovanje.

No, kako poštovanje nije nešto na što automatski imamo pravo samom činjenicom da se smatramo roditeljima nekom djetetu – moramo se dobrano potruditi da ga zaslužimo.

Poštovanje nije nešto što možemo djecu naučiti isto kao što ih učimo voziti bicikl pa je jedino što nam preostaje da im primjerom svog života pokažemo što znači nekoga poštovati i zašto je to važno.

Mi roditelji smo autoritativna figura u obitelji. Naš zadatak je djeci osigurati siguran dom, pružiti im osnovne uvjete za život i rast, kako u fizičkom, tako i u emocionalnom smislu.

Također, naš zadatak je poštovati našu djecu kao samostalne osobe koje su nam ravnopravne, a ne smatrati ih manje vrijednima samo zašto što su mlađi od nas ili imaju manje životnog iskustva.

Ipak, moramo shvatiti kako poštovati djecu ne znači pustiti im sve na volju i ne odgajati ih. Povezujuće roditeljstvo ne zalaže se za ne-odgajanje djece, već za postavljanje jasnih granica. I vrlo je važno da znamo prepoznati razliku između popuštanja i poštovanja.

No, kako zapravo odgojiti djecu koja će nas poštovati i kako ih uopće naučiti što je to poštovanje?

Primjer – jedino i samo primjerom možemo svoju djecu naučiti kako da se prema ljudima odnose s poštovanjem. Evo nekoliko svakodnevnih situacija u kojima svojoj djeci moramo pokazati poštovanje da bi oni naučili i sami pokazati isti obrazac ponašanja.

Poštujte njihovo dostojanstvo!

Pod svaku cijenu izbjegavajte ponižavanje svoje djece i nemojte negativno pričati o njima kada vas oni mogu čuti.

Djeca su mali ljudi!

Oni nas čuju kada pričamo o njima. Ono što je nama možda zabavna priča o tome što je naše dijete napravilo njima može biti veliki šok zbog kojeg će se sramiti i osjećati loše, pogotovo ako o takvim situacijama pričamo drugim ljudima.

Čak i ako prepričavamo dnevne događaje svom partneru, naše dijete može se osjećati loše jer događaj kojeg se srami želi zadržati za sebe i računa na vašu diskreciju.

Ovo se pogotovo odnosi na društvene mreže. Ne samo da ne bi trebali dijeliti slike svoje djece na Facebooku, već i prepričavanje ovakvih situacija na društenim mrežama (bilo u otvorenim ili zatvorenim grupama) može nam se obiti o glavu, a našem djetetu uzrokovati stres i razočaranje u vas kao roditelja.

Budite svjesni da sve što objavite na internetu može vrlo brzo postati viralna vijest. Prije no što stisnete “objavi” dobro razmislite da li ste o tome spremni čitati u novinama.

POVEZANA TEMA: Kako zaštititi svoju djecu na internetu?

djeca postuju roditelje

Nemojte ih ismijavati!

Iako nam je možda smiješan njihov tantrum ili nešto što su napravili, pokušajmo ne ismijavati svoju djecu.

Našem toddleru to je možda tantrum ili činjenica da se njihov najbolji prijatelj ne želi igrati s njima, a našem tinejdžeru to će možda biti trenutak kada će se zatvoriti u sobu i neće htjeti izaći van jer mu se ne sviđa nova frizura.

Pokušajte se ne smijati u takvim trenucima, iako bi možda najradije prasnuli u smijeh.

Naša djeca u takvim situacijama računaju na našu diskreciju – budite toga svjesni.

Umjesto ismijavanja, uzmite ih u krilo i utješite ih.

Ugrizite se za usnu ako je potrebno, no nemojte ismijavati svoju djecu. Njihovo dostojanstvo je toga vrijedno!

Isto tako, nemojte ih fotografirati ili snimati video kada oni to ne žele. Iako vam je možda smiješno gledati drugu djecu na društvenim mrežama kako histeriziraju razmislite kako bi se vi sami osjećali da se vi na videu?

No kada vi sami napravite nešto smiješno, okrenite priču. Pokušajte se smijati sami sebi i onome što ste upravo napravili.

Kako vaše dijete raste biti će mu vrlo korisno vidjeti kako svi radimo greške i kako je ok smijati se sam sebi ponekad. Bit će mu korisno vidjeti kako smi svi mi zapravo samo ljudi koji često griješe i kako je to sasvim prihvatljivo.

Slušajte ih dok pričaju!

Potrudite se uistinu slušati svoju djecu dok pričaju.

Postoji li nešto ružnije od toga da vas netko ne sluša dok pričate? Takvo ponašanje ostavlja vas tužne, razočarane i ljute u isto vrijeme.

No koliko puta smo isto to napravili dok naša djeca prepričavaju što im se dogodilo u školi ili dok nam nešto pričaju?

Iako nam se ono što govore ne čini kao važan podatak, zapamtite da to njima znači cijeli svijet. I pretvarati se da ih slušamo dok surfamo internetom nije nimalo zabavno za njih – to samo pokazuje da ih ne poštujemo dovoljno da izdvojimo nekoliko minuta samo za njih.

Zato sljedeći puta kada vam vaše dijete nešto priča nemojte prati suđe ili držati mobitel u rukama. Ostavite sve što radite i slušajte svoje dijete!

Pratite njegovu neverbalnu komunikaciju, gledajte ga u oči i slušajte što govori.

Klimajte glavom i pitajte važna pitanja iz kojih se vidi da razumijete što vam se priča.

Iako vam možda pričaju o velikom zelenom čudovištu koje jede pse zapamtite da je njima to jako važna tema. Slušajte ih.

Pažljivo slušajte sve što vam vaše dijete pokušava reći, bez obzira koliko važno bilo. Ako ne slušate pažljivo manje važne stvari dok su mali, oni neće željeti dijeliti s vama ni jako važne stvari kada odrastu. Jer za njih je sve što vam pričaju jako važno!

Zato pažljivo slušajte i nemojte ih prekidati, osim ako vam je potrebno pojašnjenje onoga što su rekli.

Postoje dani kada vaša djeca neće stati pričati. A postoje i trenuci kada će prekidati odrasle u važnom razgovoru. Što napraviti u takvim situacijama?

Dogovorite signal za ovakve trenutke s vašim djetetom. Ako pričate s društvom ili sa svojim partnerom to može biti da vaše dijete stoji kraj vas dok ne završite ili da vas uzme za ruku ako vam ima nešto za reći.

Ovo će ih naučiti poštivati vašu privatnost i znati da postoji vrijeme kada mogu, ali i ono kada ne smiju pričati. To ih uči strpljenju i vještini da prepoznaju “pravi trenutak”.

Ovo im također pokazuje da je ono što žele reći važno za vas, i da ćete ih saslušati prvom prilikom kada se budete mogli udaljiti od rasprave koju vodite.

POVEZANA TEMA: Kako pomoći djeci razviti emocionalnu inteligenciju?

emocije i djeca

Poštujte njihove emocije!

Nemojte zanemariti ono što vaša djeca osjećaju – prihvatite njihove osjećaje i definirajte ih ako je to potrebno.

Mlađa djeca pogotovo imaju problem definirati emocije. Jedan trenutak su sretni i smiju se dok za 20 sekundi vrište na podu jer im nešto treba, a ne znaju reći što.

Protumačiti svijet i ponašati se sukladno opće prihvaćenim društvenim normama može biti veliki teret za njih, a nove emocije je ponekad teško shvatiti.

To može biti teret i za vaše tinejdžete ako se po prvi puta susreću s nepoznatom situacijom ili emocijom.

Pronađite pravu riječ za emociju koju vaše dijete osjeća i definirajte ju. Recite: “Vidim da se osjećaš tužno/sretno/zadovoljno/ljuto/dosadno…”

Ovakav odnos će vam pomoći da razvijete međusobno poštovanje, da postanete osoba od povjerenja svom djetetu, te će vam se dijete lakše povjeriti u budućnosti.

Kako pomažemo svom djetetu shvatiti njegove osjećaje tako razvijamo sigurnu okolinu za njega u kojoj će moći otvoreni pričati o onome što osjeća. Ovo je nevjerojatno važno!

Poštujte njihovo tijelo!

Kada kažu ne – shvatite da to znači NE!

Možda volite škakljati svoju djecu i slušati ih dok se nekontrolirano smiju. Možda volite zagrliti svoje dijete kada ga pokupite iz škole.

Ali ako vas oni traže da to ne radite – prestanite iste sekunde!

Njihovo tijelo je njihovo tijelo. To morate poštovati uvijek i u svakom trenutku.

Tako ih učite vrlo važnu lekciju, a to je da oni sami odlučuju o svom tijelu. To će im dati dovoljno samopouzdanja da znaju reći kada im je nešto neugodno i kada im nešto smeta. A to je vrlo važna stvar koju moramo naučiti svoju djecu.

Moramo ih naučiti da se znaju zauzeti za sebe i da poštuju svoje tijelo. Ovo se uči od malih nogu i vrlo je važno da smo mi roditelji podrška djeci dok uče kako se pravilno odnositi prema svom tijelu.

Isto tako, ako bake, djedovi, tete i stričevi vole ljubiti vašu djecu, a njima to smeta – neka prestanu. Mogu se oni ljutiti koliko hoće, ali dobrobit vašeg djeteta je važnija od toga hoćemo li povrijediti osjećajte vaše tetke ili rođaka.

Nemojte očekivati od svoje djece da ljudima pokazuju ljubav i zahvalnost na način koji društvo očekuje od njih.

Vrlo je važno da ih naučimo osnovnoj pristojnosti – moraju znati kada reći HVALA i MOLIM, ali ne moraju grliti i ljubiti osobe koje ne žele grliti i ljubiti jer je to u vašoj obitelji norma ponašanja.

Svi u vašoj obitelji moraju znati da kada vaše dijete kaže “Ne!” onda to znači NE. Bez obzira koliko je vaše dijete staro – NE znači NE!

Ne samo da ovakav način odnosa daje do znanja djeci koliko ih poštujemo, već ih uči vrlo važnu lekciju za budućnost. Djeca koja se znaju izboriti za sebe i koja poštuju svoje tijelo od malih nogu imanju puuuuno manje šanse da sutra budu žrtva seksualnog nasilja bilo koje vrste.

To također znači da kada vas vaše dijete zagrli i poljubi, ono to radi jer uistinu želi, a ne jer smatra da mora. A to je najbolji osjećaj na cijelom svijetu!

Poštujte njihovu privatnost!

Kada ih oblačite zatvorite vrata sobe. Zatvorite vrata kupaonice kada ih učite koristiti WC, budite s njima, ali dajte im do znanja da ih drugi ne moraju gledati dok sjede na WCu.

Kada su spremni za to, neka se počnu tuširati sami. I kada su spremni za to, neka se sami pobrinu za svoje prljavo rublje.

Kada imaju svoju sobu, neka to bude njihova soba. Kucajte prije ulaska. Znajte da postoje određene situacije kada se moramo udaljiti od svog djeteta i dati mu slobode.

POVEZANA TEMA: Ovo je 10 situacija u kojima se moramo udaljiti od svog djeteta!

Povezujuće roditeljstvo, koga staviti na prvo mjesto

Poštujte njihovu individualnost!

Vaše dijete je jedinstveno.

Možda bi vam odgovaralo da vas sluša kao i njegova starija sestra ili da mu škola ide kao i djetetu vaše sestre – no izbjegavajte to komentirati na glas.

Najlakši način za odgojiti nesigurno dijete je uspoređivati ga s drugom djecom i naglašavati njegove loše osobine. Nije važno uspoređujete li ga sa braćom ili prijateljima, to pokazuje da svoje dijete ne poštujete kao osobu koja ono uistinu jeste.

Umjesto uspoređivanja, usmjeravajte svoje dijete na rast i napredak.

Recite nešto poput”: “Vidim da se jako trudiš da bi naučio bolje slušati kada ti pričam, hvala ti za to.” ili “Vidim da se jako trudiš oko te domaće zadaće iz matematike, mogu li ti ja kako pomoći?”

Nemojte svoje dijete nazivati pogrdnim nadimcima.

Kada dijete nazivamo pogrdnim imenima poput “plačljivac” ili “mala svađalica” automatski ih ograničavamo i rugamo se njihovom karakteru.

Svako dijete ima dobrih i loših strana i možda im nešto ide super, a sa drugim područjem imaju problema. Ako vaše dijete nije dobro u sportu, nemojte mu se zbog toga rugati.

Iako zvuči otrcano zapravo je istinito – svako dijete je posebno na svoj način!

Djeca koja odrastaju svjesna svojih prednosti i radeći na svojim nedostacima pokušavajući pokazati najbolje što mogu u svakom trenutku  – bez obzira na druge ljude oko sebe – će se moći sami motivirati i izazovima u životu će pristupati s pozitivnim stavom.

A to je nešto što ih moramo učiti od malih nogu.

Zato umjesto pustih priča, pokazujmo primjerom što znači potovanje.

Živimo poštovanje svakog dana u svom domu. Poštujmo svoju djecu – poštujmo njihovo tijelo, poštujmo njihove emocije, njihove ideje i potrebe. I kako rastu mi ćemo biti ti koji će ubirati plodove ovakvog pristupa odgoju. Jer naša djeca će poštivati nas kao roditelje, poštivati će sve ljude oko sebe i poštivati će sami sebe i svoje tijelo.

Zar postoji nešto važnije što možemo naučiti svoju djecu?

Akcijski plan za roditelje:

  • Osvrnite se na svoj stil odgoja. Kako izgleda vaš tipični dan i u kojim trenucima imate problem sa poštovanjem između vas i vašeg djeteta? U kojem trenutku vaše dijete ne poštuje vas i u kojem trenutku vi ne poštujete njega?
  • Identificirajte dvije do tri situacije koje su problematične. Popričajte o njima sa svojim partnerom tako da možete na njima poraditi zajedno.
  • Da li uistinu pažljivo slušate svoje dijete? Potrudite se češće pažljivo slušati svoje dijete – uistinu se potrudite.

Nekoliko savjeta za zapamtiti:

Promatrajte svoje dijete kao potpunu osobu – bilo emocionalno ili fizički. I pokušajte ga poštivati kao potpunu osobu.

Ako se identificirali područja na kojima želite poraditi ili ona koja želite u potpunosti promijeniti pokušajte se uhvatiti posla. Budite svjesni da će vam trebati neko vrijeme kako bi nova navika postala normalna.

Pokušajte se fokusirati na područja koja možda niste vidjeli do sada kod svog djeteta, ili ona koje vaše dijete nije do sada dijelilo s vama. Ovo je pogotovo važno u emocionalnom smislu.

Dijete koje se osjeća poštovano i uvaženo će se lakše otvoriti i više komunicirati s vama.

Normalno je da ćete tu i tamo pogriješiti. No vaše dijete će vas više poštivati ako otvoreno priznate svoju grešku i tražite oproštenje, te ako obećate da ćete se popraviti. No onda se uistinu morate popraviti.

Kada ne znate što napraviti stavite se u situaciju svog djeteta. Razmislite kako bi vi htjeli da se netko odnosi prema vama – što bi vi htjeli da vam je mama rekla u tom trenutku, što bi bilo super da je ona napravila kada ste vi bili mali?

Shvatite ono što vaše dijete osjeća – pokušajte ga razumjeti.

Na kraju dana, situacija je vrlo jednostavna. Shvatite da poštovanje nije nešto na što imate pravo, već je to nešto što morate zaslužiti. I krenite od toga. Sretno!

POVEZANA TEMA: Kako postati osoba od povjerenja svom djetetu?

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.