Što morate znati kako bi mogli zaštititi svoju djecu na internetu?

Kako ostati u toku s napretkom tehnologije i što moram znati kako bi zaštitio svoje dijete?

Sjećate se vremena kada smo bili djeca? Kako smo trčali po livadama, gradili kućice na drvetu i igrali se loptom na ulici, brižno čekajući trenutak kada će naići auto, kako bi se na vrijeme sklonili dok prođe “opasnost”. Koliko god ta vremena bila daleko iza nas, još uvijek nam ostaju uspomene i sjećanja.

Danas je situacija malo drugačija. Naša djeca iako se još uvijek igraju na otvorenom, imaju drugačije potrebe od nas jer imaju mnogo više mogućnosti za igrati se, provoditi vrijeme i pronaći zabavu. Računala, mobiteli i tableti, pametne televizije i satovi, inteligentne igračke i još mnogo digitalnih uređaja postali su dio naše svakodnevice. Iako nam oni uvelike olakšavaju svakodnevni život i određene aktivnosti, postavlja se pitanje koliko su isti sigurni za našu djecu i da li imamo plan kako ih zaštititi?

POVEZANA TEMA: Koliko bi vremena djeca trebala provoditi “na ekranima”?

Naša djeca su takozvani “digital natives”. Oni ne poznaju svijet prije interneta i zato s lakoćom savladavaju nove tehnologije i servise koji su nama još uvijek nešto što ne razumijemo u potpunosti, ma koliko god bili informatički pismeni.

Dok je glavna briga vaše majke bilo da vas ne pokupi auto ili da ne padnete sa stabla, današnji roditelji osim tih i sličnih briga imaju i jednu koja je često zanemarena – koliko su naša djeca zapravo sigurna na internetu?

Usporedimo na trenutak internet sa stvarnim svijetom. Ako vaše dijete zna kako se ulogirati u određeni web servis, te kako obrisati povijest pregledavanja u internet pregledniku, kako možete kontrolirati njihovu online aktivnost? To je kao da vam djeca u stvarnom svijetu odlaze bilo kamo i bilo kada, druže se s kim god požele i rade što god žele. Vi kao roditelj nemate mogućnost kontrole nad bilo kojim od ovih faktora.

Iako sve kreće od pravilne komunikacije i jasnog postavljanja granica, smatramo kako je roditelj onaj koji u konačnici mora imti kontrolu i uvid u aktivnost svog djeteta, naravno, sukladno njegovoj dobi i unaprijed dogovorenom planu.

Poradite na komunikaciji i postavite jasne granice

Prvo i osnovno pravilo svakog dobrog odnosa je kvalitetna komunikacija. Vaše dijete sada više nije mala beba i zahtjeva od vas da prilagodite svoj odnos njegovoj dobi i potrebama koje ima. Budite svjesni da je većina sadržaja na internetu kojeg vaše dijete konzumira zabavna, informativna i u većini slučajeva prikladna vašem djetetu.

Upoznajte se s novim nazivima i riječima koje se koriste. Naučite što je Snapchat, Viber, WhatsApp, Tinder, Instagram i koje su im mogućnosti. Da bi mogli razviti komunikaciju s vašim djetetom, morate znati osnove. To vas nitko ne može naučiti, već se morate potruditi sami. Krenite od ovog članka (na engleskom) koji vrlo dobro objašnjava sve ovo.

Dajte djeci do znanja što smatrate prikladnim i što je za vas neprikladno. Postavite jasne granice tako da djeca znaju što je dopušteno i pod kojim uvjetima. Pokušajte ne zvučati previše staromodno, ali svakako postavite jasna pravila i granice ponašanja. Djeca moraju znati što se smije, a što ne. A vi morate znati kako to na pravi način definirati s obzirom na dob, online aktivnost i navike vašeg djeteta.

Samo vi kontrolirate modem

Kontrola interneta je u vašim rukama, i tamo bi trebala ostati. Modem (ruter) kontrolirate vi i vaš partner. Nemojte ovo svesti na vikanje i prijetnje već naučite kako promijeniti lozinku koju ćete samo vi znati i postavite jasna pravila kada je internet dopušten, a kada ga nema. U određenim situacijama ugasite modem, malo offline vremena bi i vama dobro došlo.

Roditeljstvo i internet

Oduzmite uređaje kada je to potrebno

Ovo je moć koju imate kao roditelj, iako bi trebali biti oprezni i ne pretjerivati s oduzimanjem uređaja. Nemojte oduzimanje uređaja uvesti kao način kažnjavanja, već umjesto toga definirajte pravila. Napisana zadaća, kućne obaveze poput čišćenja sobe ili iznošenja smeća i ostale obaveze koje vaša djeca imaju moraju biti prioritet. Neka vaše dijete zna u kojoj situaciji je mobitel (tablet ili računalo) dopušten, a kada se oduzima. Imajte razumijevanja za potrebe vašeg djeteta, jer računalo ili mobitel mogu biti potrebni i za korisnu aktivnost, ne samo za zabavu.

Nema privatnih lozinki

Koji god servis vaše dijete koristi vi kao roditelj morate imati pristup i znati lozinku. Email, Skype, WhatsApp, Snapchat, Facebook – sve je dopušteno dok vi imate pristup. Nemojte taj pristup koristiti kako bi narušavali privatnost svog djeteta i čitali svaku njegovu poruku, zapravo nije niti potrebno ulaziti u detalje. Dovoljno je da znate kako imate pristup svim aktivnostima vašeg djeteta te da vaše dijete zna kako će bilo koja aplikacija ili servis kojem nemate pristup rezultirati oduzimanjem uređaja.

Povijest pregledavanja

Nema brisanja povijesti pregledavanja, bilo na računalu ili mobitelu. Vi kao roditelj morate imati pristup prethodnoj aktivnosti svog djeteta na internetu. Mogli bi se iznenaditi koliko je aktivnost vašeg djeteta zapravo bezazlena, no u svakom slučaju želite zadržati mogućnost kontrole. Za kontrolu online aktivnosti vašeg djeteta postoji nekoliko odličnih rješenja (parental controls), no svakako poradite i na povjerenju – nemojte sve svoditi na aplikacije.

Nema razloga za skrivanje od roditelja

Vaše dijete ne mora se skrivati od vas kako bi iza zaključanih vrata moglo koristiti svoje uređaje. Razvijte takav odnos da dijete može pred vama koristiti svoje aplikacije, bez potrebe da se skriva. Poneki privatni trenutak je potrebno dopustiti, no ovo prevenstveno ovisi o dobi djeteta i vašoj osobnoj procjeni.

Roditeljske kontrole (Parental controls)

Svaki uređaj podržava roditeljske kontrole, a prije nego svom djetetu date uređaj na korištenje ovo bi trebali znati podesiti. Ako ne znate sami, sigurno imate prijatelja, poznanika ili kolegu koji se razumije u to malo bolje od vas. Zamolite ga za pomoć, jer ovo nije znanstvena fantastika već osnovno poznavanje tehnologije. U svakom slučaju, postavite roditeljske kontrole kako vam odgovara i poigrajte se opcijama da vidite što vam je sve dostupno. Tek kada ste zadovoljni postavljenim, dajte uređaj djetetu na korištenje.

S obzirom na dob vašeg djeteta i vašu osobnu procjenu ovdje ćete postavke podesiti kako vama odgovara. Pa tako za mlađu djecu možete dozvoliti pristup samo određenim stranicama ili igricama dopuštenim za određeni uzrast, te zasebno uključiti ili isključiti određene funkcije uređaja. Sve ovisi o određenom uređaju, no svakako detaljno istražite ove opcije jer jedno popodne postavljanja roditeljskih kontrola vas može poštedjeti mnogih popodneva svađe i nepovjerenja.

Nema privatnih uređaja

Jednostavno nemojte dopustiti privatne uređaje. Ovo može biti vrlo teško vašim tinejdžerima, no osnovno pravilo je da vi kao roditelj imate uvid u njihove aktivnosti, ne da bi znali sve što oni rade jer to nije cilj, već da bi osigurali njihovu sigurnost. Budite svjesni kolika je moć običnog pametnog telefona danas.To više nije telefon kakav ste vi koristili kao dijete, već malo računalo koje je često moćnije od velikog računala koje imate kod kuće.

Redovno pregledavajte aktivnost svog djeteta

Aktivnost vašeg djeteta na svim njegovim uređajima, od stolnog računala, pametnog televizora ili hladnjaka, igraće kozole, pa do mobilnog telefona, tableta ili pametnog sata trebali bi kontrolirati na redovnoj bazi. Sjednite s djetetom jednom tjedno (mjesečno ili po želji) te pregledajte aktivnost. Nemojte da ovo bude stresna situacija, već redovna navika. Svakako izbjegavajte optuživanje u datom trenutku već se fokusirajte na širu sliku. Jedan posjet nekoj stranici ne znači mnogo, no ako je posjeta sumnjivoj stranici redovna trebali bi se zapitati zašto.

Sigurnost djece na internetu

Uređaji su dopušteni kada su završene redovne aktivnosti

Vaše dijete voli provoditi vrijeme na računalu ili igrati igrice? Nema razloga da mu to ne dopustitite, no postavite granice. Ne u vidu vremenskog ograničenja već onoga što se mora napraviti kako bi dijete dobilo pristup ovom obliku zabave. Pa tako nakon što je rješena domaća zadaća i kućanski poslovi, vaše dijete dobiva pristup svojim uređajima.

POVEZANA TEMA: Kada dati djetetu prvi mobitel i kako posaviti jasna pravila?

Nemojte pretjerivati

U svemu ovome najvažnije je pronaći odgovarajuću mjeru. Nemojte od muhe raditi slona i napadati svoje dijete zbog nečega što ste vidjeli u povijesti pregledavanja. Prije nego reagirate, istražite i informirajte se. Sagledajte cijelu situaciju umjesto da reagirate na izvojeni događaj. Pronađite pravilnu mjeru s obzirom na vlastite stavove i definirana pravila.

Primjetite navike i učestalost aktivnosti

Ako vaše dijete jednom posjeti sumnjivu stranicu to možda nije zabrinjavaćuje, no ukoliko je posjeta redovna možda je vrijeme da porazgovarate. Dok vi nešto primjetite vaše dijete to već neko vrijeme koristi, tako da pokušajte ostati hladne glave i donijeti ispravnu procjenu.

Slušajte svoju djecu

Djeca često kažu ono što ih muči, makar i slučajno. Pažljivo slušajte svoju djecu i razvijajte otvoreni odnos od prvog dana. Budite im sigurna luka i dajte im do znanja da vam se mogu povjeriti u bilo kojoj situaciji, bez obzira kakva ona bila. Ako vaše dijete pokušava razumijeti neki novi servis ili aplikaciju, pokušajte mu u tome pomoći. Instalirajte si tu aplikaciju i pokušajte ju shvatiti kako bi ju mogli objasniti svom djetetu. Bolje je da vi objašnjavate djetetu nego da dijete objašnjava vama.

Pripazite na različite online račune

Isto kao što i vi možete imati nekoliko email adresa ili lažni Facebook profil koji se zove Mirjana nokti, tako i vaše dijete može imati nekoliko email adresa ili različitih računa kako bi sakrilo svoje aktivnosti. Ovo nije lako primjetiti, no pogledajte koje aplikacije vaše dijete redovno koristi i to usporedite s računima za koje znate da dijete ima. Ako vaše dijete ima instaliranu aplikaciju za koju nema račun (koliko vi znate) možda vam nešto skriva. Potrudite se, jer ovo je vrlo važno za uočiti, inače vas dijete vuče za nos.

Poštujte i sami svoja pravila

Pravila koja ste postavili i sami morate poštivati. Ako i sami ulazite u sumnjive rasprave na internetu, kako možete očekivati od djeteta da ne radi to isto? Umjesto riječima, pokazujte primjerom. Često je to jedino što je potrebno.

Internet nikad ne zaboravlja

Ako je nešto na internetu to tamo ostaje zauvijek i stvara određeni profil. Budite toga svjesni, kako u svom životu tako i u aktivnosti vašeg djeteta. Educirajte se i naučite nešto o privatnosti na internetu kako bi mogli naučiti i svoju djecu.

POVEZANA TEMA: Trebamo li objavljivati slike svoje djece na internetu?

djeljenje slika

Objasnite djeci što radite

Ako instalirate roditeljske kontrole, vatrozid na modemu ili posebne programe za nadzor obajsnite svom djetetu što radite i zašto to radite. Razvijajte otvoreni odnos, jer on je često mnogo važniji od svih kontrola koje možete postaviti. Vaše dijete, ukoliko to stvarno želi, uvijek može pronaći način kako izbjeći vaš nadzor. Zato je važno svojim stavovima i ponašanjem djetetu dati do znanja da nema razloga nešto skrivati od vas.

Jasne granice znače slobodu

Kada ste postavili granice i mehanizme kontrole, dopustiti djeci da koriste svoje uređaje onako kako žele. Nemojte pretjerivati s pravilima i zahjevima već poradite na otvorenom odnosu i dopustite djeci dovoljno slobode, s obzirom na njihovu dob i vašu osobnu procjenu.

Pokažite primjerom

Vraćamo se na ono što je možda najvažnije od svega. Edukacija i kontrola vaših vlastitih navika. Educirati se morate kako bi ostali u toku s napretkom društva, a ne sa vašim djetetom. Često da bi mogli postaviti pravilne kontrole, morate znati više od svog djeteta, a to, vjerujte mi, nije lak zadatak u današnjem društvu.

Ako želite smanjiti vrijeme koje vaše dijete provodi pred ekranima, smanjite i svoje vlastito. Ako želite potaknuti dijete da internet koristi za više od zabave, možda bi ga i sami mogli početi tako korisiti. Koliko god vaša djeca ne žele raditi što i vi u dobi puberteta, vjerujte da ste im još uvijek primjer i imate veliki utjecaj na njih. Zato umjesto riječima, pokažite primjerom. Pravila ponašanja na internetu trebala bi vrijediti za sve članove obitelji, ne samo za djecu.

U konačnici – vjerujte svojoj djeci. Iako ćete postaviti sve kontrole i poduzeti sve radnje kako bi osigurali sigurnost svog djeteta na internetu, nemojte zaboraviti ono najvažnije, a to je povjerenje i otvoren odnos. Taj odnos kreće od prvog dana, pa bez obzira ima li vaše dijete četiri ili četrnaest godina – pravila za razvijanje odnosa s povjerenjem su ista.

Razgovarajte, educirajte se i poradite na odnosu unutar obitelji. Dolazi vrijeme kada je aktivnost na internetu postala važnija od one u offline svijetu. Iako često odvajamo ova dva svijeta, oni nikada nisu bili više povezani. Vaše dijete ne mora niti imati mobitel ili Facebook profil kako bi postalo žrtva vršnjaka – dovoljno je da provodi vrijeme sa svojim vršnjacima.

Na kraju dana, nije važno kakve ćemo kontrole i rigorozna pravila postaviti, već kako ćemo ih provoditi. Otvorena komunikacija, razvijanje povjerenja i pozitivnog roditeljstva uvijek ima ista pravila, bez obzira koliko vremena provodite na internetu.

PROČITAJTE SLJEDEĆE: Kako postati osoba od povjerenja svom djetetu?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.