fbpx

Kako TikTok utječe na dječji mozak?

Trebamo li zabraniti TikTok ili postoji bolji način za pomoći svom djetetu nositi se s ovim novim trendom?

Prije nekoliko mjeseci sam odlučio isprobati TikTok.

Preuzeo sam aplikaciju i već nakon par minuta shvatio sam o čemu se radi.

Smijao sam se…

Bio sam iznenađen.

Ljut.

Šokiran.

Zadivljen.

Ne samo da sam osjetio cijeli niz emocija, već sam primijetio kako svaka od tih emocija traje kratko – dovoljno da me natjera otvoriti sljedeći video.

Moj mozak je tražio još – samo još jedan video! Jer ipak svaki video traje 20ak sekundi. Pa neće mi ništa biti ako pogledam još jedan.

I još jedan…

Sat vremena kasnije kada sam napokon pustio mobitel iz ruke shvatio sam da sam se “navukao”.

Izgubio sam pojam o vremenu.

U toku par tjedana redovno bi se vratio pogledati koji video, a završio tako da provodim sate na TikToku. Pokušao sam postaviti i kontrolu da mogu koristiti TikTok samo sat vremena dnevno – no nakon par tjedana sve sam manje koristio stale društvene mreže (Facebook, Instagram, Twitter), a sve više TikTok.

U tjedan dana Božićnih praznika proveo sam u prosjeku 2 i pol sata dnevno na TikToku – ukupno preko 18 sati u samo tjedan dana!

Ja u ovom slučaju nisam iznimka, već pravilo.

TikTok je doslovno poharao društvene mreže. Tinejdžeri su naprosto poludjeli za ovom društvenom mrežom.

No kako TikTok utječe na našu djecu?

Stvara li TikTok ovisnost?

Trebamo li pustiti djecu da koriste TikTok?

Skoro pa svaki tekst koji sam pročitao na ovu temu naglašava opasnost društvenih mreža, a pogotovo TikToka za našu djecu. Od izbacivanja iz škole do neobjašnjivih tikova koje djeca razvijaju možemo zaključiti da su opasnosti prekomjernog korištenja društvenih mreža itekako stvarne.

Mnogo tinejdžera zbog toga u zadnje vrijeme prestaje koristiti društvene mreže naglašavajući kako ih one čine nesretnima.

No unatoč svim ovim studijama i dokazima zašto većina tinejdžera još uvijek živi u ropstvu društvenih mreža?

Odgovor na ovo pitanje moramo potražiti u psihologiji ponašanja.

POVEZANA TEMA: Zašto strogi roditelji odgajaju lažljivu djecu?

Potvrđivanje i pojačavanje emocionalnog odgovora

Glavni mehanizam putem kojeg društvene mreže izazivaju ovisnost je metoda potvrđivanja i pojačavanja naših emocija koje doživljavamo kada iste koristimo.

U stručnoj literaturi ovo se zove “reinforcement”.

Psihologinja Dana Goetz ovo objašnjava na vrlo dobar način.

Postoje dvije vrste reinforcementa – pozitivan i negativan.

Pozitivan reinforcement je kada ćemo ponoviti obrazac ponašanja jer s njime vežemo pozitivne emocije. Na primjer, ako se smijete kada gledate smiješne TikTok video zapise vjerojatno ćete iz željeti gledati više kada se želite smijati i razveseliti.

Negativan reinforcement je kada obrazac ponašanja ili radnja koju obavljamo ne izaziva pozitivan osjećaj u našem mozgu, već privremeno zaustavlja ili umanjuje utjecaj negativnih osjećaja koji su tada prisutni.

Na primjer, ako se dok koristimo TikTok osjećamo manje pod stresom no inače tada ćemo se vjerojatno vratiti na TikTok svaki puta kada smo pod stresom.

Dr. Goetz je to formulirala ovako:

“Dok gledamo TikTok mi na neki način primjenjujemo samo-liječenje jer dobivamo trenutno ublažavanje negativnih emocija, životnih problema ili neugodnih društvenih situacija. Ako se na primjer osjećate tužno te otvorite TikTok, vaša tuga se smanjuje dok gledate smiješne video zapise, ili pak potpuno nestaje. Ili ako učite za ispit – TikTok vam daje trenutni predah od stresa koji vam uzrokuje učenje.”

Kombinacija ovog pozitivnog i negativnog reinforcementa stvara ovisnost te nas tjera da se neprestano vraćamo na TikTok te ga koristimo sve dulje i dulje.

POVEZANA TEMA: Ovisnost o ekranima je stvarna. Evo kako se nositi s njom!

Kako zaustaviti ovaj ciklus?

Mnogo roditelja pita se kako ovaj ciklus ovisnosti spriječiti ili zaustaviti kod svog djeteta.

Jer ako nama roditeljima nije lako oduprijeti mu se, našoj djeci je tim teže ostati u granicama normalnog…

Neki roditelji posežu za oduzimanjem mobitela, neki gase internet. No koliko to zaista pomaže?

Stroga zabrana ne rješava problem ovisnosti koju TikTok i ostale društvene mreže stvaraju. Naš cilj treba biti da djeca sama shvate kako je ovaj ciklus pozitivnog i negativnog reinforcementa loš za njih.

Mnogo tinejdžera to već vidi te prestaje s korištenjem društvenih mreža – bilo ograničavanjem ili pak potpunim izbjegavanjem njihovog korištenja.

No naša djeca do tog zaključka moraju doći sami.

Zabrane, sila i svađa tome neće stati na kraj. Dapače, često mogu gurnuti djecu dublje u ovisnost – jer svađa s roditeljima često stvara dodatne negativne osjećaje od kojih djeca žele pobjeći.

A gdje bježe – pogodili ste, na mjesto gdje se trenutno osjećaju bolje – TikTok i ostale društvene mreže.

No nije sve izgubljeno.

Djeci možemo pomoći da razviju dvije nužne vještine koje će im omogućiti da uvide ovaj problem i suoče s njim.

POVEZANA TEMA: 5 koraka za razvijanje emocionalne inteligencije kod djece

1. Kontrola impulzivnog ponašanja

Impulzivno ponašanje je kada imamo potrebu za trenutnim ostvarenjem naše želje ili potrebe.

Proces korištenja TikToka kreće iz impulzivne potrebe za određenom emocijom (zadovoljstvo koje dobivamo gledanjem smiješnih videa) ili potiskivanjem negativne emocije (nošenje sa stresom).

Da bi se naša djeca mogla zaustaviti prije no što otvore aplikaciju moramo ih naučiti kontrolirati svoje impulzivno ponašanje.

Stati.

Razmisliti.

Prije no što uopće otvore TikTok.

POVEZANA TEMA: Kako pomoći svom djetetu u trenutku “emocionalne eksplozije” kroz 4 jednostavna koraka?

2. Kritičko razmišljanje

Razmišljati kritički znači razmotriti okolnosti određene situacije, identificirati rizik, ali i benefit koji može nastati kao posljedica određene radnje.

Da bi to mogli moramo znati prikupiti relevantne informacije i razmotriti ih na pravi način kako bi mogli formirati odluku.

Korištenje kritičkog razmišljanja na pravi način omogućilo bi djeci procijeniti kada im TikTok šteti, a kada im je od koristi, te bi im dalo potrebne vještine za zaustaviti se na vrijeme.

Umjesto da djeci zabranjujemo pristup društvenim mrežama pomozimo im izgraditi vještine potrebne da sami donose odluke o korištenju istih.

POVEZANA TEMA: Seksualna edukacija za roditelje: Što moje dijete mora znati o seksu?

Kako se postaviti?

Vezano za obje opisane vještine proces počinje razgovorom.

Pitajte svoje dijete o navikama korištenja društvenih mreža.

Podijelite neke svoje navike i emocije koje ste primijetili kod korištenja društvenih mreža. Ako već niste isprobali TikTok, registrirajte se i pokušajte ga koristiti.

Pitajte dijete koje od spomenutih navika ne voli te koje žele promijeniti. Nakon toga zajedno postavite ciljeve te podržavajte jedno drugog da bi te ciljeve ostvarili.

Ove vještine nisu naročito kompleksne za savladati, a njihova korist mnogo seže dalje od TikToka i ostalih društvenih mreža.

Iako su ove vještine naročito korisne u digitalno vrijeme, to su iste vještine koje smo morali savladati i mi sami, odrastajući u nekim drugim vremenima.

Ako se pitate zašto te vještine često nedostaju u životima naše djece, odgovor vam se možda neće svidjeti. Razlog je što nam često fali discipline da bi te vještine savladali i počeli redovno koristiti u svom životu.

Zato se posvetite učenju ovih vrijednih vještina i potaknite svoje dijete u tom procesu.

A dok to radim, ja ću ipak malo odmoriti od TikToka!

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.