fbpx

Seksualna edukacija za roditelje: Što moje dijete mora znati o seksu?

Ultimativni vodič po starosti djeteta.

Kada je u pitanju seksualna edukacija roditelji se često nađu pred zidom i ne znaju kako krenuti.

Što reći djeci?

Kada je pravo vrijeme za pričati o seksu?

Što ako je djetetu (i meni) neugodno?

Možda pak mislite da se seksualna edukacija može riješiti jednim razgovorom ili da tu temu možete naprosto ignorirati. No to nije baš tako – seksualna edukacija u današnje vrijeme svodi se na mnogo kraćih razgovora s vašim djetetom.

No što reći djetetu o seksu u svim tim razgovorima?

Budite svjesni da će vaše dijete biti upoznato sa seksom – preko prijatelja, na internetu ili gledajući TV filmove i serije. No ako mi kao roditelj ponudimo informaciju možemo biti sigurni da će dijete dobiti točnu i primjerenu informaciju. I možda najvažnije od svega, da s djecom razvijate otvoren odnos temeljen na povjerenju u kojem možete pričati o svemu, pa i seksu.

Ako pak mislite da će vaše dijete biti promiskuitetno ako zna više, to naprosto nije tako.

Djeca koja su više educirana o seksu u pravilu kasnije stupaju u seksualne odnose, te kada stupe u seksualne odnose uglavnom su mnogo oprezniji po pitanju izbjegavanja spolnih bolesti i neželjene trudnoće.

Evo vodiča o temama koje možete pokrenuti sa svojom djecom s obzirom na njihovu dob. Imajte na umu da je navedena dob okvirna te se iste ne morate slijepo držati. Svako dijete je različito te uvijek prilagodite svoj pristup karakteru i stupnju razvoja svog djeteta.

Pretplatite se da pročitate ostatak teksta.

Ovo je premium tekst samo za pretplatnike Modernog Roditeljstva+

Pridružite se zajednici pozitivnih roditelja koji žele bolje za svoju djecu već od 14kn mjesečno. Promijenimo budućnost svijeta zajedno!

Pretplati se

Prijava

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.