fbpx

Seksualna edukacija za roditelje: Što moje dijete mora znati o seksu?

Ultimativni vodič po starosti djeteta.

Kada je u pitanju seksualna edukacija roditelji se često nađu pred zidom i ne znaju kako krenuti.

Što reći djeci?

Kada je pravo vrijeme za pričati o seksu?

Što ako je djetetu (i meni) neugodno?

Možda pak mislite da se seksualna edukacija može riješiti jednim razgovorom ili da tu temu možete naprosto ignorirati. No to nije baš tako – seksualna edukacija u današnje vrijeme svodi se na mnogo kraćih razgovora s vašim djetetom.

No što reći djetetu o seksu u svim tim razgovorima?

Budite svjesni da će vaše dijete biti upoznato sa seksom – preko prijatelja, na internetu ili gledajući TV filmove i serije. No ako mi kao roditelj ponudimo informaciju možemo biti sigurni da će dijete dobiti točnu i primjerenu informaciju. I možda najvažnije od svega, da s djecom razvijate otvoren odnos temeljen na povjerenju u kojem možete pričati o svemu, pa i seksu.

Ako pak mislite da će vaše dijete biti promiskuitetno ako zna više, to naprosto nije tako.

Djeca koja su više educirana o seksu u pravilu kasnije stupaju u seksualne odnose, te kada stupe u seksualne odnose uglavnom su mnogo oprezniji po pitanju izbjegavanja spolnih bolesti i neželjene trudnoće.

Evo vodiča o temama koje možete pokrenuti sa svojom djecom s obzirom na njihovu dob. Imajte na umu da je navedena dob okvirna te se iste ne morate slijepo držati. Svako dijete je različito te uvijek prilagodite svoj pristup karakteru i stupnju razvoja svog djeteta.

 

Ovaj tekst je samo za pretplatnike na MR+ Pretplatite se ili se prijavite u svoj račun kako bi pristupili sadržaju.

PRETPLATA

PRIJAVA

 

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.