fbpx

Pozitivna disciplina: Što koristiti umjesto kazne?

Tri ideje koje možete odmah primjeniti.

Kad djeca naprave pogrešku, kažu nešto ružno ili razbiju šalicu nećemo im pomoći tako da ih kažnjavamo i posramljujemo. Na taj način neće naučiti ništa. Djeca trebaju discipliniranje, ali samo onakvo kroz koje će nešto naučiti i gdje će im naše discipliniranje biti od pomoći u tome da se osjećaju bolje te da napreduju kao zrelije i odgovornije osobe.

Kazne ne pomažu djetetu na niti jedan način.

Dugoročno, kazne ne pomažu djetetu da promjeni svoje ponašanje zbog koga ga vi kažnjavate. One vas još više udaljavaju od djeteta i stvaraju još dublji sukob u vašem odnosu. Ono zbog čega djeca postaju moralne i odgovorne odrasle osobe je zbog toga što nisu bili kažnjavani. Umjesto toga, roditelji su učitelji koji ih uče novim stvarima tako da suosjećaju s njima kroz svaku specifičnu situaciju u kojoj su se našli. Isto tako, oni im pružaju ljubav bez uvjeta, uključenost u traženje rješenja i poštovanje.

Umjesto kazne – što koristiti da djecu discipliniramo?

Ima puno načina na koji možemo djecu disciplinirati bez kazne i puno je alternativa kaznama, kao na primjer, da ih naučimo o uzrocima i posljedicama njihovih dijela. Ovdje su tri alternative kaznama koje mogu pomoći roditeljima da uvedu efektivnu disciplinu bez da moraju pribjeći kazni.

1. Odredite granice 

Djeca trebaju granice. Odredite vrijeme u danu kad se ide spavati da dijete dobije dovoljnu količinu sna, nudite samo zdravu hranu da dijete dobije zdrave prehrambene navike. Neka ove granice budu jasne. Budite dosljedni. To ne mora značiti da ne možete biti fleksibilni, ali to svakako znači da prvo vi morate poštivati svoje granice da bi mogla i vaša djeca.

2. Osigurajte siguran dom

Mala djeca se moraju igrati, učiti i istraživati. Oni to rade da skaču, penju se, rastavljaju stvari i ponovno spajaju, trče, vrte se itd. Ako ne želite da se skače po kauču, da se otvaraju ormari, da se prazne ladice, onda to spremite ili zaključajte. Ponudite alternative za to, na primjer madrac na podu za skakanje umjesto kauča.

Osigurajte i emocionalnu sigurnost u vašem domu. Djeca će govoriti krive stvari, vikati zbog ljutnje i bacati stvari. Pomozite im da se osjećaju sigurno tako da ih prihvatite onakvima kakvi jesu. Suosjećajte s njima i pružite im ljubavi u neograničenoj količini.

pozitivna disciplina

3. Prvo se povežite s djecom, a onda ih ispravljajte

Kada vidite dijete kako se sprema napraviti nešto što ne dopuštate ili ako vam se neko ponašanje ne sviđa, umjesto da vičete s druge strane kuće ili čekate da dijete napravi što je započelo, pa da ga tada kaznite – spriječite ga u tome što radi i povežite se s njim.

Ovako to izgleda u stvarnom životu:

Navečer, nakon igre, vrijeme je za spremiti se za spavanje. 

Mama: “To je bila zabavna igra. Uživala sam se igrati s tobom.”

Petogodišnjak: “Igrajmo se još malo. Molim te mama…”

Mama: “Oh, stvarno ti se sviđa ova igra (povezivanje s djetetom). Jako je zabavna. Možemo se igrati sutra opet ako želiš, no sada je 7 sati i vrijeme je za spavanje (određivanje granica).”

Petogodišnjak: “Nisi zabavna. Sad ću baciti igru u smeće.”

Mama: “Vidim da si uzrujan (smireno bez optužbi i vikanja zbog prijetnje). Vjerujem da bi se stvarno volio još igrati. Vrijeme za spavanje je danas baš brzo došlo (suosjećanje s djetetom). Igru ne smiješ baciti u smeće (granice).”

Petogodišnjak: “Molim te, još samo jednom.”

Mama: “7 sati znači da je vrijeme za spavanje (držanje do svojih granica, čvrsto). Možemo se igrati u kupaonici i pjevati dok se spremamo za spavanje (okretanje na zabavu i ponovno povezivanje s djetetom).”

Igra je spremljena, a večer je nastavila po planu. 

Umjesto kažnjavanja, mi trebamo učiti.

Moramo odvojiti vrijeme da svojoj djeci pokažemo bolji način.

Uključite svoje dijete u svakodnevicu, objašnjavajte, postavljajte pitanja. Zapamtite da je svrha discipliniranja djece to da ih nečemu naučimo.

Ponekad je to težak, nejasan i stresan proces.

I to je u redu.

Važnije je da ste vi spremni biti dosljedni i pokazati da vam je stalo nego napraviti sve na pravilan način.

Biti će mnogo trenutaka kada ćete vidjeti da ovakav pristup stvarno djeluje.

Sigurna sam da što se vi više budete trudili disciplinirati djecu na nježan, ali jasan način i tako da ste im učitelj, to ćete češće vidjeti kakvu dragu, bistru i odgovornu djecu imate.

Vidjet ćete da se isplati ovako im pristupati.

PROČITAJTE SLJEDEĆE: 50 ohrabrujućih i pozitivnih izraza koje možete reći svojoj djeci

Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.