fbpx

Pozitivno roditeljstvo nije isto što i popustljivo roditeljstvo! Evo zašto je to važno!

Često se smatra da je pozitivan roditelj zapravo običan popustljivac. No to jednostavno nije točno!

Zamislite ovu situaciju.

Dok se igra s prijateljima u parku trogodišnjak postaje ljut. Udara svog prijatelja te mu gura glavu u pod.

Dolazi njegova mama. Ona ga grli i lijepo mu kaže da se „ne smije udarati“. Nakon toga vraća se i sjeda na klupu odakle je i došla.

Nakon par minuta trogodišnjak opet udara.

Ovakve situacije su prve na pameti roditeljima koji tvrde da pozitivno roditeljstvo ne djeluje.

Kao glavni razlog za takav stav je već uvriježeno mišljenje kako je pozitivno roditeljstvo zapravo ista stvar kao i popustljivo roditeljstvo.

Roditelji koji imaju ovaj stav čvrsto vjeruju kako je pozitivno roditeljstvo metoda odgoja u kojoj nema postavljanja granica. U kojoj „pozitivni roditelji“ dopuštaju djeci da sama postavljaju pravila te da ih krše bez ikakvih posljedica.

Oni misle kako će ti pozitivni roditelji pokušati svaki problem riješiti zagrljajem, u strahu da ne uzrujaju svoje male pahuljice. Jer takvi roditelji žele biti najbolji prijatelj svojoj djeci.

Sigurno ste već čuli ovakve priče?

Krajnje je vrijeme da postavimo neka pravila te definiramo što je zapravo pozitivno roditeljstvo i kako se razlikuje od popustljivog roditeljstva.

Krenimo tako što ćemo definirati 3 osnovna stila odgoja djece.

Pretplatite se da pročitate ostatak teksta.

Ovo je premium tekst samo za pretplatnike Modernog Roditeljstva+

Pridružite se zajednici pozitivnih roditelja koji žele bolje za svoju djecu već od 14kn mjesečno. Promijenimo budućnost svijeta zajedno!

Pretplati se

Prijava

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.