fbpx

Kako odgoj batinama utječe na osobnost vašeg djeteta?

Rezultati istraživanja provedenog na 160.000 djece kroz 50 godina!

Većina nas je u svom djetinjstvu pobrala više ili manje batina. Od uobičajenog udaranja po guzi, pa do tu i tamo nekog šamara koji već graniči s nasiljem u obitelji. Nova istraživanja pokazuju da ovakav način odgoja, ne samo da nema smisla, već ima upravo suprotan učinak od onoga što se s njime želi postići.

Što više udarate svoju djecu, to oni više pokazuju znakove prkosa, agresije i problema u odnosu s drugim ljudima. Djeca odgajana batinama sklona su nasilju, nedostatku društvenih spoznaja i mentalnim problemima kasnije u životu.

Rezultati su ovo znanstvenog istraživanja koje su proveli znanstvenici Sveučilišta u Austinu, Texas i u Michiganu. Njihovo istraživanje obuhvatilo je oko 160.000 djece kroz 50 godina. 

Kao udaranje uzet je sam čin udarca rukom po tijelu djeteta, te to ne uključuje ostale oblike prijetećeg ponašanja i vikanja.

Zaključak istraživanja je vrlo zabrinjavajuć – što više su djeca udarana i odgajana batinama, to je veća vjerojatnost da će u kasnijoj fazi života imati psiholoških i društvenih problema.

Također, sam rezulat koji se je udaranjem htio postići, da vas djeca slušaju, nije postignut. Nema nikakvih dokaza da je udaranje imalo ikakvog utjecaja na to koliko djeca poštuju vaše naredbe.

Poštovanje je nešto što se zaslužuje, to nije nešto na što imamo pravo, bez obzira tko smo!

Djeca koja su odgajana batinama u životu su skolna isti obrazac odgoja promijeniti na svojoj djeci, što samo okreće začarani krug nepoštovanja i neefikasnog odgoja.

Možda najpotresniji detalj koji istraživanje otkriva je vezan uz činjenicu da praktički nema razlike između posljedica zlostavljanja djece i odgoja batinama kojeg mnogi i danas smatraju prihvatljivim načinom odgoja djece.

Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazuje kako je preko 80% predškolske djece još uvijek odgajano batinama, a oko 50% djece u dobi 8-9 godina udarano kuhačom.

Anketa provedena na roditeljima u Sjedinjenim Državama 2013. godine donosi poražavajuću statistiku po kojoj oko 81% roditelja odgajanje batinama smatra normalnim načinom odgoja.

Sve ovo pokazuje poražavajuće rezultate u načinu odgoja danas kada se ponosimo postignućima na raznim područjima života.

Ako svoju djecu ogajamo batinama, i oni to prenose na svoju djecu dobivamo nestabilne odrasle osobe koje su sklone nasilju. Kada aktualne događaje u svijetu poput sve više nasilnih ispada u Američkim školama i terorističkih napada stavimo u kontekst ovoga zapravo možemo zaključiti da samo plaćamo za grijehe svojih roditelja.

Svojim načinom odgoja ne utječemo samo na svoje dijete, već na cijeli svijet.

Korištenjem pozitivne discipline u odgoju i odgajajući djecu načelima povezujućeg roditeljstva omogućavamo im da izrastu u emocionalno zrele osobe koje će još bolje odgajati svoju djecu. Tako stvaramo uvjete za napredak svijeta u pravom smislu, onom emocionalnom.

Svaka promjena kreće iznutra. Zato razmislimo dobro u kakve ljude želimo da naša djeca sutra izrastu i s obzirom na to promijenimo način na koji se odnosimo prema njima.

Ne kasnije, nego već danas. Krajnje je vrijeme!

Preporuke za čitanje:

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.