fbpx

8 načela povezujućeg roditeljstva

Načela povezujućeg roditeljstva zamišljena su kao usmjerenja za roditelje na njihovom putu kroz povezujuće roditeljstvo. Zasnovana su na godinama istraživanja i uspješno pomažu djeci da stvore zdrave veze sa svojim roditeljima i drugim važnim osobama u svom životu. Načela su prilagođena za različite obiteljske situacije i mogu se početi primjenjivati već u razdoblju trudnoće i pripreme za dolazak vašeg djeteta na svijet.

1. Priprema za trudnoću, porod i roditeljstvo

Važnost fizičke, ali i emocionalne pripreme na trudnoću i porod, a kasnije i ulogu roditelja. Vrlo je bitno istraživanje i educiranje o trudnoći i porodu, o mogućim opcijama za porod, te educiranje o osnovnoj brizi o novorođenčetu. Jako bitna je i sama priprema majke na dojenje kao najboljeg načina prehrane dojenčadi koje osigurava ne samo idealnu hranu za dojenče nego djetetu nudi sigurnost, utjehu i odgovor na njegove potrebe. Bitna je i neprestana edukacija o dječjem razvoju i fazama dječjeg razvoja.

2. Prehrana beba i djece koja se temelji na poštovanju i ljubavi

Dojenje je najbolja hrana za dojenčad i djecu koja zadovoljava i prehrambene i emocionalne potrebe djeteta. Adaptirano dojenje je način prehrane nedojene djece gdje sam čin hranjenja postaje trenutak za zbližavanje i stvaranje odnosa sa svojim djetetom. Ovo načelo uključuje i hranjenje prateći djeteove signale za glad, a kod odrasle djece ohrabrivanje da jedu kad su gladni i u količini u kojoj mogu.

3. Odgovaranje na dječje potrebe

Odgovaranjem na potrebe djeteta već u razdoblju nakon poroda stvaramo odnos s djetetom temeljen na međusobnom povjerenju. Novorođene bebe se ne mogu i ne znaju same smiriti, sasvim normalno je i prirodno da trebaju mirnog, empatičnog roditelja koji odgovara na njihove potrebe i na taj način im pomaže da sami nauče regulirati svoje emocije.

4. Nošenje djece i korištenje dodira kao način razvoja i zadovoljavanja dječjih potreba

Bebe trebaju fizički kontakt i blizinu majke za pravilan razvoj. Nošenje djece je jedan od načina zadovoljava djetetovih potrebe za fizičkim kontaktom, pažnjom, sigurnošću, stimulacijom i pokretom. Kontakt koža na kožu je izuzetno važan za razvoj novorođenčadi, kao i dojenje, kupanje i masaža beba.

Djeca na plaži

5. Zadovoljavanje djetetovih potreba za snom, fizičkih i emocionalnih

Djeca imaju potrebe kako danju, tako i noću. Glad, usamljenost, strahovi, prevruće im je, prehladno im je itd. Oni trebaju roditelja da ih umire i da odgovaraju na njihove potrebe. Treninzi spavanja loše utječu na ravoj dječjeg i mogu ostaviti dugotrajne posljedice na dijete, dok spavanje djeteta s rodtieljima ima pozitivne učinke i na dijete i na roditelje.

6. Pružanje konstantne brige i prisutnosti

Bebe i mala djeca imaju jaku potrebu za fizičkom prisutnošću roditelja, najčešće majke. Pokušajte odvajanje od djeteta odgoditi što više, a ako baš morate biti odvojeni od djeteta, osigurajete mu brigu osobe koju poznaje i koja ga voli.

7. Prakticiranje pozitivne discipline

Prakticiranje discipliniranja djece na empatičan, nježan način koji ne narušava dostojanstvo djeteta, jača vezu između roditelja i djeteta. Umjesto reakcije na ponašanje, otkrijte uzrok određenog ponašanja djeteta i zajedno ga riješite.

8. Težnja balansu u vašem osobnom i obiteljskom životu

Lakše je odgovarati na dječje emocionalne potrebe ako vi osjećate mir i balans u svom vlastitom životu. Okružite se ljudima koji vas podržavaju u vašem načinu odgoja, naučite se stavljati ljude ispred svari i nemojte se bojati reći ne. Zabavljate se odgajajući svoju djecu, ali posvetite i vrijeme sebi i svojim potrebama.

POVEZANA TEMA: Što je zapravo povezujuće roditeljstvo?

IzvorAPI
Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.