fbpx

Što je povezujuće roditeljstvo?

Povezujuće roditeljstvo je odgoj djece koji stvara jake emocionalne veze između roditelja i djeteta. Kroz ovakav pristup odgoju dijete u potpunosti zadovoljava svoje potrebe za pažnjom, povjerenjem i empatijom i osiguravamo mu temelj za razvoj zdravih veza u budućnosti.

Povezujuće roditeljstvo je istraživano već više od 60 godina, gdje su psiholozi i stručnjaci za razvoj djece došli do saznanja da je novorođenčad rođena sa jakim potrebama za blizinom svojih roditelja, ponajviše svoje majke za vrijeme prve godine života.

Kada su te osnovne potrebe djeteta zadovoljene, uočen je daleko bolji fizički, neurološki i emocionalni razvoj djeteta.

Dječji plač i urođen instinkt za sisanjem su prirodne metode kojima beba traži majčinu pažnju i blizinu u najranijim mjesecima.

Dječji plač i urođen instinkt za sisanjem su prirodne metode kojima beba traži majčinu pažnju i blizinu u najranijim mjesecima. Kako dijete odrasta tako se i razvija njegov odnos s majkom koji se temelji na povjerenju.

Kada dijete ima povjerenje u majku, tako postaje sigurnije i u odnosu sa drugima pa će vrlo brzo početi istraživati odnose sa drugim važnim osobama u njegovu životu.

Povezujuće roditeljstvo nema jedan univerzalni recept koji svaka obitelj može primjenjivati.

Cijela metoda i stil odgoja se temelji na edukaciji roditelja i na pozivanju na njihovu vlastitu roditeljsku intuiciju kojom će sami stvoriti vlastiti stil roditeljstva koji će biti jedinstven i krojem po mjerama njihove obitelji.

PROČITAJTE I OVO: Znate li ovih 8 načela povezujućeg roditeljstva?

Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.