Moderno Roditeljstvo u 2016: Najviše vas je zanimala pozitivna disciplina i odgoj bez kazne

Kako je godina na izmaku dolazi vrijeme kada gledamo unatrag i podvlačimo crtu, analiziramo što je bilo, što smo napravili dobro, a što smo mogli napraviti još bolje. Ovo radimo u svim sferama svog života, pa možda i nije tako loša ideja podvući crtu i napraviti analizu – kakvi smo roditelji bili u 2016 godini?

Jesmo li primjenjivali način odgoja kakav smo željeli, jesmo li napredovali i postali bolji roditelj, makar i malo?

Magazin Moderno Roditeljstvo počeo je s radom krajem lipnja 2016 godine, te smo s vama svega 6 mjeseci. U tom periodu pokrenuli smo mnoge, za roditelje, vrlo važne teme. Na Modernom Roditeljstvu do sada je pisalo 5 autora. Osim Renate i mene pridružila nam se Magdalena Božičević sa odličnim kolumnama i tekstovima, certificirana savjetnica za nošenje Irena Božić napisala je članak o pravilnom nošenju beba i djece u nosiljkama, a blogerica Martina Komerički pisala je o polasku u školu.

Surađujemo s 24 sata u projektu BlogBuster gdje na najčitanijem hrvatskom portalu možete čitati neke od naših tekstova. Na ovaj način predstavljamo pozitivnu disciplinu i povezujuće roditeljstvo vrlo širokoj publici od preko 1,5 milijuna čitatelja mjesečno.

Naše video zapise na Facebooku pogledalo je više od 340.000 ljudi, Moderno Roditeljstvo posjetilo je više od 38 tisuća posjetitelja. Koristimo Instant Articles pa se naši tekstovi na Facebooku otvaraju u manje od sekunde, a do sada smo ih objavili 105.

Evo malog pregleda što ste najviše čitali, te koje teme su podigle najviše prašine.

Očekivano, najpopularnija tema je odgoj i primjena pozitivne discipline, što i čini okosnicu rada Modernog Roditeljstva. Naš primarni cilj je potaknuti na korištenje pozitivne discipline u odgoju kako bi odgojili emocionalno stabilnu djecu, te im na taj način osigurati stabilne temelje na kojima će graditi svoju budućnost. Jedino takvim odgojem punim ljubavi, razumijevanja i međusobnog poštovanja možemo našu djecu pripremiti za budućnost.

Nažalost, mnogima još treba tumačiti da odgoj batinama nije dobar za dijete, da takav nasilnički odgoj negativno utječe na sve aspekte razvoja djeteta. Ipak drago nam je da okupljamo zajednicu ljudi koji su svjesni kako odgoj batinama nije način na koji žele odgajati svoju djecu te teže boljim metodama odgoja.

Pozitivna disciplina i što koristiti umjesto kazne?

Kazna – o njoj je toliko napisano, no uvijek je tema koja zanima mnoge. Razlog tome vidimo upravo u težnji da postanemo bolji roditelji, i kada smo shvatili kako batine ne dolaze u obzir, moramo se uloviti u koštac sa kaznom. Moramo shvatiti kako kazna nije dobar izbor za našu djecu i naš odnos s njima.

No, što koristiti umjesto kazne? Jasno postavljanje granica, te pozitivna disciplina rješenje je ovog problema. Iako ovo u praksi nije tako jednostavno jer zahtjeva da se uistinu posvetimo svom djetetu i izdvojimo više vremena za komunikaciju, pozitivna disciplina ima mnoge prednosti. Ona nam omogućuje da naš odnos s djetetom svakim danom postaje sve bolji, da razvijemo stabilne i zdrave odnose sa svojom djecom dok ćemo im u isto vrijeme jasno dati do znanja što toleriramo, a što ne. Evo popularnih članka koje ste najviše čitali:

Prestanimo se već jednom derati na svoju djecu!

Sada već znamo da odgoj batinama ne dolazi u obzir i trudimo se ne kažnjavati svoju djecu. Kada smo uspjeli u tome, ostaje još jedna stvar koju moramo ispraviti. Moramo se prestati derati na svoju djecu.

Utjecaj deranja na djecu ne nosi ništa dobro i jednostavno nema razloga da to radimo. Iako nam je ponekad teško zadržati hladnu glavu, prestati derati se na djecu je moguće. Osim što deranje djeci ne donosi ništa dobro, pokazuje im kako mama i tata gube kontrolu te nisu u mogućnosti kontrolirati svoje osjećaje.

Prestanimo se već jednom derati na svoju djecu!

Naš cilj za 2017. godinu je prestati se derati na svoju djecu, u potpunosti iskorijeniti ovu lošu naviku. Znamo da je moguće, i krećemo uskoro. Pretplatite se na našu mailing listu i primajte savjete kako se prestati derati na svoju djecu. U društvu je sve lakše, pa se nadamo da ćemo razmjenom iskustava i podrškom uspjeti u svome cilju.

Upišite mail ispod, pretplatite se na našu mailing listu i šaljemo vam vodič od prvog mjeseca starosti djeteta do puberteta: Što očekivati od djece s obzirom na njihovu dob i što oni trebaju od nas?

Što očekivati od djece?
Sending

Evo i ostalih tema koje ste rado čitali u ovoj godini:

Zaštita djece i njihove privatnosti na internetu

Sigurnost djece na internetu

Ova vrlo važna tema zanima mnoge roditelje, i u planu imamo još mnogo vodiča i savjeta. Živimo u online svijetu, pravila igre su vrlo različita od vremena kada smo mi bili djeca. Zato je od velike važnosti znati kako zaštititi svoje dijete, te kako se postaviti na pravi način. Evo korisnih savjeta:

Tri razloga zašto djecu ne treba odvikavati od pelena

Jeste li razmišljali o sasvim drugom pristupu odvikavanju od pelena – da ga u potpunosti preskočite?

Djeca ne trebaju odrasle da ih uče koristiti wc ili tutu. Ono što trebaju je roditelje koji će ih podržati u procesu učenja korištenja wc-a i koji će poštivati proces kroz koji im dijete prolazi, a koji je individualan za svako dijete.

Pročitajte cijeli članak

10 situacija u kojima se morate udaljiti od svog djeteta kako bi bili bolji roditelj

Iako se zalažemo za povezujuće roditeljstvo, znamo prepoznati situacije u kojima je dobro udaljiti se od svog djeteta. Evo nekoliko situacija u kojima se moramo udaljiti od svog djeteta kako bi bili bolji roditelj.

Pročitajte cijeli članak

5 razloga zašto ne bi trebali skretati pažnju toddlerima

Zašto skretanje pažnje toddlerima nije dobro za njih?

Skretanje pažnje je popularna taktika u rješavanju “neprikladnog” ponašanja male djece i toddlera. Sasvim je razumljivo zašto veliki dio roditelja koristi ovu metodu, umjesto da se direktno suoče sa djetetom i prođu kroz vrlo mogući tantrum, roditelji djetetu pažnju skrenu na neku drugu aktivnost ili igračku te na taj način izbjegnu direktni sukob.

Izbjegavajući situaciju u kojoj znamo da će doći do sukoba ili do djetetovog otpora izbjegavamo i ono što sijedi nakon toga, a što niti jednom roditelju nije drago, posebno u javnosti – vikanje, plakanje, vrištanje.

Pročitajte cijeli članak

Što učiniti da vam dijete bude sigurno i da zna prepoznati opasnost?

Dok su djeca mala i dok su bebe mi smo uvijek uz njih. Kada nismo uz njih uvijek ih ostavimo kod osoba od povjerenja. Naša djeca su uvijek bila na sigurnom. No, kako djeca odrastaju sve će nas rjeđe i rjeđe držati za ruku. Svaki roditelj je osuđen na brigu o njihovoj sigurnosti. Brinemo o bezbroj stvari, a kada naša djeca počnu sudjelovati u prometu ili čak voziti, brinut ćemo još više.

Ovo su osnovna sigurnosna pravila za svaku obitelj koje vam mogu pomoći u tome da maksimalno zaštitite sigurnost svoje djece.

Pročitajte cijeli članak

Ukratko – bilo je ovo vrlo uzbudljivih pola godine za nas. Nadamo se da 2017. godina nosi mnogo pozitivnih pomaka kako bi postali još bolji roditelji. Hvala vam na podršci i čitamo se i dalje. Pratite nas na Facebooku i Instagramu i svakako javite svoje dojmove na bilo kojem kanalu, uvijek nam je drago čuti što mislite.

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.