fbpx

Pravilno nošenje beba i djece u nosiljkama

Naučite ispravne položaje nošenja i kako sigurno nositi vašu bebu u nosiljci.

Nošenje naših beba i djece vrlo je korisno za njih, a nam roditeljima često i vrlo praktično. Kako bi osigurali da vaša beba dobiva najbolje od nošenja educirajte se kako pravilno nositi bebu u nosiljci, koji položaji nošenja postoje i kada ih koristiti te kako na siguran način nositi svoju bebu kroz sve faze njena rasta i razvoja.

Nošenje sprijeda u uspravnom položaju – već od rođenja

Pravilno nošenje podrazumijeva korištenje nosiljki na siguran način tako da one omogućuju bebi podržavanje idealnog položaja bez ugrožavanja njene sigurnosti.

Idealan položaj je onaj kojeg njeno tijelo samo zauzme kad ju privinemo na prsa: koljena se dižu u položaj žabice a kralježnica je blago savijena u obliku slova C.

Nosiljka bi trebala imati mekani panel koji bebi ne ispravlja kralježnicu nego podržava C položaj tako da joj onemogućuje izvijanje unazad, u stranu ili padanje prema naprijed duboko u prsa nositelja. Također bi bilo idealno da je beba u okomitom položaju jer u položaju kolijevke kukovi su stisnuti i postoji mogućnost gušenja.

Nošenje bebe sprijeda i okrenute prema van nije preporučljivo kod nošenja u nosiljkama (eng. babywearing; njem. babytragen) jer ne vidite bebino lice i teško možete spriječiti pretjeranu stimulaciju a ni beba se ne može okrenuti prema nositelju.

Postupanje s bebom (eng. babyhandling) je nešto sasvim drugo i na kratko bebu možete pridržati u rukama jer joj se prilagodite cijelim tijelom. U tom položaju bebu nemojte nositi na rukama jer vam je kralježnica tako pod vrlo velikim opterećenjem.

Pridržavanje i postupanje nisu isto što i nošenje.

Nije beba ta koja se navikava na nošenje na rukama nego vi i to sasvim sigurno nije zdrava navika. Mislite na svoju kralježnicu i nabavite si dobru nosiljku.

Babywearing i babyhandling dvije su vrlo korisne i praktične vještine koje se savršeno nadopunjuju.

Infografika: Idealan položaj tijela bebe u nosiljci. Izvor: Nošenje Beba
Infografika – Idealan položaj tijela bebe u nosiljci. Izvor: Nošenje Beba

Još je jedan problem s tim položajem, u kojem je beba nošena sprijeda i okrenuta prema van – što bebi u tom položaju vise noge, tj. sva težina bebe pada na međunožje a kralježnica se na silu ispravlja što potencijalno može uzrokovati spondiloze, skolioze, lordoze – slično kao kod hodalice.

Sama nosiljka da bi omogućila taj položaj mora imati usku bazu koja nije preporučljiva jer bebi ne pruža potporu od koljena do koljena, tj. ne podržava prirodan položaj žabice – položaj u obliku slova M kao na slici iznad.

Postoji nekoliko modela strukturiranih, tj. oblikovanih nosiljki koje su iznimke jer se u njima bebu može nositi prema van do pola sata kada ovladava mišićima glave, vrata i trupa, budući da i noge imaju potporu pa težina ne pada na kukove.

Uska baza vrši pritisak na međunožje i kukove bebe, to može uzrokovati displaziju kukova ukoliko postoje i genetske sklonosti za to.

U kakvim nosiljkama mogu nositi bebu?

Zdrave bebe s normalnim mišićnim tonusom mogu biti nošene u slingu, tkanoj marami, elastičnoj marami, testiranoj mekoj oblikovanoj nosiljci koja ima široku bazu i mekani panel te odgovarajući umetak za novorođenče ili prilagodljivi panel u širinu i visinu.

Bebama s hipo/hipertonusom, distonijom i sl. preporučljivi su samo tkana marama i slingovi (s čvrstom, ali mekanom i neelastičnom tkaninom) koji trebaju biti pravilno i čvrsto stegnuti oko bebinog i tijela nositelja jer unutar oblikovanih nosiljki imaju previše slobodnog mjesta za izvijanje čak i kad su remenčići dovoljno stegnuti.

Tkana marama i sling moraju biti taman dovoljno stegnuti da podržaju idealni položaj i spriječe izvijanje ali da beba nije sputana tj. može izvući ruke i gledati oko sebe ako želi.

Bebe s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju također trebaju blizinu roditelja za optimalan oporavak i razvoj, kao i stimulaciju kroz pasivno i aktivno praćenje gibanja drugog tijela.

Za svakoga se može naći najbolje rješenje kroz individualni pristup. U vezi toga se trebate savjetovati i s fizijatrom upućenim u nošenje i vrste nosiljki, a ne samo sa savjetnicom za nošenje jer ona nije liječnik i ne postavlja dijagnoze.

Nošenje beba i djece
Nošenje na boku idealno je za istraživanje svijeta, a i za dojenje. Izvor fotografije: Nošenje Beba

Nošenje na boku – idealno za istraživanje svijeta

Za roditelje i staratelje koji misle da beba želi dodatnu stimulaciju i ovladala je mišićima glave, vrata i trupa mogu početi nositi na boku.

Beba tako gleda kako u vas tako i prema naprijed te sama regulira koliko joj je stimulacije dovoljno. Ovaj položaj je odličan za izlazak iz takozvanog “četvrtog tromjesečja”.

Nošenje na leđima – za bebe koje su se samostalno posjele i spremne su na prvi mali korak u samostalnost

Beba mora dobro ovladati svojim mišićima za nošenje na leđima kako bi se sama uspravila iz mogućeg lošeg položaja u nosiljci, ako ona nije dovoljno stegnuta ili beba nije dobro centrirana unutar nje.

Beba vas ima na oku, kao i svijet oko sebe, uz novi osjećaj kontrole i sigurnosti s visine. Ona vidi što i vi. Mnogim roditeljima se sviđa sloboda koju pruža nošenje na leđima pa vole požuriti dok bebe još nisu spremne. Mislite najprije na bebinu sigurnost i pričekajte s nošenjem na leđima dok vaša beba bude spremna za to.

sigurno nošenje beba i djece
Infografika – Sigurno nošenje beba i djece u nosiljci. Izvor: Nošenje Beba

Sigurno nošenje

Nosiljka uvijek mora biti dovoljno stegnuta da između vas i bebe stane najviše dlan i najjača potpora bebi treba biti najmanje do pazuha.

Novorođenčad i bebe koje su zaspale u nosiljci moraju imati dobru i stabilnu potporu glave i vrata. Na maramama i mei taijima koristite samozatežući čvor, a nosiljke s kopčama kopčajte po preporuci proizvođača.

Trebate uvijek pripaziti da vidite bebino lice i da ima slobodne dišne puteve: brada joj ne smije padati na njena prsa. Na vaša prsa može, dapače!

Više o ovoj i sličnim temama možete naći na mom blogu Nošenje beba.

Provjerite postoji li u vašem mjestu ili okolici organizirana radionica, potražite savjetnicu za nošenje, razmjenjujte iskustva s drugim roditeljima i starateljima u lokalnoj grupi potpore.

Nošenje je vještina koja zbližava roditelje i bebe, a roditeljima pomaže da se s lakoćom prilagode i usvoje nove životne uloge te svojim bebama pokažu jedan jednostavniji, veseliji i nasmijaniji svijet od onoga kakvog smo mi sami imali – kako bi izrasle u zadovoljne, sretne i ispunjene ljude.

Želim vam sretno, pravilno i zdravo nošenje, na zadovoljstvo vas i vaše bebe.

Preporuke za čitanje:

Iris Božićhttp://nosenjebeba.com/
Certificirana savjetnica za nošenje iz Zagreba. Sa nošenjem beba započela je zbog potrebe, a to se ubrzo pretvorilo u strast. Iris piše blog Nošenje beba kao jednu od prvih i najvažnijih publikacija o nošenju u Hrvatskoj te održava radionice za roditelje o nošenju beba.