fbpx

9 razloga zašto ne nositi bebu u nosiljci okrenutu prema van

Nošenje beba je zdravo, važno i pozitivno. Povezujuće roditeljstvo nas uči koliko je nošenje i dodir potreban bebama i djeci. Svaki roditelj koji se odlučio okušati u nošenju je napravio veliki korak, kako za sebe tako i za svoje dijete.

Ipak, jako često vidimo roditelje koji nose djecu u nosiljkama koje nisu ispravne i one koji ih nose okrenute prema van. Dijete u nosiljci bi trebalo biti okrenuto prema vama, nikako ne gledajući prema van.

Ovdje je devet razloga zbog kojih nije dobro da je dijete okreneto prema van kada ga nosite u nosiljci.

1. Bebine noge nisu u pravilnom položaju

Kada bebu nosimo u nosiljci, njezine noge moraju biti postavljene u oblik žabice. To znači da bebina koljena moraju biti iznad njenih kukova.

Na taj način je beba postavljena u ispravan položaj. Ovaj položaj je jedino moguće postići kada nosiljka podupire kompletna djetetova leđa i kralježnicu te stražnji dio nogu od koljena prema gore.

Kada beba u nosiljci gleda prema van, ne samo da joj noge vise iz nosiljke već joj kralježnica i kukovi nemaju podršku nosiljke te za nju jednostavno nema mjesta gdje će “usjesti”. U

koliko bebu nosite u nosiljci u kojoj joj kukovi nisu pravilno poduprijeti može doći do trajnih oštećenja na kukovima ili displazije kuka.

Prije nego se odlučite na kupovinu nosiljke, istražite koja nosiljka je ispravna i u kojoj će nosiljci nošenje bebe biti ne samo ugodno, nego i sigurno.

2. Bebu je teže nositi

Teže je nositi nešto što bježi od vašeg tijela nego nešto što se uz vaše tijelo priljubi.

Kada vaša beba u nosiljci gleda prema naprijed, veći je pritisak na vašu kralježnicu i lako moguće da ćete imati križobolju.

Bebe su prirodno stvorene da ih nosimo okrenute prema sebi.

POVEZANA TEMA: Kako pravilno nositi dijete u nosiljci?

3. Beba je u položaju gdje je nagnuta prema naprijed što joj pojačava pritisak na kralježnicu

Beba je u položaju gdje je nagnuta prema naprijed. Donji dio tijela je stisnut uz vaše tijelo, a gornji nagnut prema naprijed što je dovodi u savinuti položaj.

To samo po sebi nije problem, ali s obzirom da nema nikakav oslonac, pojačan joj je pritisak na kralježnicu.

Njeni nerazvijeni trbušni mišići, izvijeni gornji dio tijela i kralježnica, ne samo da nose svoju vlastitu težinu, već i asporbiraju silu gravitacije sa svakim korakom koji napravi osoba koja nosi bebu.

U ovakvom položaju međunožje je pod pritiskom što može biti izuzetno neugodno, posebno za male dječake.

4. Moguće je da beba postane prestimulirana

Bebe tek istražuju svijet. Vrlo lako mogu postati prestimulirane vanjskim događajima.

Beba može istraživati svijet i ako je okrenuta prema vama.

Osjećati će sigurnost i suočavati se sa različitim događajima gledajući u vas i čitajući vaše reakcije koje joj daju potvrdu da je sve u redu.

POVEZANA TEMA: Hoćemo li razmaziti svoju djecu ako ih nosimo?

Izvor slike: Manduca Blog
Izvor slike: Manduca Blog

5. Beba nema podršku za vrat i glavu

Male bebe nemaju kontrolu vratnih mišića. U ovakvoj nosiljci njezina glava pada na prsa.

Ovakav položaj može nanijeti oštećenja vrata i vratne kralježnice.

Bebe nikada ne smiju biti u položaju koji im ometa dotok zraka. Svakako pripazite da beba koja spava u nosiljci ima osiguran slobodan dotok zraka.

U nosiljci u kojoj beba gleda prema naprijed nikad ne nosite bebu koja nema kontrolu vratnih mišića.

6. Termo-regulacija je otežena

Kada su bebe okrenuta prema majci, cijelim su svojim tijelom stisnute uz majku. Majčina toplina im pomaže da razvijaju vlastitu termo regulaciju.

Kroz leđa se veća količina topline gubi, a to se upravo događa kada dijete nosite okrenuto prema van.

7. Teže je odgovarati na djetetove potrebe

Bez da vidite svoju bebu ne možete niti komunicirati s njom. Ne možete pogledati da li može disati, da li je bljucnula, mršti li se možda ili je uplašena. Ne možete komunicirati s njom niti ona s vama.

Bebe čitaju naše reakcije i trebaju ih da si potvrde da li je neka situacija sigurna ili ne.

Također, ne možete dojiti u nosiljci ako bebu nosite okrenutu prema van.

8. Bebina gravitacija je poremećena

Često će roditelji sami poduprijeti bebu rukama ili joj podignuti nogice, dati joj svoju ruku da se ulovi. Beba nema oslonac, nema ništa ispred sebe da se ulovi i teško da se neće izvijati pod silom gravitacije.

9. Bolno je za vašu kralježnicu

U ovakvom položaju kada beba nije priljubljena uz vas, puno je jače opterećenje na vašu kralježnicu. Ovo može rezultirati kraćim nošenjem i bolom u kralježnici.

Ako ste do sada nosili svoju bebu u nosiljci okrenuto prema van, ne očajavajte. To samo pokazuje da ste brižan i predan roditelj koji je odlučio iskoristiti sve prednosti nošenja beba.

Nošenje na način da dijete gleda van nije idealno, zato je bolje takav način nošenja izbjegavati. Priljubiti svoju bebu i stisnuti je uz svoja prsa je ono što je prirodno – kako vama tako i vašoj bebi.

POVEZANA TEMA: Pravilno nošenje beba i djece – zašto je važno?

IzvorBoba
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.