fbpx

Hoćemo li razmaziti svoju djecu ako ih nosimo?

Nećemo - saznajte zašto!

Koliko puta ste čuli da vam netko govori da spustite dijete jer će se naviknuti na ruke?

Da dijete nikako ne nosite previše jer ćete ga razmaziti?

Savjeti kako morate svoju bebu učiti da bude samostalna, da se sama uspavljuje i da ćete joj naštetiti jer ju previše nosite?

Ja osobno previše puta.

Istina je sasvim suprotna savjetima koji se dijele okolo. Bebe i djeca trebaju ljudski dodir, trebaju osjetiti blizinu majke ili oca i zato je jako bitno djecu nositi.

Bebe jako pozitivno reagiraju na nošenje i dodir, a to utječe direktno na njihov psihološki i emocionalni razvoj. Kada se rode, bebe nisu svjesne da su one odvojena jedinka, one će to shvaćati kako budu odrastale.

To je urođeno svoj novorođenčadi i djeluje kao mehanizam za preživljavanje koji drži majku uz bebu. Zato je izuzetno bitno da svoju novorođečad i bebe redovno nosimo jer one imaju velike benefite od majčinog ili očevog glasa, mirisa i topline. Bebe koje se redovno nose, manje plaču.

Ljudski dodir i nošenje je nešto što zapravo nikada ne prerastemo

Danas većina roditelja nije svjesna koliko nošenje djeci znači i koliko je bitno za njihov razvoj. Ljudski dodir i nošenje je nešto što zapravo nikada ne prerastemo.

Odrasli imaju slične potrebe za dodirom i blizinom voljene osobe osim ako nisu odrasli na način da su za isti bili u potpunosti zakinuti.

Tada vjerovatno imaju problem sa vezivanjem za drugu osobu, sa iskazivanjem osjećaja i nježnosti prema drugim bliskim osobama, uključujući i vlastitu djecu.

Nošenje djeceUpravo da bi izbjegli ovakva emocionalna oštećenja koja su danas češće pravilo nego iznimka moramo svojoj djeci pružiti bolji početak života.

Nošenje i naša blizina pomažu bebama, ali i roditeljima da se povežu sa djecom.

Naravno da nećete dijete nositi cijeli dan, ali omogućite bebi da ju nosite kada god je to moguće.

U nošenje uključite sve drage osobe, nisu majka i otac jedini koji moraju nositi bebu.

Baka i djed, tetka ili stric, stariji brat ili sestra, dadilja s kojom dijete boravi dok nema roditelja. Svi oni mogu nositi dijete i tako omogućiti djetetu osjećaj sigurnosti i kada roditelji nisu u blizini.

Zaključak je jednostavan.

Prestanite slušati druge i čujte sebe i svoje dijete.

Prestanite se oslanjati na baby gadgete koji nas još više udaljavaju od naše djece, već gledajte u svoje dijete.

Ono vam je jedini i najbolji pokazatelj onog što mu treba. Roditeljstvo je tako jednostavno, a mi smo ga učinili tako kompliciranim.

Zato, uzmite svoje dijete u ruke ili ga umotajte u maramu i krenite se nositi. Nema boljeg osjećaja.

Kako ispravno nositi dijete u nosiljci?

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.