fbpx

Kako sigurno nositi bebu u nosiljci?

Saznajte koje su nosiljke ispravne, a koje trebate izbjegavati.

Nošenje za bebe i djecu ima puno dobrobiti isto kao i za majku koja dobiva slobodne ruke za obavljanje sitnih poslova po kući.

Posebno je značajno za majke koje imaju stariju djecu pa se na ovakav način mogu posvetiti starijem djetetu.

Za novorođenčad je nošenje od posebne važnosti jer ih smiruje.

Kada novorođenče ušuškate u maramu tik do svojih prsa, ono će se umiriti i brzo zaspati. Umirit će ga vaša blizina, otkucaji srca i toplina majke. Kako se krećete po kući s bebom u marami, vaša beba misli da je u maternici jer sve ovo imitira stanje u maternici.

Ovo bebe smiruje i pogotovo može pomoći oko grčeva koje muče bebe u prvim mjesecima.

Nošenje pomaže vama da se povežete sa svojom bebom.

Dok je nošenje beba nedvojbeno odličan način za povezivanje s bebom, na neke stvari je vrlo bitno pripaziti. Nije svo nošenje i u svim nosiljkama ispravno.

Zadnje što želite je nošenjem svoje bebe prouzročiti joj probleme sa kukovima i kralježnicom jer ste ju nosili na krivi način.

Bitno je dijete postaviti u dobar položaj u nosiljici jer će u njoj provesti dulje vrijeme npr nekoliko sati, a loš položaj može ostaviti oštećenja na kukovima i kralježnici vaše bebe.

Sve nosiljke u kojima bebi vise noge nemaju pravilan položaj i mogu vašemu djetetu ostaviti dugotrajna oštećenja.

Kada bebu postavljate u nosiljku, njezine nogice moraju biti postavljene u oblik žabice.

To znači da bebina koljena moraju biti iznad njegovih kukova. Ovaj položaj podsjeća na oblik žabice i zato ga tako zovemo. Ovakav položaj pomaže zdravom razvoju kukova i pomaže u sprječavanju displazije kuka.

Kukovi beba se nakon poroda još razvijaju i nisu u potpunosti zreli još neko vrijeme nakon poroda. Tada je bitno da su kukovi smješteni u pravilan položaj koji podupire kosti kuka i pomaže pravilnom sazrijevanju kukova.

Ukoliko bebu stavite u nosiljku u kojoj kukovi djeteta nisu pravilno poduprijeti, može doći do trajnih oštećenja na kukovima ili do displazije kuka.

Sve nosiljke u kojima bebi vise noge nemaju pravilan položaj i mogu vašemu djetetu ostaviti dugotrajna oštećenja.

Ovako izgleda pravilan položaj djeteta u nosiljci.

Izvor slike: International Hip Dysplasia Institute
Izvor slike: International Hip Dysplasia Institute

Danas na tržištu postoji mnoštvo različitih nosiljki koje možete izabrati za nošenje svoje bebe od nestruktuiranih nosiljki kao što su sling marama do struktuiranih koje su obično vrlo praktičnije i jednostavnije se postavljaju.

Elastična marama, sling marama, tkana marama i mei tai su odlični izbor za nekog tko želi nestruktuiranu nosiljku. Mnoštvo je brandova koji proizvode kvalitetne marame.

Pravilan položaj će ovisiti o tome koliko ste spretni postaviti dijete u ovakvu nosiljku.

Kada govorimo o struktuiranima nosiljkama, tu nije potrebno posebno umijeće stavljanja bebe nego zadovoljava li nosilja sigurnosne standarde i ima li vaša beba pravilan položaj u takvoj nosiljci. Brandove kao što su Chico i Baby Bjorn ne preporučamo jer su to nosiljke u kojima vaša djeca nemaju pravilnu podršku kukovima. Kao nosiljke koje pružaju pravilan položaj možemo izdvojiti popularni Ergo i Boba Carrier.

Nošenje beba je divno i smirujuće koliko za bebu toliko i za roditelje. Svakako se educirajte prije nego započnete sa nošenjem i iskoristite svaku priliku za zbližavanjem sa svojom bebom. Uživajte u nošenju!

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.