fbpx

Zašto je babywearing dobar za dijete i roditelje?

Iskustvo jednog tate.

Znate one teške i naporne dane pune obaveza. Mnogo stvari za obaviti, a malo vremena. Jurite po gradu, ganjate papire. Gurate kolica, pokušavate se probiti kroz aute na parkingu, stolice kafića i ljude po gradu. Imati dijete baš je teret za modernog roditelja. Shopping je prava noćna mora sa malim djetetom, plač i dreka. I mi smo imali iste probleme dok nismo otkrili babywearing.

Nošenje djece je normalno od početka svijeta. Moderan način života to ponekad otežava, ali uz moderne načine nošenja vaša djeca mogu svuda s vama, čak i na trgovački sud. Da ne govorimo o dobrobitima za dijete.

Što je babywearing?

Jednostavno rečeno – nošenje djece. Ne na rukama kao što je vaša mama nosila vas, već u modernim nosiljkama. One su dizajnirane u skladu sa preporukama struke kako bi djetetu osigurale povoljan položaj i udobnost, a roditelju jednostavnost i lakoću nošenja. Postoji nekoliko glavnih vrsta nosiljki kao što je elastična marama, sling, mai tai…

Prednosti za dijete

Vaše malo zlato ugodno odmara na vašim prsima dok jurite gradom ili obavljate kućanske poslove. Nosiljka mu je udobna, a toplina vašeg tijela mu godi pa često zaspe i ne vrpolji se. Razvija mu se osjećaj povezanosti s roditeljem i osjećaj sigurnosti.

Ja kao otac obožavam babywearing trend jer sam osobno doživio brojna i samo pozitivna iskustva s nošenjem svoje djece, od tek rođene bebe, pa do već dvogodišnjih lutki.

Često sam svjedočio utjecaju svoje blizine na dijete, što ga je smirilo i opustilo. Shopping je sa djetetom starim svega nekoliko mjeseci postao ugodno iskustvo. Mi smo šetali dok je mama kupovala. I super smo se proveli.

Prednosti za roditelja

Babywearing je praktičan. Izuzetno praktičan. Svežete nosiljku i ubacite dijete. Nakon dva-tri puta već ste navikli namjestiti dijete u savršeni položaj koji je ugodan za oboje, a obično nakon 15ak minuta dijete čvrsto spava. Imate slobodne ruke za mobitel, shopping ili što god radili.

Kada mi je supruga pokazala elastičnu maramu dugu 4m i rekla da bi mogao probati nositi dijete u tome, nisam baš bio motiviran. Moram priznati da sam se ugodno iznenadio i zavolio nošenje djece.

Probali smo elastičnu maramu, tkanu maramu, sling i mei tai. Ovo su naša iskustva.

Elastična marama

Marama dugačka nekoliko metara, napravljena od elastičnog materijala koja se omotava na određen način. Najbolja je za manju djecu jer jer vrlo udobna i topla te može prekriti cijelo dijete i pruža odličnu potporu za glavu. Mi smo koristili sadašnji BobaWrap, kada smo ju kupili zvali su se SleepyWrap. Moj osobni favorit za nošenje jer omogućava zbližavanje s djetetom.

Tkana marama

Sličnog izgleda i duljine poput elastične marame, samo što nije elastična. Odlična za veću djecu jer pruža bolju potporu za nošenje. Obožavali smo ju za duge šetnje i izlete.

Sling

Marama od pamuka, lana ili sličnog materijala sa dva prstena na vrhu pomoću kojih se namješta u položaj za nošenje. Idealna za malo veću djecu, ovisno o poziciji nošenja. Nikada nisam bio veliki fan slinga, no vidim da ga ljudi obožavaju.

Mei tai

Marama koja se veže ili kopča, a idealna je za veću djecu. Pruža čvrsto i stabilno nošenje teže djece, a često smo ju koristili za šetnje.

U svakom slučaju mogu posvjedočiti da je nošenje djece trend u vezi kojeg sam bio skeptičan u početku, ali sam potpuno promijenio mišljenje. Probao sam i svidjelo mi se. I drago mi je da u zadnje vrijeme često vidim tate kako nose djecu po gradu. Lijepo je vidjeti da barem u tom području napredujemo.

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.