fbpx

Mobiteli na godišnjem? Evo što jedan roditelj mora znati!

Kako balansirati korištenje tehnologije na godiišnjem odmoru i gdje podvući crtu?

U današnjem svijetu izgleda kao da su svi od predškolaca do starijih osoba neprekidno spojeni na neki oblik tehnologije. Pametni telefoni, satovi, laptopi, tableti, televizori i još mnogo novih trendi gadgeta.

Tehnologija ima veliki utjecaj na naš život i svakako ima posebno mjesto u našoj svakodnevici. No kada se nakon naporne godine odlučimo počastiti pošteno zasluženim obiteljskim odmorom važno je da pronađemo balans između tehnologije i svoga odmora.

Tih desetak dana koliko ćemo odmarati ne trebamo niti želimo provesti svatko na svome mobitelu, a djeca na tabletima. Godišnji iskoristimo za razgovore sa svojom djecom i svojim partnerom, zabavne događaje i stvaranje uspomena.

Istraživanja koja su provođena govore da čak preko 90% roditelja dopušta djeci upotrebu tehnologije na godišnjim odmorima. Od toga, 53% roditelja kažu da im tehnologija služi da se djeca zabavljaju za vrijeme letova i dužih putovanja. Očevi su oni koji češće dopuste korištenje tehnologije na odmoru, a samo 6% roditelja ne dopušta korištenje tehnologije.

Osobno smatram da je mjera najbitnija. No kako odrediti koji je idaelni omjer između korištenja tehnologije i provođenja zajedničkog vremena na godišnjim odmorima i kako to onda provesti u djelo?

Evo nekoliko smjernica kako da organizirate odmor koji ima savršen omjer tehnologije i obiteljskog druženja.

Odredite granice

Ograničite vrijeme koje vaša djeca provode na svojim pametnim telefonima i računalima umjesto da u potpunosti zabranite svaki oblik tehnologije. Razmislite da im dopustite korištenje mobitela za vrijeme dužih putovanja u autu ili avionu. Odredite im vrijeme u danu za tehnologiju, na primjer kada manja djeca spavaju ili navečer kad se vratite u hotel sa plaže.

Budite primjer svojoj djeci

Možete li pogledati u oči svom tinejdžeru i reći da ne može koristiti mobitel ako vi konstantno provjeravate mailove, surfate facebookom i telefonirate? Neka granice koje ćete postaviti ne vrijede samo za djecu, neka vrijede i za roditelje.

POVEZANO: Što moramo znati kako bi mogli zaštititi svoje dijete na internetu?

Sigurnost djece na internetu

Neka tehnologija postane dio zabave

Iskoristite pozitivne strane koje tehnolgija nudi. Neka vaša djeca istraže gdje idete sutra ili ih za vrijeme putovanja uposlite neka naprave popis stvari koje morate vidjeti kada stignete na odredište. Mogu napraviti playlistu glazbe koju ćete putem slušati. Možete im reći da vam budu vodiči i neka pronađu put do odredišta koristeći Google Maps.

Igrajte dobre stare društvene igre

Sjećate se Monopolya? Znate igrati karte? Naučite djecu neke društvene igre koje nikad nisu igrali. Probajte neku novu. Društvene igre su savršen način obiteljskog druženja koji je svima zabavan.

Radite stvari za vrijeme kojih ne možete koristiti iPhone

Probajte voziti go-cart, odite zajedno plivati, organizirajte igre kao što su odbojka ili košarka, odite planinariti, biciklirati. Okušajte se u nekim novim aktivnostima koje nikada niste prije radili. Naučite jedriti ili odite na jahanje.

Dajte im zadatak

Neka koristeći svoje mobitele naprave album sa slikama i videozapisima sa vašeg godišnjeg odmora. Oni će uživati u poslu koji ste im dali, a vi ćete imati divnu uspomenu sa svog odmora.

Budite spontani

Kada se nekih pravila držimo čvrsto i nikako si ne dopuštamo da ih prekršimo to može uništiti opuštenost i spontanost, pogotovo na odmoru. Ne možete sve isplanirati, radije se opustite i uživajte u odmoru.

Tehnologija u današnjoj svakodnevici ima vrlo bitnu ulogu. Povezuje nas u našem svakidašnjem životu. Na godišnjem odmoru, ako je koristimo na pravi način, može nam samo olakšati praznike i pomoći da stvorimo još ljepše uspomene.

Kako vi koristite tehnologiju kada ste na godišnjem?

POVEZANA TEMA: Koliko bi vremena djeca trebala provesti gledajući u ekrane?

Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.