Kako primjenjivati pozitivno roditeljstvo iako vas vaš partner ne podržava u tome?

Na kraju dana važno je shvatiti da ste vi i vaš partner u istom timu.

Iako znamo da je pozitivno roditeljstvo najbolje što možemo učiniti za svoju djecu, kako se postaviti ako se vaš partner ne slaže s vašim načinom odgoja? Bilo zbog vlastitog djetinjstva ili navika koje smo stekli u životu, svatko od nas ima različiti način odgoja i različito razmišlja o mnogim stvarima.

Predivno je ako su oba partnera suglasna oko načina odgoja, no što ako postoji razlika u stavovima?

Shvatite da ste u istom timu

Vaš partner i vi u istom ste timu, imate iste ciljeve te oboje volite svoju djecu najviše na svijetu. Iako možda imate različiti pristup odgoju i onome što očekujete od djece, pokušajte naći zajednički jezik.

Vaša djeca ne žele slušati svađe i zasigurno ne žele da ih se odgaja metodom dobrog i lošeg policajca. To ne samo da utječe loše na vašu djecu, već može biti vrlo pogubno za vaš odnos s partnerom.

Ukoliko imate sličan način odgoja vaše dijete će “dobrog policajca” smatrati dobrom i kvalitetnom osobom dok će “loš policajac” biti primjer loše i zle osobe. Takav način razmišljanja djeteta o roditelju nije dobar i može im narušiti samopouzdanje.

Osim toga, vaš partner možda i nije loš roditelj iako ga se percipira kao “lošeg policajca”, samo ima drugačiji način pristupa djeci.

Umjesto da započinjete svađu shvatite da ste u istom timu i da imate isti cilj. Prihvatite da vaš partner ima drugačiji stil odgoja od vas i nemojte potpirivati svađu već ju pokušajte izbjeći, pogotovo pred djetetom. Ako vaš partner traži da dijete napravi nešto s čime se vi ne slažete nemojte raspravu započinjati pred djetetom, ostavite ju za kasnije.

Razgovarajte o odgoju vaše djece

Kako bi mogli shvatiti što vaš partner želi morate razviti komunikaciju s njim. Pokušajte shvatiti zašto vaš partner inzistira na svom načinu odgoja i koji su njegovi ciljevi.

Stavite to u kontekst njegovog djetinjstva i načina na koji je on sam odgojen. Naše djetinjstvo i način na koji su se naši roditelji odnosili prema nama ima najveći utjecaj na naš stil odgoja. Ako je vaš partner imao ugodno djetinjstvo vjerojatno će njegov stil odgoja biti preslika načina na koji su njegovi roditelji odgajali njega. Ukoliko je imao teško djetinjstvo vjerojatno će pokušati primijeniti potpuno drugačiji stil odgoja od svojih roditelja.

POVEZANA TEMA: Kako se nositi s teretom vlastitog djetinjstva u odgoju djece?

Raspravite svoje djetinjstvo i način na koji su vaši roditelji odgajali vas. Razmijenite iskustva sa svojim partnerom i pokrenite komunikaciju o tome. Na taj način znati ćete prepoznati zašto vaš partner ima stil odgoja kakav ima, bolje ćete ga razumijeti, a i ovo će zasigurno smanjiti napetost i stres u trenucima kada se ne slažete.

kako pomoci djetetu da se nosi sa svojim osjecajima

Podržite svog partnera

Činjenica je da popustljivi roditelj treba biti podrška onom koji je stroži prema djeci. Ukoliko vaš partner smatra da ste vi sami previše popustljivi u odgoju on će svojim načinom odgoja pokušati nadomjestiti vaš “nedostatak strogosti”. Ukoliko ga podržite pred djecom utjecaj toga će se smanjiti i on više neće tako naprasno pokušavati nadomjestiti vaš “nedostatak”.

Vjerujte da vaš partner želi postići isto što i vi te mu budite podrška u tome.

Razgovarajte o situacijama i raspravite svaku sa svojim partnerom, no kada je on odlučio reagirati, iako se možda ne slažete s njegovim načinom komunikacije prema djeci, ipak ga podržite u tome. Ovdje naravno ne mislimo na to da bi trebali podržati nasilje, za to nema tolerancije!

POVEZANA TEMA: Pozitivne alternative za uobičajene načine odgoja

Nije lako razviti kvalitetan odnos sa partnerom. Isto tako nije lako odgajati djecu. Ali kada se potrudite shvatite da je rezultat vrijedan svega uloženog.

Shvatite što je zapravo važno

Unatoč razlikama u načinu na koji odgajate djecu, vaš partner i vi imate isti cilj. Pokušajte analizirati da li je to tako.

Ukoliko je vaš partner nasilan to ni u kojem slučaju ne bi trebali tolerirati. Nasilje nije stil odgoja, to je čisto maltretiranje djece. Budite toga svjesni i reagirajte, zbog svoje djece i zbog sebe!

Kada uspoređujete stil odgoja koji ima vaš partner sa vašim vlastitim zapitajte se:

 • Jesu li vaša djeca svjesna koliko ih oboje volite?
 • Znaju li koliko ih cjenite?
 • Uče li biti miroljubivi i puni razumijevanja?
 • Jesu li sretni i zadovoljni sa svojim životom?
 • Da li su spremni živjeti život punim plućima ili samo preživljavati u svijetu?

Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanja budite sigurni da vaša djeca rastu u obitelji punoj ljubavi i razumijevanja. Iako možda imate različit stil odgoja vaš partner i vi radite dobar posao.

Ako su vaša djeca zadovoljna i istinski sretna sa oba roditelja, nemate razloga za brigu. Na vama je da procijenite da li način odgoja koji vaš partner primjenjuje ima dobar utjecaj na djecu ili ne.

Ukoliko ste zadovoljni time, nemate razloga za brigu. Ukoliko niste, vrijeme je da porazgovarate sa partnerom.

Koliko se razlikuju vaši načini odgoja?

 • Ima li vaš partner drugačiji pristup odgoju djece od vas?
 • Smeta li vam način na koji on/ona odgaja djecu?
 • Da li konstantno krizirate njegov/njen stil odgoja?
 • Jeste li rekli svom partneru što vam smeta u njegovom načinu odgoja djece?
 • Svađate li se redovno oko načina odgoja djece?
 • Koliko se zapravo podrška svom partneru u odgoju?

Komunikacija s partnerom

Što napraviti da popravim situaciju?

Kako bi osigurali mir u obitelji pokušajte sljedeće:

1. Shvatite svoj vlastiti način odgoja

Postoji li razlog zbog kojeg odgajate djecu na način na koji to radite? Primjenjujete li metode pozitivnog odgoja i zašto to radite? Koji je vaš cilj u odgoju djece?

2. Shvatite način odgoja koji vaš partner primjenjuje

Pokrenite komunikaciju i otvoreno razgovarajte o odgoju djece. Recite svom partneru kako se osjećate i pokušajte shvatiti njegove/njene razloge.

Ne morate imati isti način odgoja da bi bilo dobri roditelji, ali morate poštivati jedan drugoga. Pokušajte pronaći zajedničke stavove i načela s kojima se slažete.

3. Prestanite se svađati

Iako vam možda jako smeta način na koji vaš partner odgaja djecu, nemojte se zbog toga svađati s njim. Shvatite da i on/ona pokušava pronaći svoj vlastiti stil odoja i pomozite mu u tome.

4. Ako mislite da ćete puknuti, uzmite pauzu

Možda će vam biti teško suzdržati se reakcije, no znajte prepoznati takvu situaciju. Zastanite na vrijeme i uzmite pauzu. Odite u drugu prostoriju ili u šetnju.

5. Sjetite se svojih greški u načinu odgoja

Ni vi sami niste savršeni roditelj. Sjetite se gdje ste griješili i kako ste razvili vlastiti način odgoja. Vjerojatno znate da pozitivno roditeljstvo nije lak posao. Budite toga svjesni.

6. Zapamtite da ste u istom timu

Na kraju dana vraćamo se na isto – oboje imate isti cilj samo se način na koji ćete do njega doći razlikuje. Ukoliko su vaša djeca zadovoljna i sretna, nemate razloga za brigu.

Neprestana svađa oko načina odgoja može imati teške posljedice za vaš odnos s partnerom. Opustite se i komunicirajte. Kvalitetan razgovor rješava sve probleme.

Dok oboje volite svoju djecu i dajete sve od sebe budite sigurni da ste na pravom putu. Vaša djeca to će vam kroz život mnogo puta pokazati.

POVEZANA TEMA: 50 ohrabrujućih i pozitivnih izraza koje možete reći svojoj djeci

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.