fbpx

Ovo je 6 stilova roditeljstva za koje morate znati

Osim 4 poznata stila roditeljstva postoje i dva nova stila roditelja za koje vjerojatno niste znali!

Toliko se piše i govori o stilovima roditeljstva, a i dalje je toliko potrebno roditelje upoznavati s takvim temama.

Stil roditeljstva naime ne određuje roditelja samog, već (ne)donosi i određene dobrobiti za dijete.

Stil roditeljstva više je od stila ili klasifikacije ponašanja roditelja – stil određuje u kakvu će se dijete osobu razviti, koje kompetencije će imati usvojene, a koje će manjkati.

Najčešća podjela tipova roditeljstva dijeli se na sljedeća 4 stila roditeljstva:

  • permisivni
  • autoritarni
  • autoritativni
  • indiferentan

Suvremeno doba odnosno suvremeni roditelji uvjetuju pojavu dva nova stila o kojima se sve češće piše i govori, a to su kolokvijalno nazvani kosilica roditelji i helikopter roditelji.

Moram priznati kako sam se donedavno i sama držala temeljne i stručne klasifikacije odnosno podjele na 4 stila. No neminovno je priznati da je društvo uvjetovalo pojavu i novih tipova roditelja.

Vjerojatno se većina roditelja može svrstati u jedan od četiri temeljna stila tako da u većoj mjeri pripada određenom stilu odnosno roditelj za sebe može smatrati da ima ponešto iz svakog stila.

Dobro je osvijestiti kojem stilu pripada te koje dobrobiti to nosi za dijete, njegov razvoj te razvoj u budućnosti.

POVEZANA TEMA: Kako pomoći sebi da postanete bolji roditelj?

1. Permisivni (popustljivi) roditelji

Permisivni stil već samim nazivom naznačuje kako se radi o roditelju koji je popustljiv.

Roditelj koji pripada permisivnom stilu emocionalno je topao prema djetetu, no uspostavljanje kontrole mu je izazov.

Kad govorimo o kontroli, misli se na uspostavljanje zdravog i pozitivnog autoriteta odnosno granica koje su djetetu prijeko potrebne za zdravo odrastanje te uredan rast i razvoj.

Većinom roditelji koji pripadaju permisivnom stilu u velikoj mjeri udovoljavaju svim djetetovim željama.

Kako se i ovo ne bi pogrešno shvatilo – lijepo je i poželjno udovoljavati djetetovim željama. Isto tako dijete mora doživjeti i odbijanje i riječ ne posebno unutar primarne obitelji kako bi se naučilo primjereno odnositi prema tome te kako bi moglo uspostaviti samokontrolu.

Djeca permisivnih roditelja često se teško snalaze, nesigurna su i impulzivna te teško uspostavljaju kontrolu emocija kako je već i navedeno.

Kad se jednom suoče s odbijanjem, mogu postati agresivna budući da unutar obitelji nisu usvojila poželjne obrasce ponašanja odnosno nisu naučila izražavati emocije na primjeren način.

POVEZANA TEMA: Pozitivno roditeljstvo nije isto što i popustljivo roditeljstvo!

2. Autoritarni roditelji

Autoritarni stil roditeljstva suprotan je prethodno opisanome.

Naime, autoritarni roditelji uspostavljaju snažnu kontrolu, postavljaju jako puno granica, imaju velika očekivanja, a s time ide i manjak emocionalne topline.

Važno je naglasiti kako roditelji svakog stila misle kako rade najbolje za svoje dijete te iz želje da učine najbolje svom djetetu razvijaju određeni stil. Iz tog razloga stručnjaci iz područja odgoja i obrazovanja ističu prednosti i nedostatke svakog od stilova kako bi roditelji mogli raditi na tome.

Djeca autoritarnih roditelja mogu biti povučena, nesigurna te često pokazivati visoke razine frustracije.

Ono što ih značajno karakterizira je želja da udovolje roditelju.

Kasnije u životu to se može preslikati na potrebu da udovoljavaju svima.

POVEZANA TEMA: Odgoj batinama te kako utječe na djecu

3. Autoritativni roditelji

Autoritativni stil roditeljstva onaj je u kojem su u jednakoj mjeri zastupljene razine roditeljske kontrole i emocionalne topline.

To je najpoželjniji stil roditeljstva, onaj kome treba težiti.

Autoritativni roditelji postavljaju granice, postavljaju očekivanja pred dijete, a sve s dozom emocionalne topline i podrške.

Potiču individualnost djeteta u razvoju, kreativnost te ostvarenje svih potencijala djeteta, vodeći računa o djetetovim emocijama.

Djeca autoritativnih roditelja razvijaju se u samopouzdane i sigurne osobe s mogućnošću samokontrole i primjerene regulacije emocija.

4. Indiferentni roditelji

Indiferentan (ravnodušni) stil također govori sam za sebe.

Ne možemo reći da je roditelju svejedno.

Često roditelji koji pripadaju ovom stilu smatraju kako će se neke stvari riješiti same od sebe te stvari prepuštaju slučaju.

Ne postavljaju granice, ne uspostavljaju kontrolu, a sve to prati doza emocionalne hladnoće.

Djeca indiferentnih roditelja odrastaju s niskim samopoštovanjem, često manifestiraju nepoželjna ponašanja, promjenjivog su raspoloženja i slabo uspostavljaju samokontrolu.

Nakon što se roditelji prepoznaju odnosno identificiraju kojem stilu većinski pripadaju prema svojim odgojnim metodama i postupcima, mogu početi djelovati.

Ono što je najveći pokretač su osobine djeteta koje se razvijaju pod utjecajem određenog roditeljskog stila.

Znajući u kakvu bi se dijete osobu moglo razviti, roditelj može samospoznati sebe, svoj stil roditeljstva i odlučiti želi li i što mijenjati, naravno uz podršku drugog roditelja, bližnjih te ako je potrebno stručnjaka na području odgoja i obrazovanja.

Navedeni stilovi pripadaju znanstvenoj klasifikaciji odnosno potkrijepljeni su brojnim istraživanjima.

POVEZANA TEMA: Moderno Roditeljstvo neće proizvesti generaciju sebične i nekulturne djece

5. Kosilica roditelji

Kosilica i helikopter roditelji moderna su i društveno uvriježena klasifikacija novih pojavnosti među stilovima roditeljstva.
 
Tako se kosilica roditeljima smatraju oni koji će sve i u svakom trenutku učiniti za dijete te umjesto djeteta.

Tako onemogućuju djetetovu slobodu izražavanja, razvoj kompetencije samostalnog rješavanja izazova i problema.

Na primjer, kosilica roditelj posprema umjesto djeteta, a ne s djetetom.

Piše zadaću umjesto djeteta.

Posprema krevet, sobu, stol, pribor….

Radi sve umjesto djeteta, a ako dođe do određenih izazova, za to krivi druge.

Dijete tih roditelja ne usvaja kompetenciju preuzimanja odgovornosti za svoja postignuća odnosno izazove s kojima se susreće.

U najboljoj namjeri da sve učini za dijete i olakša mu maksimalno, valja se upitati je li to zaista ono što djetetu treba te kojim osobinama i kompetencijama u razvoju ovakav stil doprinosi.

Naime, djeca teško razvijaju samopouzdanje kad realno nisu upoznata s osjećajem vlastita postignuća.

Potrebno se zapitati u kakvu osobu bi se moglo razviti dijete kosilica roditelja te na koji način bi moglo postati odgovoran član društva s razvijenim socioemocionalnim kompetencijama.

6. Helikopter roditelji

Helikopter roditelji slična su stila kao kosilica roditelji.

Također rade većinu stvari umjesto djeteta, no ujedno postavljaju visoka očekivanja i zahtjeve pred dijete, koje potom sami rješavaju.

Rješavaju tako da dolaze u konflikte i pregovore s trenerima, odgojiteljima, nastavnicima… Svim autoritetima s kojima se dijete susreće tijekom odrastanja. 

Na neki način krče trnje pred djetetom kako bi lakše ispunilo visoko postavljena očekivanja.

Djeca ovih roditelja često su anksiozna, ne mogu se nositi s neuspjehom te također nemaju dovoljne razine samopouzdanja.

POVEZANA TEMA: 5 savjeta kako da prestanete biti helikopter roditelj

Navedeni novokomponirani stilovi uvjetovani su roditeljskim željama da dijete bude uspješno, da mu ništa ne manjka.

Osim toga, roditelji žele zaštititi dijete od svega negativnog, uključujući i negativnih emocija, ne znajući da to nije dobro za dijete.

Pravo na individualnost roditeljskog stila svakako je pravo apsolutno svakog roditelja, dok god je u skladu s ostvarivanjem dobrobiti za dijete.

Dok god se dijete razvija u kompetentnu, samopouzdanu i cjelovitu osobu u skladu s individualnim mogućnostima, možemo govoriti o primjerenosti individualnih stilova roditeljstva.

Daria Antonović
Daria Antonovićhttps://razvojbeztabua.com
Odgojiteljica predškolskog odgoja. Daria ima desetogodisnje iskustvo u području ranog odgoja i obrazovanja. Misija joj je pomaganje drugima I u skladu s time se konstantno educira. Tako je, između ostalog stekla diplome life coacha, mindfulness trenera te positive discipline parent educator. Svoj posao voli toliko da rad s djecom i roditeljima smatra pozivom, a ne poslom. S ciljem toga piše edukativne tekstove te provodi edukacije vezane za područje odgoja i obrazovanja.