fbpx

Kada dati djetetu prvi mobitel i kako postaviti pravila koja će poštivati?

Vodič za roditelje.

Vaše dijete više nije tako malo. Uz rast i razvoj dolaze nove odgovornosti i novi zahtjevi za koje moramo biti spremni. Moderne tehnologije omogućuju pozitivne pomake u odgoju i razvoju djeteta, ali ako se ne koriste na pravi način mogu imati suprotan učinak.

Trenutak kada vaše dijete dobiva svoj mobitel je velika stvar. Evo kako biti spreman za to, kako postaviti pravila koja će se poštivati i osigurati da vaše dijete koristi mobitel na pravi način.

Prvo i osnovno, ako ne znate ništa o tome, educirajte se.

Ne možete očekivati da ćete ikada u potpunosti kontrolirati ono što vaše dijete radi na mobitelu, ali ako znate osnove već samim time povećavate si šanse da razvijete komunikaciju s djetetom. Nemojte si dopustiti da vam dijete objašnjava što je Snapchat. Istražite, Google radi čuda.

Odaberite pravo vrijeme za mobitel

Odabrati pravo vrijeme nije jednostavan zadatak. To ne ovisi samo o tome kada je vaše dijete spremno za tu odgovornost, već i o načinu života.

Ovisno o tome da li dijete ide samo u školu, ili ostaje samo kod kuće odgovornosti se mijenjaju. Pokušajte odabrati pravo vrijeme s obzirom na potrebe i razinu odgovornosti vašeg djeteta.

Najprije dogovorite pravila

Prije nego vaše dijete dobije telefon u ruke, dogovorite neka pravila koja se moraju poštivati. Dobra ideja je da napravite “pisani ugovor” koji definira pravila.

Njih prethodno dogovorite s djetetom dok oboje niste zadovoljni. To pomaže djetetu shvatiti odgovornost koja se od njega očekuje.

POVEZANA TEMA: Kako kontrolirati korištenje gadgeta na godišnjem odmoru?

Budite podrška djetetu

Nije dovoljno samo kupiti mobitel i dati ga djetetu. Pratite način na koji vaše dijete koristi mobitel. Razgovarajte s njim o tome. Pitajte ga na koji način mu mobitel pomaže, te što smatra korisnim. Povremeno zajedno pregledavajte poruke i ostali sadržaj na uređaju.

Instalirajte roditeljsku zaštitu (parental controls). Svaki mobitel ima ovu opciju, a ako niste sigurni kako ju uključiti i podesiti savjetujte se s prijateljem, kolegom ili tehničkom podrškom vašeg operatera. S obzirom na dob vašeg djeteta ova opcija trebala bi biti uključena i kontrolirana.

Vaše dijete uvijek će biti korak ispred vas u korištenju modernih tehnologija. Educirajte se da ostanete u toku.

Razgovarajte o rizicima

Većina problema može se sprječiti pravilnom komunikacijom. Razgovarajte s vašim djetetom o sigurnom načinu korištenja mobitela i aplikacija. Pitajte ga za njegovo mišljenje i raspravite to zajedno. Educirajte sebe da bi mogli educirati dijete. Ne o načinu korištenja, jer tu će vaše dijete biti desetljeće ispred vas, već o odgovornosti i pravilnom korištenju aplikacija i razmjeni informacija.

Razgovarajte o privatnosti na internetu

Privatnost je nešto o čemu vaše dijete sada ne razmišlja, ali za koju godinu će početi. Razmislite o tome, educirajte se ako niste sigurni što mislite.

Podučite svoje dijete pravilnom korištenju interneta i društvenih mreža. Objasnite mu privatnost i utjecaj koji pogrešna informacija na pogrešnom mjestu može imati na njegovu budućnost.

POVEZANO: Što moramo znati kako bi mogli zaštititi svoje dijete na internetu?

Pratite svoje dijete

Činjenica je da ako je vaše dijete odgovorno u životu, vjerojatno će i način na koji koristi tehnologiju biti odgovoran. Ako pak dijete ima problema u drugim poljima, ti problemi će se pojaviti i kod korištenja modernih tehnologija.


Pravila korištenja mobitela

Neka od pravila koja možete dogovoriti sa djetetom ili ih modificirati da odgovaraju vama, a nije loša ideja ni uključiti ih u “pisani ugovor” o korištenju mobitela.

 • Nemoj nikome slati informaciju ili sliku za koju nisi spreman da bude poslana svima u tvojoj školi, profesorima i tvojim prijateljima.
 • Ako želiš proslijediti nečiju sliku ili poruku, pitaj za dopuštenje. Postavi se u situaciju svoh prijatelja, da li bi volio da te on pita za dopuštenje?
 • Ako želiš nekoga slikati ili snimiti video, pitaj za dopuštenje ako nisi siguran da ta osoba to želi.
 • Ako te netko pita da mu pošalješ sexy sliku, dobro razmisli prije nego to napraviš. Snapchat može automatski brisati slike, ali onaj kome si ju poslao može napraviti screenshot. Razmisli o tome prije nego pošalješ bilo što. Razgovaraj s roditeljima o tome.
 • Ako ti netko pošalje sexy sliku, izbriši ju i reci roditeljima što se dogodilo. Posjedovanje obnaženih fotografija maloljetnika je kazneno djelo. Ako osoba ustraje u slanju takvih fotografija slobodno ju blokiraj.
 • Nikada ne objavljuj javno svoj broj telefona ili privatni kontakt kanal.
 • Nikada ne djeli svoju lokaciju javno i budi oprezan s kim djeliš lokaciju.
 • Ne odgovaraj na nepoznate brojeve ili poruke.
 • Ako primiš sumnjivu poruku ne odgovaraj na nju i pokaži ju roditeljima.
 • Ne preuzimaj aplikacije bez dopuštenja roditelja.
 • Nemoj trošiti novac preko mobitela bez da prije provjeriš s roditeljima ako je to u redu.
 • Budi oprezan gdje ostavljaš mobitel i uvijek ga zaključaj.
 • Ne moraš istog trena odgovoriti na poruku.
 • Ne koristi telefon za vrijeme nastave.
 • Nikada nemoj reći prijatelju preko mobitela/poruke ono što mu ne bi rekao u lice.
 • Koristi mobitel umjereno.

Komunikacija je najvažniji faktor. Vaše dijete više nije dijete, već razumna osoba. Na pravilnoj komunikaciji morate raditi godinama, ona ne dolazi preko noći. Radite na tome.

Ako imate otvoren odnos s djetetom ono će vas željeti uključiti u neke elemente svog života. Poštujte njegovu privatnost i imajte granicu. Razgovarajte, uživo i na chatu.

POVEZANA TEMA: Trebamo li objavljivati slike svoje djece na internetu?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.