Snapchat – sve što jedan roditelj mora znati o sigurnosti i funkcijama ove popularne aplikacije

Ultimataivni Snapchat vodič za roditelje.

Ako imate djecu koja su na dobi da koriste Snapchat vjerojatno ga sami ne koristite i ne znate mnogo o tome kako radi.

I vjerujte mi niste jedini.

Jedan od glavnih razloga zašto tinejdžeri koriste Snapchat je taj što ga njihovi roditelji ne razumiju. Zbog toga većina roditelja ima mnogo pitanja o samim funkcijama aplikacije, ali sigurnosti korištenja iste.

Snapchat je popularna društvena mreža u vidu aplikacije na mobitelu koju redom koriste tinejdžeri današnjice.

On im daje opciju dijeljenja svakodnevnih trenutaka uz zabavne filtere i alate.

Za razliku od društvenih mreža na koje smo navikli poput Facebooka ili Instagrama Snapchat poruke ne ostaju trajno zapisane, već nestaju nakon što su pročitane.

Kao i svaka društvena mreža Snapchat ima dobre i loše strane pa je dobro informirati se da kao roditelj možemo razumjeti na koji način naša djeca koriste Snapchat te koje im opasnosti prijete.

Osim opcije slanja poruka koje nestaju Snapchat nudi i mnogo drugih zabavnih stvari poput igri, vijesti iz svijeta zabave i poznatih, kvizove te ono po čemu su možda najbolje poznati – spektakularne alate za uređivanje slika i videa.

Čini se da je ovo dobitna kombinacija za djecu u tinejdžerskoj dobi – uloviti trenutak, podijeliti ga s prijateljima, a potom potpuno zaboraviti na njega.

Aplikacija je jednostavna i laka za korištenje te ima zabavne filtere s duginim bojama i krunama od latica cvijeća. No također ima i neke funkcije koje nose određeni rizik za djecu.

SnapMap otkriva lokaciju na mapi, što nosi svoje opasnosti. Snapstreaks potiče redovno dopisivanje što zahtjeva puno vremena provedenog u aplikaciji a opcija otkrivanja novog sadržaja može sadržavati neke sadržaje neprimjerene za dječji uzrast.

Unatoč svim tim potencijalnim opasnostima Snapchat može biti zabavan i koristan za djecu, no kao i sa svime, važno je koristiti ga na pravi način.

Dok djeca možda ne mogu ili ne žele razumjeti sve potencijalne opasnosti mi roditelji tu smo da im pružimo naš savjet te da potaknemo komunikaciju.

Evo što kao roditelj morate znati da bi to mogli napraviti.

Sadržaj

Što je Snapchat?

Snapchat je popularna aplikacija za dopisivanje koja omogućuje razmjenu fotografija i video zapisa (zvanih snap) koji nestaju nakon što ih je primatelj pogledao.

Snapchat se često predstavlja kao “nova vrsta kamere” zbog svoje osnovne funkcije fotografiranja ili snimanja videa uz razne filtere ili efekte.

POVEZANA TEMA: Čini se da i nije baš lako biti tinejdžer u današnje vrijeme!

Kako Snapchat funkcionira?

Da bi počeli s korištenjem Snapchata potrebno je registrirati se u aplikaciji. Za to vam treba ime, email adresa te datum rođenja. Također birate svoj nadimak u aplikaciji koji služi kao korisničko ime.

Da bi dodati prijatelje možete Snapchatu dati pristup svojim kontaktima te će on tada automatski pronaći vaše prijatelje koji već koriste ovu aplikaciju. Alternativno možete tražiti druge korisnike po imenu ili nadimku ili pak skeniranjem Snapcodea, posebnog QR koda koji je dodijeljen svakom korisniku.

Nakon toga stvari mogu postati pomalo zbunjujuće.

Na Snapchatu ne započinjete komunikaciju s tekstualnom porukom, već s fotografijom ili videom. To kreće tako da napravite “snap” u kameri koja vam se automatski otvara. Nakon što ste okinuli fotografiju imate na raspolaganju alate za uređivanje iste ili filtere koje možete koristiti. Ovi alati se redovno ažuriraju i mijenjaju pa da bi ih razumjeli morate probati svaki da vidite o čemu se radi.

Nakon što ste uredili svoju fotografiju ili video iste možete poslati direktno nekom od svojih prijatelja ili ih dodati u svoj “story”, priču koja ostaje zapisana kroz period od 24 sata kada ju vaši prijatelji mogu vidjeti, a nakon toga nestaje.

Osim dopisivanja jedan na jedan Snapchat također ima opciju grupnog dopisivanja ili grupnih priča kojima bilo koji član grupe može doprinijeti.

Svoje poslane tekstualne poruke možete izbrisati, no u grupama će vaši prijatelji vidjeti da ste nešto izbrisali. Snapove koji sadržavaju slike ili video možete izbrisati prije no što ih druga osoba vidi samo ako ste koristili fotografiju koju ste već imali u svom albumu. Ako ste pak fotografiju slikali Snapchat kamerom takve poruke nije moguće izbrisati.

Koliko godina morate imati da bi koristili Snapchat?

Prema uvjetima korištenja Snapchata morate imati barem 13 godina kako bi se registrirali. To se provjerava tako da upišete svoj datum rođenja prilikom registracije, no ovdje nema nikakve dodatne provjere pa je vrlo lako prevariti sustav.

Preporuke stručnjaka su da djeca ispod 16 godina ne bi trebala koristiti Snapchat zbog određenih sadržaja koji nisu primjereni mlađoj djeci te raznih kvizova i reklama koje prikupljaju podatke korisnika.

Je li istina da Snapchat poruke stvarno nestaju?

Ne nužno. Ako postavite vremensko ograničenje poruke će nestati nakon što su viđene. No osoba kojoj je poruka poslana istu može spremiti kao screenshot (slika ekrana) ili putem neke od vanjskih aplikacija za spremanje poruka ili snimanje ekrana.

Ako je ta osoba napravila screenshot pošiljatelj poruke će dobiti obavijest o tome. No neke vanjske aplikacije ne šalju takvu poruku pa pošiljatelj nema kontrolu nad time i ne zna ako je netko spremio njihovu poruku.

Sve što je jednom objavljeno na internetu, ostaje tamo zauvijek!

Zbog toga je važno djeci objasniti da ništa objavljeno na internetu, uključujući Snapchat ne nestaje i nije privatno. To znači da svaka poslana slika ili video mogu ostati trajno zapisani te biti reproducirani kasnije.

Pričajte o tome s djecom i dajte im do znanja da svaka seksi poruka, slika ili video koju su nekom poslali mogu vrlo lako postati javne, iako se to ne čini kao opcija dok koriste Snapchat, no naravno ovisi o osobi kojoj je takav sadržaj poslan.

POVEZANA TEMA: Pornografija – kada je vrijeme za obaviti ovaj razgovor s djetetom?

Što je Snapstreaks?

Kada se dva korisnika dopisuju svaki dan kroz uzastopna 3 dana to uspostavlja takozvani “streak” te se tada uz njihovo ime prikazuju razni emotikoni ovisno o broju dana u kojima se uzastopno dopisuju.

No što to zapravo znači i kakav je utjecaj toga na djecu?

Količina ovih Snapstreakova doprinosi ukupnom Snap scoreu što u načelu predstavlja broj koji je vezan uz vaš profil i označava koliko koristite aplikaciju.

Osim toga, ovo može postati najvažnija stvar u životu jednog tinejdžera. Zbog intenzivnih veza s prijateljima koje se razvijaju putem društvenih mreža Snapstreak se može činiti kao mjera prijateljstva te ako ga jedna strana ne održava aktivnog (svakodnevnim korištenjem aplikacije te slanjem poruka) oni se osjećaju kao da su iznevjerili prijateljstvo.

Učestalo je pravilo da prijatelji daju jedni drugima pristupne podatke za Snapchat kako bi ovi za njih održali Snapstreak ako oni sami nemaju pristup mobitelu ili internetu.

To neminovno nosi društveni pritisak te može utjecati na razvoj anksioznosti kod djece pa je važno otvoreno pričati sa svojim djetetom o tome. Iako se vama Snapstreak ne čini toliko važan, vašoj djeci to može značiti cijeli svijet pa obratite pozornost!

Što je Snap Map?

Snap Map prikazuje vašu lokaciju na mapi u realnom vremenu koju mogu vidjeti vaši Snapchat prijatelji.

Ako su vaši prijatelji odlučili koristiti ovu funkciju vi također možete vidjeti njihovu lokaciju.

Ova opcija se može isključiti ili koristiti takozvani “Ghost Mode” koji omogućuje da vidite lokaciju vaših prijatelja, ali oni ne vide vašu lokaciju.

Snap Map također uključuje lokacije raznih događanja u svijetu.

Očiti rizik ove opcije je da svi prijatelji vašeg djeteta na Snapchatu imaju pristup njegovoj lokaciji u realnom vremenu, bez obzira tko su ti prijatelji i poznaje li ih vaše dijete u stvarnom životu.

Osim ako se ovo koristi na događajima poput koncerata kada je zgodno da prijatelji znaju gdje su te uz strogu kontrolu liste prijatelja ova opcija je najbolja kada se uopće ne koristi ili kada se koristi kroz “Ghost Mode”.

Što je Snapchat story (priča)?

Story ili priča je kolekcija trenutaka u vidu fotografija ili kratkih videa koji stvaraju jednu priču. Nakon što je Snapchat popularizirao ovaj format Facebook i Instagram u preuzeli iste pa su sad priče dostupne i na tim platformama.

Na Snapchatu priče se prikazuju kao krugovi koji kada ih dotaknete automatski prikazuju sadržaj u vidu slika ili videa. Svaki korisnik može kreirati priče koje nestaju nakon 24 sata uz pomoć standardne Snapchat kamere i svih dostupnih alata i filtera.

Ako smatrate da je vaša priča važna ili da prezentira određenu vijest ili događaj možete ju poslati u Our Story, kolekciju priča o određenim važnim događajima ili blagdanima koji se obilježavaju tog dana. Takve priče pregledava i odobrava Snapchat pa jednom odobrene postaju javne i dostupne svima. Može biti vrlo uzbudljivo da je upravo priča vašeg djeteta uvrštena u takvu prestižnu kolekciju, no treba imati na umu da ona tada postaje javna i dostupna potencijalno milijunima ljudi.

POVEZNA TEMA: Kako postati osoba od povjerenja svom djetetu?

Što je Snapcode?

Prilikom registracije Snapchat dodjeljuje svakom korisniku jedinstven QR kod koji predstavlja njegov profil.

Kod se koristi kada želimo dodati prijatelje na Snapchatu pa umjesto upisivanja imena možemo jednostavno skenirati kod i dodati osobu u našu listu prijatelja.

Razmjena ovih kodova i općenito dodavanje prijatelja na Snapchatu je vrlo jednostavno pa vaše dijete može imati stotine prijatelja, bilo da te ljude poznaje u stvarnom životu ili ne.

Zato je važno pričati s djetetom o tome koga i kada dodati u listu prijatelja.

Što je “Discover” opcija?

Desno od kamere nalazi se takozvana Discover sekcija. Tu možete naći sadržaj kreiran od raznih poznatih osoba, medija i drugih korisnika. Postoji više izvora sadržaja te je moguće pretplatiti se na neke od njih kako bi dobivali redovne obavijesti s obzirom na vaše interese.

Ova sekcija često sadrži vijesti s reputabilnih portala i novina no također se često tu može naći promotivan sadržaj pa čak i sadržaj koji nije prikladan za mlađu djecu. Ako se je vaše dijete registriralo za Snapchat s pravim datumom rođenja ono ne bi trebalo vidjeti sadržaj koji nije primjeren za njegovu dob.

Ovdje je također mnogo oglasa u vidu klasičnih oglasa koji žele da kliknemo na njega tj da napravimo „swipe up“ kako bi saznali više, te kvizova koji se u većini slučajeva koriste kao marketinški alat.

Kako se svašta može naći u Discover kategoriji preporuka za roditelje je pregledati sadržaj koji se tamo nalazi kako bi znali čemu je vaše dijete izloženo.

Koje su ostale funkcije Snapchata?

Iako na prvu izgleda vrlo jednostavno Snapchat nudi mnogo više no što se čini na prvi pogled. Što više koristite aplikaciju to vam Snapchat dodjeljuje veći “Snapchat score” koji nosi razne benefite.

Evo neke od ostalih funkcija:

  • Razni filteri i AR efekti (lenses and overlays) koje ste vjerojatno vidjeli, kao što su na sliku korisnika dodane naočale, šminka ili nacrtane pseće uši i nos također su dio Snapchat kamere.
  • Tu su i elementi specifični određenoj lokaciji koji se otključavaju i postaju dostupni samo kada posjetite određenu lokaciju. Ovu opciju često koriste tvrtke kako bi privukle klijente u svoju trgovinu, bar ili restoran. Također, svaki korisnik može kreirati vlastite geo-filtere na primjer za proslavu svog rođendana.
  • Memories su kolekcije snapova koji se mogu spremiti od nestajanja, a mogu se i zaključati s lozinkom kako bi bile privatne.
  • Snapstore je trgovina u kojoj se može kupiti povezane proizvode.
  • Shazam je opcija koja vam omogućuje identificirati pjesmu koja svira.
  • Snap Games su igre koje se igraju glasom ili porukama, a često se koriste u marketinške svrhe.
  • Snap Originals su priče napravljene od strane Snachata u suradnji s raznim kompanijama, a vezano za popularne teme iz pop kulture.

POVEZANA TEMA: Kada dati djetetu prvi mobitel i kako postaviti pravila koja će poštivati?

snapchat-sigurnost

Je li Snapchat siguran za tinejdžere?

Većina tinejdžera koristi Snapchat kako bi ostali u kontaktu sa svojim prijateljima i u tome nema ništa loše. Postoji sadržaj koji nije prikladan za djecu mlađu od 16ak godina, no sasvim u redu za stariju djecu.

Također, treba obratiti pažnju na sljedeće:

1. Poruke koje nestaju

Kada je Snapchat tek pušten u javnost bio je poznat kao aplikacija za razmjenu seksi poruka jer su ljudi koristili opciju “slika koje nestaju” kako bi dijelili takav sadržaj smatrajući kako isti ne ostavlja nikakav trag.

Svaka aplikacija se može koristiti na krive načine, no vrlo je važno da djeca shvate jednu stvar – Snapchat ne omogućuje ultimativnu privatnost. Oni moraju razumjeti da sve što ikada podijele na Snapchatu može biti spremljeno i podijeljeno sa svijetom, njihovim učiteljima, roditeljima ili simpatijom iz razreda.

Preporuka je da s djecom razgovaramo o ovome prije no što instaliraju Snapchat, no bolje ikad nego nikad, zar ne?

Pitajte ih da li su se ikada našli u situaciji da ih prijatelj ili poznanik nagovara da mu pošalju golišave fotografije, pričajte o tome kako se postaviti kada se nađu u takvoj situaciji te im objasnite da to ne mora uvijek biti u najboljoj namjeri.

Također je važno da znaju kako nije u redu dijeliti fotografije druge osobe bez njihovog pristanka.

2. Gubitak vremena

Snapchat je zabavan i djeca na njemu provode puno vremena.

Imaju mnogo opcija za istraživanje i komunikaciju pogotovo u kombinaciji sa Snapstreak funkcijom koja nagrađuje redovno korištenje aplikacije i priča koje nestaju svako 24 sata pa je lako iste propustiti ako se nisu prijavili na Snapchat svaki dan.

Ako primijetite da vaše dijete koristi aplikaciju na krivi način ili da ona kod njega izaziva anksioznost, vrijeme je da reagirate!

3. Privatnost i sigurnost

Snapchat omogućuje lako dodavanje prijatelja pa vaše dijete može imati dosta ljudi koje ne poznaje na svojoj listi prijatelja.

Ovisno o postavkama privatnosti Snapchat može prikupljati mnogo podataka o navikama vašeg djeteta, unutar ili izvan aplikacije i u suradnji s trećim stranama u svrhu serviranja oglasa.

Također je potrebno paziti na postavke privatnosti kod dijeljenja lokacije putem Snap mapa.

Kako pravilno podesiti postavke Snapchata i pratiti korištenje istog?

Najveći problem roditeljima predstavlja nemogućnost kontrole aktivnosti djeteta unutar aplikacije, slično kao i kod ostalih društvenih mreža. No za razliku od njih Snapchat nema timeline koji možemo pratiti već poruke koje nestaju nakon što su pročitane pa zapravo nemate što pratiti.

Umjesto toga posvetite se postavkama privatnosti i komunikaciji s djetetom.

Ako dopustite djetetu korištenje Snapchata pričajte s njime o postavkama privatnosti unutar aplikacije i dotaknite se tema koje smo spomenuli.

Prođite zajedno po postavkama privatnosti, pogotovo u dijelu kontrole tko može vidjeti lokaciju ili aktivnost djeteta.
Dogovorite pravila korištenja i redovne kontrole aktivnosti vašeg djeteta te redovno pitajte dijete kako se osjeća povodom korištenja Snapchata.

Društvene mreže vrlo su važan dio života naše djece, no naš osnovni zadatak je da su oni sigurni.

Zato je vrlo važno otvoreno pričati o društvenim mrežama te našim navikama korištenja istih. Krenite od sebe jer vrlo vjerojatno ovaj tekst čitate unutar Facebook aplikacije na svom mobitelu.

Gradite s djetetom otvoren odnos od malih nogu, temeljite ga na međusobnom poštovanju i povezanosti s djetetom. Jedino tako možete biti u situaciji da vam dijete otvoreno kaže što misli te da vam se povjeri kada je to potrebno.

Tehnologija napreduje, svijet se mijenja. Da bi zaštitili svoju djecu i mi sami moramo biti spremni na promjenu. Jedino tako možemo ići naprijed.

POVEZANA TEMA: Što moramo znati kako bi mogli zaštititi svoje dijete na internetu?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.