fbpx

Snapchat – sve što jedan roditelj mora znati o sigurnosti i funkcijama ove popularne aplikacije

Ultimataivni Snapchat vodič za roditelje.

Ako imate djecu koja su na dobi da koriste Snapchat vjerojatno ga sami ne koristite i ne znate mnogo o tome kako radi.

I vjerujte mi niste jedini.

Jedan od glavnih razloga zašto tinejdžeri koriste Snapchat je taj što ga njihovi roditelji ne razumiju. Zbog toga većina roditelja ima mnogo pitanja o samim funkcijama aplikacije, ali sigurnosti korištenja iste.

Snapchat je popularna društvena mreža u vidu aplikacije na mobitelu koju redom koriste tinejdžeri današnjice.

On im daje opciju dijeljenja svakodnevnih trenutaka uz zabavne filtere i alate.

Za razliku od društvenih mreža na koje smo navikli poput Facebooka ili Instagrama Snapchat poruke ne ostaju trajno zapisane, već nestaju nakon što su pročitane.

Kao i svaka društvena mreža Snapchat ima dobre i loše strane pa je dobro informirati se da kao roditelj možemo razumjeti na koji način naša djeca koriste Snapchat te koje im opasnosti prijete.

Osim opcije slanja poruka koje nestaju Snapchat nudi i mnogo drugih zabavnih stvari poput igri, vijesti iz svijeta zabave i poznatih, kvizove te ono po čemu su možda najbolje poznati – spektakularne alate za uređivanje slika i videa.

Čini se da je ovo dobitna kombinacija za djecu u tinejdžerskoj dobi – uloviti trenutak, podijeliti ga s prijateljima, a potom potpuno zaboraviti na njega.

Aplikacija je jednostavna i laka za korištenje te ima zabavne filtere s duginim bojama i krunama od latica cvijeća. No također ima i neke funkcije koje nose određeni rizik za djecu.

SnapMap otkriva lokaciju na mapi, što nosi svoje opasnosti. Snapstreaks potiče redovno dopisivanje što zahtjeva puno vremena provedenog u aplikaciji a opcija otkrivanja novog sadržaja može sadržavati neke sadržaje neprimjerene za dječji uzrast.

Unatoč svim tim potencijalnim opasnostima Snapchat može biti zabavan i koristan za djecu, no kao i sa svime, važno je koristiti ga na pravi način.

Dok djeca možda ne mogu ili ne žele razumjeti sve potencijalne opasnosti mi roditelji tu smo da im pružimo naš savjet te da potaknemo komunikaciju.

Evo što kao roditelj morate znati da bi to mogli napraviti.

 

Ovaj tekst je samo za pretplatnike na MR+ Pretplatite se ili se prijavite u svoj račun kako bi pristupili sadržaju.

PRETPLATA

PRIJAVA

 

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.