fbpx

Saznajte kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete na novoj konferenciji u Zagrebu

Konferencija "Mliječni Zub" održava se 13. i 14. ožujka 2020. godine.

Emocionalna inteligencija jedan je od osnovnih temelja za odgoj djece.

Na Modernom Roditeljstvu često pišemo o njenoj važnosti i utjecaju koji ima, kako na dijete, tako i na njegov odnos s roditeljem.

Djeca se često ne znaju i ne mogu nositi s emocijama jer ih ne razumiju. Zato imamo tantrume, svađe i nerazumijevanje. Često kao rezultat toga dolazi do vikanja na djecu ili kažnjavanja.

No što ako okrenemo priču?

NAGRADNA IGRA – Moderno Roditeljstvo poklanja vam dvije ulaznice za konferenciju Mliječni Zub. Sve što je potrebno je ostaviti komentar na ovom Facebook postu i upravo vi možete osvojiti vrijednu nagradu do kraja tjedna!

Ako imamo roditelja koji razumije emocionalnu inteligenciju. Koji zna kako pomoći svom djetetu da shvati i izrazi svoje osjećaje na pravi način?

Takav roditelj postavlja kvalitetnije temelje za rast i razvoj svog djeteta. On razvija bolji odnos s djetetom temeljen na povjerenju i međusobnom poštovanju.

No postati takav roditelj nije lako.

To zahtjeva mnogo strpljenja i rada na sebi. No to također zahtjeva od roditelja i razumijevanje emocionalne inteligencije te njenog utjecaja na dječji rast i razvoj.

Uz sve tekstove koje smo napisali na ovu temu želimo vama, našim čitateljima, pružiti još veću vrijednost. Kao medijski sponzor edukativne konferencije Mliječni zub koja se održava u Zagrebu 13. i 14. ožujka 2020. godine osigurali smo vam 10% popusta na cijenu ulaznica.

Poznato je da se osobe koje imaju razvijene emocionalne vještine mogu lakše nositi sa zahtjevima i pritiscima okoline, te se nazivaju emocionalno inteligentnima.

Djeca s razvijenijom emocionalnom inteligencijom postižu bolji uspjeh u školi, lakše pronalaze posao te su općenito zadovoljnija i uspješnija u životu.

Moderno Roditeljstvo kao medijski sponzor konferencije ekskluzivno osigurava svojim čitateljima popust od 10% na cijenu ulaznice! Ulaznice možete kupiti na ovom linku, a prilikom plaćanja upišite kod: “Moderno-roditeljstvo-10”

O čemu se radi?

Edukativna konferencija Mliječni zub, čija je misija sažeta u sloganu Odgajati znanjem i srcem, u svom četvrtom izdanju održava se pod nazivom „Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete“. Konferencija će se održati 13. i 14. ožujka 2020. u Zagrebu, u konferencijskom centru Kraš Auditorium.

Program konferencije obuhvatit će pet osnovnih područja na koja se odnosi emocionalna inteligencija:

  1. svijest o samome sebi i vlastitim emocijama
  2. kontrola nad emocijama
  3. motivacija
  4. empatija
  5. odnosi s drugima.

Sadržaji programa obuhvaćaju ulogu osjećaja u našem svakodnevnom životu, način na koji utječu na naš razum i ponašanje i kako ih možemo što efikasnije, korisnije, upotrijebiti za sebe i u radu s djecom.

O različitim aspektima emocionalne inteligencije govorit će više od 25 stručnjaka, autora i roditelja.

Subota 14. ožujka je dan kada su i djeca dobrodošla na konferenciju jer je za njih osigurano cjelodnevno čuvanje u igraonici uz čitanje priča

Što vas očekuje na konferenciji?

Evo par zanimljivih predavanja…

dijete se igra

Emocionalna inteligencija – učenje ili odgoj?

Ako dijete samo učimo, a ne odgajamo, stavili smo ga u smrtonosnu opasnost!

Dijete od malena primjećuje razliku između dobrog i zla ili što je u redu, a što nije i to puno prije nego što progovori. Roditelji zato ne trebaju puno pričati o tome što je u redu a što nije, jer dijete ionako samo površno sluša dok indirektno, kao spužva skuplja sve signale oko sebe. Zato je djetetu potrebno osobno iskustvo u kojem je ono jedan dio događanja.

Koji je u tom vidu najbolji stil odgoja? Može li najposebnija baka ili djed biti bolje rješenje za odgoj djeteta od toga da dijete svaki dan odlazi u vrtić? Pa da, svakako mogu biti i bolji od odgojiteljica u vrtiću, ali…

Mogu li nedostaci u ranom odgoju utjecati na emocionalnu inteligenciju kasnije u životu? Što sam primijetio kod ponašanja djece udomiteljske obitelji i posvojene djece za koje se zna da biološki roditelji nisu baš puno brinuli u prvim mjesecima života?

Roditelji najviše utječu na dijete kao uzor. Oni su original od kojeg dijete kopira što ima neku vrijednost, a što nema vrijednosti. Što je dostojno, što nije, o čemu se ne razmišlja, pa kako dođe, tako se uzima zdravo za gotovo. A što trebaju roditelji učiniti, ako im kod ponašanja djeteta nešto ne odgovara, a očekivali su nešto drugo?

Emocionalna inteligencija razvija se odgojem, uzorom, životom. Ne lekcijama i ne motiviranjem!

Tema je ovo predavanja koje će održati Marko Juhant.

Skok u razvoju djeteta

Kako emotivno prikladan odnos odraslih i djece utječe na razvoj društvene i emocionalne inteligencije?

Iz brojnih istraživanja je poznato da djeca ovise o pažljivim i brižnim odraslima koji im mogu pružiti zonu intimnosti i sigurne vezanosti.

U svom će predavanju, Lone Svinth detaljno razraditi ove potrebe i razgovarati o tome kako odrasli kroz empatičnu skrb mogu pomoći djeci od 0 do 5 godina da razumiju i reguliraju svoje osjećaje, kao i da nauče kako rješavati teške situacije i sukobe.

Na temelju promatranja interakcija odraslih i djeteta, Lone Svinth će govoriti o tome kako osjećajni i osjetljivi odrasli mogu prilagoditi dječja socijalna emocionalna iskustva u specifičnoj situaciji i kako brižna odrasla osoba može potaknuti sudjelovanje i razvoj.

Također vas očekuju i sljedeća interaktivna predavanja:

  • Primjenjive tehnike za razvoj empatije kod beba i male djece
  • Treningom moždanih valova do emocionalne ravnoteže
  • Vidim te, čujem te, važan si – važnost pažnje u dječjem razvoju
  • Lakše je graditi snažnu djecu, nego popravljati slomljene ljude – terapija igrom

Biti roditelj vrlo je težak i odgovoran zadatak, a pristup odgoju primjenom pozitivne discipline i razvoja emocionalne inteligencije možda je najteži oblik odgoja. On nas tjera da radimo na sebi, jer samo ako mi sami postajemo bolja osoba, možemo postati i bolji roditelj.

Nema boljeg načina za raditi na sebi do toga da se educiramo i proširujemo vlastite vidike.

Čitajte Moderno Roditeljstvo, posjećujte konferencije koje vam mogu biti korisne, čitajte korisnu literaturu i zasigurno ćete steći sva znanja i kompetencije koje jedan roditelj u današnje vrijeme mora imati.

Moderno Roditeljstvo kao medijski sponzor konferencije ekskluzivno osigurava svojim čitateljima popust od 10% na cijenu ulaznice! Ulaznice možete kupiti na ovom linku, a prilikom plaćanja upišite kod: “Moderno-roditeljstvo-10”

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.