fbpx

7 Načina Kako Ostati Smiren Kada Vaše Dijete Doživljava Tantrum

...te kako pomoći svom djetetu na pravi način.

Nakon četvero djece i nebrojenih tantruma koje su doživjeli mislim kako imam dosta relevantno iskustvo pričati o ovoj temi.

Dok sam još bio mlad i neiskusan roditelj tantrum, pogotovo na javnom mjestu, izazvao bi u meni pravu malu lavinu emocija. Panika, ubrzani otkucaji srca, osjećaj da me svi gledaju baš u tom trenutku i čude se kakvo to čudovište od djeteta izvodim u javnost.

U takvim trenucima pokušali bi djetetu odvratiti pozornost, ponuditi mu nešto drugo kako bi zaboravilo na tantrum. No kao što možete pretpostaviti to nikada ne bi upalilo.

Djeca su pravi mali eksperti za prepoznavanje emocija. Ako smo mi sami pod stresom ili smo nervozni naša djeca to uvijek osjete.

Ako smo mi pod stresom zbog njihovog tantruma to im šalje poruku kako su njihove emocije previše za nas odrasle. Ako se mi kao odrasla osoba i njihov uzor ne možemo nositi s njima, zašto bi pobogu to mogli oni kao mala djeca.

Da bi mogli pomoći svom djetetu kada ima tantrum moramo biti smireni.

Čak i ako vas dijete ne može čuti jer vrišti ili ako vas ne može vidjeti jer leži na podu – budite svjesni da dijete uvijek osjeti vašu prisutnost i vaše emocionalno stanje u tom trenutku.

Zato moramo pronaći način kako smiriti sebe prije nego li krenemo poduzimati bilo kakvu radnju kako bi smirili svoje dijete. Evo nekoliko savjeta koji vam u tome mogu pomoći.

1. Shvatite da nije vaš posao zaustaviti taj tantrum

Kada se dijete nekontrolirano dere i baca po podu prirodno je i normalno osjećati potrebu da to zaustavimo. Mi kao roditelji tada instinktivno smatramo da je naše dijete u opasnosti i želimo mu pomoći pod svaku cijenu.

Ono što moramo shvatiti je da je taj tantrum prirodan i normalan način na koji se naše dijete u toj dobi nosi sa svojim velikim osjećajima koje još u potpunosti ne razumije.

Kada je naše dijete malo mnogo toga možemo kontrolirati, ali emocije nisu dio toga. Emocije su nešto toliko osobno, njih ne možemo i ne trebamo kontrolirati.

Ne možemo zaustaviti naše dijete da vrišti ili da se baca po podu. Ono što možemo je biti tu kraj njega i pružiti mu podršku u tom, za njega teškom trenutku.

Moramo mu dati do znanja da su emocije s kojima se u tom trenutku nosi sasvim normalne i da se on s njima može uspješno nositi. A to mu možemo pokazati jedino primjerom – tako da ostanemo smireni i pružimo mu utjehu, mirno i s razumijevanjem.

POVEZANA TEMA: 8 stvari koje učite svoje dijete ako ga ignorirate dok ima tantrum

tantrum

2. Dopustite djetetu dovoljno vremena da se nosi sa svojim osjećajima

Naš pokušaj da smirimo tantrum samo ga može napraviti gorim.

Iako se možda ne čini tako, vaše dijete nije izabralo da će upravo u tom trenutku napraviti scenu i doživjeti tantrum.

Za njih veliki osjećaji se nagomilavaju sve do trenutka kada se s njima više jednostavno ne mogu nositi pa pokušavaju pronaći način kako da se ulove u koštac s tim teškim osjećajima.

Često im se dogodi da određena situacija koja nama izgleda potpuno bezazleno poput prolivenog soka ili činjenice da smo im obukli čarapu bude kap koja je prelila času.

U takvim trenucima očaja naša djeca imaju potrebu znati da je to što osjećaju u redu i da se mogu nositi s tim. Za to im treba naša podrška.

Ako ih pokušavamo zaustaviti ili im skrenuti pažnju postići ćemo suprotni efekt od onoga što želimo. Također ćemo djeci dati poruku da ne poštujemo njihove osjećaje i nije nas briga za njihov problem.

Kada je vaše dijete u najgoroj fazi svog tantruma shvatite da će vam trebati barem 15-20 minuta više da bi došli tamo gdje trebate biti pa odmah počnite planirati unaprijed.

Na taj način ćete moći biti smireni znajući da ćete stići na vrijeme u vrtić iako je vaše dijete doživjelo tantrum jer ne želi obući jaknu usred zime.

Također ćete se osjećati dobro jer ćete biti dovoljno smireni da možete biti podrška svoj djetetu u tom, za njega teškom trenutku.

POVEZANA TEMA: 5 razloga zašto skretanje pažnje toddlerima nije dobro za njih

tantrum u javnosti

 

3. Prihvatite činjenicu da vaše dijete upravo doživljava tantrum

Kada vidite da vaše dijete doživljava tantrum pokušajte prihvatiti što se upravo događa.

Već na prve znakove njihovog vrištanja ili uvijanja po podu shvatite da imate – tantrum.

Tantrumi mogu biti iscrpljujući, kako za dijete tako i za nas roditelje. No da bi nama bilo lakše i da bi mogli olakšati svom djetetu moramo se postaviti na pravi način.

Pokušajte vrijeme tantruma vidjeti kao period u kome ćete se bolje povezati sa svojim djetetom.

Postoji razlog zašto djeca najveće i najteže tantrume imaju pred nama roditeljima – oni nam bezuvjetno vjeruju i pouzdaju se u nas.

Osjećaju se dovoljno sigurno u našem društvu da s nama podijele svoje nateže osjećaje.

Iako ni nama u tom trenutku nije lako, sjetite se ovoga. Budite svjesni koliko vam vaše dijete vjeruje i koliko se pouzdaje u vas.

4. Ne koristite previše riječi

U trenutku kada se vaše dijete baca po podu I vrišti riječi neće biti od velike pomoći.

Ovo nije trenutak za održati djetetu lekciju ili uspostaviti smislenu verbalnu komunikaciju s njim. Dijete vas ne može čuti, što zbog buke koju stvara njegovo vrištanje, što zbog svog emocionalnog stanja u tom trenutku.

Zato dopustite djetetu da se smiri i budite mu podrška tako sto se nećete i vi derati na njega, već ćete mu pružiti emocionalnu podršku svojom prisutnošću i smirenošću.

Kada se vaše dijete smiri, tada je vrijeme za razgovor.

Tada ćete smireno posjesti dijete u krilo i pokušati mu objasniti što se upravo dogodilo. No, tek kada se dijete smiri, ne prije i nikako ne za vrijeme tantruma.

7 savjeta tantrum

 

5. Tantrumi su sasvim normalni i zdravi

Kada vidite druge roditelje kako mirno šetaju trgovinom dok se njihovo dijete blaženo igra dok se vi pokušavate iskoprcati sa svojim vrištećim čudovištem, lako je pomisliti da s vama i vašim djetetom nešto nije u redu.

No budite svjesni da su tantrumi sasvim normalna pojava te pomažu vašem djetetu da se nauči nositi s teškom emocijama.

Shvatite da će mu upravo ti neugodni tantrumi pomoći da kasnije u životu ima manje problema jer ne zna prepoznati svoje osjećaje. Pomoći će mu da izraste u cjelovitu, emocionalno inteligentnu osobu.

Također budite svjesni da iako druga djeca, koja se naizgled čine mirna, također imaju tantrum – samo ne baš u ovom trenutku.

6. Maknite se iz potencijalno “zapaljive” situacije

Iako ne preporučujemo zaustavljanje djeteta, niti vikanje na njega dok ima tantrum postoji jedna stvar koju smo kao roditelj dužni napraviti. Moramo zaštititi svoje dijete i u svakom trenutku biti tu kako bi dijete bilo sigurno i zaštićeno.

Ako vaše dijete ima tantrum u javnosti pokušajte se maknuti na mjesto s manje ljudi. Na taj način ćete i vi i dijete biti smireniji. Jako je teško ostati smiren dok se vaše dijete dere usred trgovine i svi gledaju u vas.

Iako ste već naučili kako prihvatiti tantrum i kako pomoći svom djetetu bez da ga zaustavljate i derete se na njega, nitko ne voli biti predmetom osude ili izrugivanja drugih sudionika društva.

To nije ugodno ni vama, ali ni vašem djetetu.

Zato je najbolje udaljiti se iz javnog prostora kad god je to moguće sve dok se vaše dijete ne smiri, te onda nastaviti s onim što ste radili.

POVEZANA TEMA: Kako se nositi s dječjim tantrumima u javnosti?

utjeha roditelj i dijete

7. Utjeha dolazi uvijek nakon tantruma

Kada je tantrum napokon gotov vaše će dijete tražiti utjehu. To je vrijeme koje će biti utjeha ne samo za njega, već i za vas.

Sjetite se toga za vrijeme tantruma jer sama pomisao na vaš razgovor i maženje kasnije vam može pomoći da ostanete smireni.

Nakon što je vaše dijete završilo sa tantrumom vrijeme je za utjehu i razgovor. Najprije dopustite djetetu da se smiri, pružite mu zagrljaj i poljubac ukoliko to želi. Tek kada je dijete smireno pokušajte uspostaviti komunikaciju s njim.

Odgajati toddlera nije lako, a tantrumi čine velik dio tog razdoblja u životu djeteta.

Mi kao emocionalno stabilne osobe moramo biti ti koji će razumijeti svoje dijete i biti mu podrška. Na nama je da budemo odrasle osobe, umjesto da izgubimo kontrolu i počnemo vikati.

Zato kada vaše dijete sljedeći puta dozivi tantrum nemojte se prepustiti istim emocijama već se sjetite ovih savjeta kako bi mogli biti podrška koju dijete u tom trenutku treba.

PROČITAJTE SLJEDEĆE: Kako odgojiti emocionalno inteligentu djecu?

Mihael Šanko
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.