fbpx

8 stvari koje učite svoje dijete ako ga ignorirate dok ima tantrum

Trebamo li ignorirati tantrume ili ne?

Znate one trenutke kada se vaše dijete baca po podu i vrišti bez kontrole? Kada neprestano plače satima zato jer ste mu kruh stavili na krivu stranu tanjura? Kada se iz čista mira počne derati dok šetate trgovinom?

Postoji ustaljeno mišljenje u društvu da je loše ignorirati dijete dok ima tantrum. No možda je vrijeme da analiziramo taj fenomen?

Nemojte ovo shvatiti pogrešno, ne podržavamo ignoriranje lošeg ponašanja u nadi da će ono nestati samo od sebe. No, tantrumi ne spadaju u ovu skupinu upravo zato jer naše ignoriranje istih uči djecu važnim lekcijama.

Ponekad su te lekcije vrlo važne za naše dijete.

Ovo nije ponašanje koje inače toleriramo

Izvor: Giphy

Odrasle osobe se ne ponašaju na ovaj način. Iako to ne možemo ovako ozbiljno objasniti našem dvogodišnjaku, možemo mu dati do znanja da takvo ponašanje nije uobičajeno.

Vaše dijete možda ne može kontrolirati svoje emocije u tom trenutku, no vi možete.

Uzmite ga za ruku i odvedite u drugu sobu. Dopušteno mu je da ima tantrum, no u tom trenutku ne može biti u društvu ostalih ukućana. Evo što napraviti ako se je tantrum dogodio u javnosti.

Lošem ponašanju ne pridajemo pozornost

Izvor: Giphy

Svrha tantruma je u suštini privući pozornost roditelja, bez obzira kako ćemo mi reagirati. Ako se izderemo na dijete i kažemo: “Prestani već jednom, dosta je!” možda radimo upravo ono što naše dijete želi.

Zato sljedeći puta umjesto da povisite glas, upotrijebite neku od ovih metoda i napravite pauzu.

POVEZANA TEMA: Ultimativni vodič – Kako se prestati derati na djecu?

Učimo dijete da se može samo smiriti

Izvor: Giphy

U određenim situacijama moramo biti rame za plakanje svojoj djeci. Moramo im pokazati da smo tu za njih kada nas trebaju. No možda najteži dio u cijeloj priči je naučiti prepoznati kada je trenutak za utješiti dijete, a kada za ignorirati ga.

U takvim trenucima, kada ga ignoriramo, naše dijete uči kako samo pronaći rješenje problema.

Svako dijete ima svoj način kako će se smiriti. Naša djevojčica se želi napiti vode, to joj pomaže da se smiri. Neko drugo dijete će htjeti svoju omiljenu lutku.

Kada se dijete uspije samo smiriti važno je da ga za to pohvalimo i damo mu do znanja kako je napravilo odličan posao. Ovo također pomaže djetetu da razvije mehanizme kontrole i može pomoći da u budućnosti sve rjeđe doživljava tantrume.

POVEZANA TEMA: Kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete?

Tantrum ti neće pomoći da dobiješ što hoćeš!

Izvor: Giphy

Osnovno pravilo kod tantruma je – nemojte popustiti!

Ako popustite, to samo uči vaše dijete da ako je dovoljno uporno, uz malo plača, može dobiti što hoće.

Zato kada sljedeći put vaše dijete doživljava tantrum jer nešto očajnički želi, smireno recite: “Vidim da hoćeš ovu lutku, ali dogovor je bio da danas ne kupujemo igračke.” I tu završite priču.

Ovo mora biti jasno k’o dan – tantrum nije način kako nešto dobiti!

Da ćete pričati s njima samo kada se smire

Izvor: Giphy

Iako ćemo ponekad ignorirati tantrum, uvijek bi nakon njega trebali popričati s djetetom.

Vaše dijete mora znati da se u takvom emocionalnom stanju ne može pravilno komunicirati s drugim osobama, a ovo je idealna prilika da ih tome naučimo.

Kada tantrum prestane, uglavnom ostaje tuga. Zato vaše dijete sada treba razgovor i ohrabrenje.

Recite mu da je sve u redu, objasnite mu što se upravo dogodilo i pomozite mu da shvati emocije koje možda proživljava. Pričajte smirenim tonom i budite smireni.

To nije smiješno!

Izvor: Giphy

Iako neki roditelji preferiraju humorom reagirati na tantrum, osobno ne smatram da je to dobro rješenje. To samo uči dijete da je nešto smiješno u njegovom ponašanju.

Znam, ponekad se je uistinu teško kontrolirati da ne prasnemo u smijeh kada dijete napravi nešto smiješno, a loše, no to je za njegovo dobro.

U takvim trenucima najbolje je zadržati ozbiljan izraz lica i napustiti prostoriju.

Učimo ih da moraju koristiti riječi

Izvor: Giphy

Toddleri često imaju problem riječima izraziti što osjećaju, zato imaju potrebu vrištati, bacati se po podu i na druge načine nam dati do znanja što misle.

Oni još uvijek ne poznaju sve emocije i zato ih ne znaju objasniti riječima. Također, još uvijek možda ne znaju ni sve riječi.

U takvim situacijama nije najbolja opcija izderati se i reći: “Reci što hoćeš!” već pokušati uspostaviti komunikaciju i objasniti djetetu da se mora izraziti riječima.

Kada vaše dijete lijepo kaže što želi pokušajte odgovoriti na njegov zahtjev (ne nužno udovoljavajući željama), no kada se dere, baca po podu i ponaša “nedolično” nemojte mu pridavati puno pažnje.

Pokažite djetetu da tantrum nije način za dobiti što hoće, no dajte mu do znanja i koji je pravilan način komunikacije – pokažite mu to svojim primjerom.

Da njegov tantrum ne utječe na vas

Izvor: Giphy

Ignoriranje tantruma uči dijete da na taj način ne može utjecati na vaše ponašanje. To itekako utječe na njihovu motivaciju.

Iako možda iznutra “kuhate” ne smijete dopustiti da vas dijete izbaci iz takta.

Ostanite smireni koliko možete i nemojte dopustiti sebi da izgubite kontrolu. Vaše dijete možda još uvijek nije naučilo kontrolirati svoje emocije, no vi ste odrasla osoba i to bi već trebali znati.

Zato sljedeći puta kada vidite kako neka mama smireno pije kavu dok njeno dijete doživljava živčani slom, nemojte odmah osuđivati. Sjetite se ovih savjeta, pa će vam možda biti lakše shvatiti što se to tamo događa.

POVEZANA TEMA: Kako se nositi s tantrumima na javnom mjestu?

IzvorRomper
Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.

Pretplata na Moderno Roditeljstvo +

Pretplatite se na Moderno Roditeljstvo + te podržite zajednicu roditelja koji žele bolje za svoju djecu. Dobiti ćete pristup premium tekstovima te preko 1000 stranica bonus materijala u godišnjoj pretplati.