fbpx

Kako se nositi s dječjim tantrumima u javnosti?

Primjenite pozitivnu disciplinu i ostanite podrška svom djetetu.

Najveća noćna mora svakog roditelja – tantrum u javnosti.

Vaše dijete plače, vrišti, leži na podu i udara nogama u pod, sve ovo nasred krcate ulice u gradu ili možda usred trgovine koja je baš danas puna ljudi.

Svatko tko je ikad bio u takvoj situaciji zna kako je ova frustrirajuće. Pokuštati smiriti dijete dok vas prolaznici streljaju pogledima. Pogledi osude i neodobravanja. Čekaju što ćete vi sljedeće učiniti.

Vjerovatno se zapitate možete li uopće prakticirati pozitivnu disciplinu u ovakvoj situaciji ili kako? I da li je moguće spriječiti tanrum u javnosti?

Moguće je! Tantrumi se mogu spriječiti i prije nego krenu, a ako se i dogode, postoje načini kako se nositi s njima na emaptičan način podržavajući svoje dijete.

Tantrumi su sasvim normalna razvojna faza u životu djeteta. Uobičajeni su za manju djecu, ali i za nešto stariju. U pravilu, tantrume ne treba sprječavati jer tantrumi su način na koji će vaše dijete izraziti svoje osjećaje. Vaša uloga je da budete uz njega i da mu date do znanja da ima vašu podršku. Kad tantrum završi, vaše dijete će biti slomljeno i trebat će vašu utjehu.

S obzirom da su tantrumi u javnosti izuzetno stresna situacija kako za roditelja, tako i za dijete, bolje je pokušati spriječiti da uopće dođe do njega, bar u javnosti.

Pripremite dijete dok još nema naznaka tantrumima

Recite im što će se dogoditi

Djeca žele i trebaju znati što mogu očekavati i određenoj situaciji.

Prije nego izađete iz kuće recite im gdje idete i što ćete raditi. Ukoliko ste u trgovini, pripremite dijete na odlazak na vrijeme. Pet minuta prije im recite da se spreme za odlazak jer da ćete sada ići na blagajnu platiti što ste kupili.

U svakoj situaciji u kojoj se nađete, pobrinite se da vaše dijete točno zna što slijedi. Iako je naporno uvijek ponavaljati isto, ovo djeci pruža osjećaj kontrole nad situacijom i manja je šansa da će nešto izazvati tantrum.

Pripremite se za probleme

Uvijek se može dogoditi da se pola sata u trgovini oduži na sat i pol. Djeca češće imaju tantrume kad su umorni, gladni ili kad im je dosadno.

Pripremite se za ovakve situacije. Ponesite sa sobom nešto što ćete izvući u slučaju da vam zatreba. U slučaju da su gladni, spremite sa sobom nekoliko voćki ili zdjelicu sa suhim voćem da im možete ponuditi. Ponesite im omiljenu igračku ili malu bilježnicu sa nekoliko bojica.

Iako ovo znači pripremu prije odlaska iz kuće i punu torbu stvari, isplati se ukoliko će vas poštedjeti tantruma u javnosti.

Recite što očekujete od njih

Prije nego izađete iz kuće razgovarajte s djecom o tome što ćete raditi i gdje ići. Imajte na umu da ako kažete djetetu da idete u banku, da postoji šansa da će biti nervozno i da će mu biti dosadno.

Recite mu da idete u banku, a nakon banke da ćete ići u trgovinu. Pripremite ga na ono što će tamo vidjeti. Recite da će u trgovini vidjeti igračke i da ih može gledati, ali da danas nije dan za kupovinu igrački i da ih nećete kupiti. Podsjetite ga na to i u trgovini.

POVEZANO: 8 stvari koje učite svoje dijete ako ga ignorirate dok ima tantrum

tantrumi kod djece

Što kada primijetite da bi dijete moglo imati tantrum?

Bez obzira na najbolju pripremu, tantrumi se događaju i situacije mijenjaju. Možda ste otišli na jedno mjesto više ili ste zapeli u nepredvidivoj gužvi, a djeca su umorna, gladna ili im je kronično dosadno i na rubu su da se slome.

Pokušajte ovo:

Pružite im pažnju

Možda sve što vaše dijete sada treba je malo pažnje. Ostavite sve i pružite je. Zagrljaj, riječi razumijevanja i suosjećanja vašem djetetu sada mogu biti vrlo važne.

Recite im da znate da im je dosadno i da sve predugo traje, ponudite da ćete otići u park kada sve završite ili da ćete im pročitati njihovu omiljenu priču.

Uključite ih

Još jedan odličan način je da uključite svoju djecu u vaše aktivnosti. Ako ste u trgovini, zamolite ih za pomoć, mogu gurati kolica, ubacivati stvari u košaru, tražiti artikle po polici.

Osmislite igru, neka vaša djeca pokušaju naći artikl koji počinje na slovo A, pa tako nastavite.

Kad ih uključite, zabavit ćete se, a šanse da će dijete imati tantrum su daleko manje.

Ne dižite glas i u svakom trenutku ostanite smireni

Kada primjetite da je dijete nervozno, svakako se pobrinite da vi ostanete smireni, da ne podižete glas i da djetetu pričate polako i tiho.

Ne samo da ćete ovako vi ostati smireni, već to umiruje i vaše dijete. Važno je da vaše dijete zna da ste ga čuli i da ste smireni i da je cijela situacija pod kontrolom.

POVEZANA TEMA: Mama, mislim da znam zašto vičeš na to jadno dijete!

kako smiriti dijete

Što ako ipak ništa ne pomogne i dogodi se neizbježno?

Pokušali ste sve kako bi spriječili da vaše dijete doživi slom u javnosti, no to se ipak dogodilo. Kako se ponašati u takvoj situaciji i što učiniti da djetetu pomognete?

Pretvarajte se da ste doma!

Da, iako zvuči teško, pokušajte se pretvarati da ste doma ili da ste bar sami. Što više mislite o ljudima koji vas gledaju to ćete biti više pod pritiskom i stresom. Vaše dijete će to osjetiti i može samo – gore!

Vjerovatno najbolje što možete učiniti je – NIŠTA!

Budite dosljedni i ne popustite pritisku.

Ukoliko je vaše dijete doživjelo tantrum jer ste mu odbili kupiti igračku koju si je izabrao sa police iako ste ga nekoliko puta podsjetili da danas nije dan za kupovinu igračke, nemojte mu je kupiti samo da spriječite tantrum. Možda bi to sada i zaustavilo vrištanje vašeg djeteta i poštedilo vas trenutne neugodne situacije, no sljedeći puta možete očekvati isto ili gore.

Sa starijom djecom možete pokušati razgovarati i objasniti im da takvo ponašanje nije prihvatljivo, te ih smirenim glasom pokušati urazumiti. Sa djecom mlađom od tri godine to nije moguće jer djeci u toj dobi mozak nije dovoljno razvijen da bi mogli shvatiti objašnjenja i jednostavna pravila.

Dijete maknite na sigurno mjesto gdje se neće ozlijediti i gdje ima što manje znatiželjnih promatrača.

Duboko dišite, za oboje!

Smirite se i duboko dišite. Duboko disanje pomaže da se smirite. Vaše vas dijete treba mirne i nećete mu moći pomoći ukoliko niste smireni.

Umirujućim glasom pokušajte smiriti dijete, recite mu da diše i potaknite ga da se samo pokuša smiriti. Ovo bolje funkcionira kod starije djece koja već mogu raditi na sebi.

Svako dijete i svaki roditelj je drugačiji i ne postoji recept koji možemo primjeniti na svako dijete jednako. Pokušajte sa različitim pristupima i nađite onaj koji odgovara vama i vašem djetetu.

Djeca su inteligentna mala bića i tretirajmo ih tako. Javni tantrumi su nešto što će se dogoditi još koji put, zasigurno. Važno je da vi, roditelj, ostanete smireni. Nemojte potonuti u osjećaj srama koji osjećate u ovakvoj sitauciji.

Ignorirajte znatiželjne promatrače te ostanite pribrani i smireni, duboko udahnite i recite sami sebi “Ja to mogu!”

Preporuke za čitanje:

Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.