Pod teretom modernog svijeta mnogo nas spada u jednu od ove 4 kategorije loših roditelja

Da li nas je moderan svijet razmazio pa smo postali loši roditelji?

Nikada do sada svijet u kojem živimo nije se kretao ovom brzinom. Razvoj tehnologije promijenio je način na koji živimo i način na koji komuniciramo. Ta ista promjena ima ogroman utjecaj na naš odnos prema djeci i naš stil odgoja.

Svaki roditelj je različit. Od onih koji ostavljaju djecu u vrtiću kako bi mogli sjediti po kafićima i ići na wellness tretmane, pa do onih koji imaju isplaniranu svaku sekundu u danu svog djeteta – često nam se je teško nositi s roditeljstvom u modernom svijetu.

Ako tome dodamo težnju da svojoj djeci pružimo samo najbolje, financijsku situaciju i ostale obveze dolazimo do velikog tereta kojeg svaki roditelj nosi.

Roditeljstvo je postalo natjecanje – veliki broj roditelja pokušava se ostvariti kroz svoju djecu. No sav taj stres nije lako nositi pa mnogi roditelji pribjegavaju nekoj od sljedećih metoda kako bi se lakše nosili sa svim tim novim očekivanjima.

  • Korištenje tehnologije je nova stvarnost. Naša djeca, a i mi sami sve smo više izloženi ekranima do te mjere da postajemo ovisni o njima. Više od 90% predškolske djece na dnevnoj bazi koristi tablete i mobitele za zabavu.
  • Netflix i YouTube su novo igralište. Djeca, a i mi roditelji provodimo manje vremena na otvorenom no ikad u povijesti. Iako je dokazano kako boravak na svježem zraku nosi brojne benefite ipak svjesno biramo lakši put pa ostajemo u kući i buljimo u ekrane.
  • Fortnite je nova igra skrivača. Kao mali igrali smo se na ulici, a doma bi došli kad se smrači, umorni i prljavi. Družili smo se, trčali, vikali, svađali se i smijali. Danas imamo multiplayer igre koje igramo pred ekranima, bilo s prijateljima koje znamo iz stvarnog života ili češće s potpunim strancima preko interneta.
  • Instagram je novi album za slike. Više nitko ne „razvija“ slike i lijepi ih u albume, imamo Instagram, Snapchat i WhatsApp. No koliko je to dobro za nas i našu djecu?
  • Gutamo lijekove kao bombone. Kako vrijeme odmiče djeci dajemo sve više lijekova za razne nove dijagnoze i sve više alergija. Iako su lijekovi super jer često spašavaju živote, moramo biti svjesni i loših posljedica koje mogu imati.

Kada pitamo djecu koja je njihova najveća zamjerka roditeljima odgovor je uglavnom isti – željeli bi da provodimo više vremena s njima.

Ovo su 4 opasna stila roditeljstva u današnjem svijetu

Iako ništa od ovoga nije tragično, već razvoj tehnologije često ima pozitivan utjecaj na naše živote, način na koji istu koristimo signalizira našu (ne)sposobnost da se nosimo s problemima života i odgoja djece.

Često ni sami nismo svjesni utjecaja koji naše nove navike imaju na našu djecu i njihov razvoj.

Primarno kroz utjecaj tehnologije na naše živote razvili smo 4 nova stila roditeljstva koje možemo dodati onim tradicionalnim. Evo koji su to i kako im se oduprijeti.

ovisnost o mobitelima roditelji

1. Roditelj koji nikad nema vremena za djecu

Djeca naprosto žele provoditi vrijeme s nama roditeljima. No ako cijelo vrijeme “visimo na mobitelu” to jednostavno nije moguće. Kada pitamo djecu koja je njihova najveća zamjerka roditeljima odgovor je uglavnom isti – željeli bi da provodimo više vremena s njima.

Iako često pričamo o tome kako kontrolirati korištenje mobitela kod djece mi sami smo ti koji imamo veći problem od naše djece. Polako, ali sigurno postali smo robovi svojih telefona pa smo zanemarili našu osnovnu dužnost – brigu za svoju djecu i obitelj.

Kako se popraviti?

Ovo je jednostavno za reći, ali ne toliko lako za napraviti. Ostavite mobitel u sobi, ugasite ga. U redu je da niste uvijek dostupni manje važnim ljudima u svom životu.

Umjesto toga posvetite se najvažnijim ljudima u svom životu – svojoj djeci. Barem u ovom kratkom periodu dok s nama dijele dom. Igrajte društvene igre, odvedite ih u park ili organizirajte kampiranje za vikend.

Kada djeca odrastu neće pamtiti vrijeme koje su proveli buljeći u YouTube, ali će zauvijek pamtiti naše izlete i razgovore. A mi se nećemo niti sjećati što smo to važno radili na mobitelu, no do kraja života žalit ćemo što nismo proveli više vremena sa svojom djecom dok su bili mali.

Nema sutra, nema ponedjeljka – krenite od danas.

POVEZANA TEMA: Nekoliko savjeta za korištenje mobitela od čovjeka koji proučava millenials generaciju

razumijevanje i podrska djetetu

2. Paranoični roditelj

Ova vrsta roditelja ne želi djeci dopustiti da preuzmu bilo kakav rizik. Ne smiju se sami voziti biciklom po susjedstvu jer “može ih auto skupiti”, ne smiju se sami spustiti niz tobogan u parku jer “mogu pasti na glavu” i tako dalje…

Paranoični roditelji žele kontrolirati svaki aspekt života svog djeteta. Oni ne vjeruju nikom osim njih samih da se može pobrinuti za njihovu djecu na pravi način, pa čak i kada ta djeca imaju 15 godina.

Uvijek su na strani opreza i uvijek se svega boje.

Takvi roditelji uglavnom odgajaju djecu koja su buntovna od malih nogu, ili djecu koja su baš poput njih – boje se svoje sjene.

Kako se popraviti?

Djeca nisu od papira, mogu se oprati. Oni uglavnom znaju pasti, ako im dopustimo priliku da nauče. Postoje naravno pretpostavke da moramo osigurati naše dijete od opasnosti, no također moramo znati gdje je granica između sigurnosti i ludosti.

Budimo tu da utješimo dijete ako padne umjesto da ga spriječimo da se uopće pokuša penjati.

Djeca trebaju poticaj, oni moraju istraživati i testirati granice. Mi roditelji moramo im u tome pomoći. U protivnom ih sprječavamo u njihovom razvoju i onemogućujemo im da ostvare svoj puni potencijal.

Krenite od malih koraka, shvatite da imate problem. Poslušajte neki dobronamjerni savjet prijatelja ili poznanika. Tada razmislite o svom stilu odgoja. Ako se nalazite u ovoj skupini, postoji način kako se možete popraviti. Pročitajte ovaj tekst i krenite.

POVEZANA TEMA: Helikopter roditelji – što su i zašto su opasni za djecu?

los roditelj

3. Pasivan roditelj

Ovaj roditelj je čista suprotnost od paranoičnog roditelja. Pasivni roditelji su apsolutno nezainteresirani za svoju djecu ili su previše opterećeni s teretom roditeljstva pa postaju pasivni.

Oni ne znaju što njihova djeca vole i s kim se druže. Nemaju pojma kako uspostaviti komunikaciju sa svojim tinejdžerom.

Takvi roditelji nisu emocionalno prisutni i propuštaju najvažnije trenutke u životu svoje djece zbog svog pasivnog pristupa. Kada ih djeca trebaju, njih jednostavno nema.

Kako se popraviti?

Zapitajte se da li uopće želite biti roditelji? Koliko volite svoju djecu? Što ste spremni napraviti za njih? Ako su odgovori na ova pitanja pozitivni potrudite se raditi na sebi kako bi promijenili svoj odnos prema djeci, tj manjak istog.

Krenite polako, promatrajte svoje dijete. Uočite što mu je važno i čemu se raduje. Zatim pokušajte uspostaviti smislenu komunikaciju s djetetom. Potrudite se.

Nitko ne kaže da će biti lako, no ako se uistinu želite promijeniti na vama je da se potrudite.

Jer ako se ne trudimo ostvariti odnos s djecom dok su mali, nemamo pravo tražiti da nas se sjete kad odrastu. A pasivni roditelji su prvi koji ostanu sami. Zapitajte se da li je to put kojim želite ići?

Uloga oca na porodu

4. Povodljivi roditelj

Povodljivi roditelj je loš kao i pasivan, ali zbog drugih razloga. Ovaj roditelj je jednostavno rečeno – emocionalni slabić.

Takvi roditelji ugađaju svaku želju svoje djece. Oni se boje bilo koje vrste sukoba i misle da ih djeca neće voljeti ako im ne udovoljavaju. Djeca brzo shvate o čemu se radi pa koriste roditelja do krajnjih granica.

Povodljivi roditelji uglavnom odgajaju razmažena derišta koja izrastaju u vrlo zahtjevne osobe.

Kako se popraviti?

Ako želimo udovoljiti djeci ponekad, to je sasvim u redu. No treba imati dobru mjeru. Umjesto udovoljavanja razmislite o svom odnosu s djetetom.

Dijete iznad svega želi brižnog roditelja s kojim je povezano – više no što želi novi iPhone ili najskuplju igračku koju kupujete na kredit.

Potrudite se uistinu ostvariti odnos sa svojim djetetom. Analizirajte svoje djetinjstvo i zapitajte se što možete napraviti da se popravite. Ako vam je to potrebno, potražite stručnu pomoć, nema ništa loše u tome.

Kada postavljate granice, činite to svjesno i sigurno. Nemojte pribjegavati kazni i batinama, već disciplinirajte djecu bez tih zastarjelih metoda odgoja. Pred vama je puno rada na sebi, no ako ne zbog sebe samog, napravite to zbog svoje djece.

Da li ste se našli u jednoj od ovih skupina roditelja? I ako jeste, što ćete napraviti da to promijenite?

POVEZANA TEMA: Postoji li disciplina bez kazne i kako ju naučiti koristiti?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.