Nekoliko savjeta za korištenje mobitela od čovjeka koji proučava millennials generaciju

Što ako pretjerano korištenje mobitela postane problem?

Ovisnosti raznih oblika oduvijek su bile glavna briga mnogih roditelja.

Često kada kažemo ovisnost vi pomislite na cigatete, drogu ii alkohol. No danas se susrećemo s onom mnogo opasnijom, i sveprisutnom ovisnošću – onom gdje su naša djeca itekako ovisna o mobitelu.

No kako razlikovati ovisnost od normalnog korištenja mobitela? Da li je moje dijete zapravo ovisno o mobitelu ili ga samo koristi normalno, kao i sva druga djeca?

Mnoge studije su napravljene na ovu temu, postoje vodiči za vrijeme koje bi djeca trebala provesti na mobitelu i savjeti za roditelje kako zaštititi svoju djecu na internetu.

Neka istraživanja pokazuju kako pretjerano korištenje interneta dovodi do poremećaja u ponašanju kod djece, od poremećaja u spavanju i koncentraciji pa do sklonosti nasilničkom ponašanju.

U sklopu istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Marylandu u Sjedinjenim Američkim Državama znanstenci su proučavali studente iz 10 različitih zemalja. Zaključak je da se velika većina njih osjeća depresivno kada su bez mobitela u periodu od samo 24 sata.

Simon Sinek, poznati autor i govornik koji proučava takozvanu millennials generaciju (djeca rođena 90ih godina prošlog stoljeća) donosi nekoliko savjeta kako se nositi s ovisnošću o mobitelima.

Iako naša djeca ne spadaju nužno u millennials generaciju, oni su zapravo generacija Z (djeca rođena nakon 2000. godine), moramo biti svjesni kako se ovo itekako odnosi na njih.

Naime, naša djeca od prvog dana svog života znaju što je internet, tablet, mobitel ili YouTube te ne mogu zamisliti život bez tih alata, stoga je logično promatrati ih u ovom kontekstu.

Evo nekoliko korisnih savjeta i kako prepoznati ako je vaše dijete ovisno o mobitelu?

Potpišite ugovor

Ideja koje smo se dotaknuli u svom tekstu “Kada djetetu dati prvi mobitel i kako postaviti pravila koja će poštivati?“, a sada ćemo ju također obraditi.

Kada uzimamo telefon “na pretplatu” kod operateta obavezno potpisujemo ugovor koji definira koliko ćemo dugo biti pod ugovornom obvezom, kolika će nam biti mjesečna tarifa i slične manje zanimljive pravne detalje.

Isto tako, kada svojoj djeci dajemo mobitel na korištenje trebali bi od njih zatražiti “potpisivanje ugovora”. To možemo napraviti kako god je prikladno našem odnosu s djetetom i dobi djeteta – bilo usmeno ili uistinu na komadu papira sa dva potpisa na dnu.

Takav ugovor može sadržavati sve što dogovorite sa svojim djetetom. Namjerno ovjde kažem dogovorite jer smatram kako je to ključ uspjeha u odgoju djece – dogovor.

Dogovor naime proizlazi iz komunikacije, iskrenog razgovora između roditelja i djeteta te kao takav predstavlja usuglašeni proces i uvjete s kojima se slaže i dijete i roditelj. Nadam se da već znate kako uistinu podržavamo otvorenu komunikaciju u odgoju djece.

Evo nekoliko ideja koje možete (ali ne morate) ubaciti u svoj “Ugovor o korištenju mobitela”:

 • Mobitel nikada ne “spava” u sobi kraj djeteta, već preko noći ostaje kod roditelja.
 • Mobitel nije dozvoljeno koristiti za vrijeme doručka, ručka ili večere.
 • Kada prijatelji vašeg djeteta dolaze u posjet mobiteli ostaju sa strane dok se djeca igraju.
 • Definirajte vrijeme kada se mobitel smije koristiti, bilo kao vrijeme u danu ili količinski – koliko dugo se smije “biti na mobitelu”.
 • Dogovorite redovno vrijeme kada ćete pregledavati aktivnost vašeg djeteta na mobitelu i postavite roditeljske kontrole sa lozinkom koju ćete samo vi znati (i koja nije vaš datum rođenja).
 • Dogovorite što se događa ako dijete prekrši ovaj “ugovor”. Na primjer, ostaje bez mobitela na tjedan dana.

Svi ovi detalji mogu vam pomoći da postavite osnovu korištenja mobitela, no isti bi se trebala definirati u komunikaciji sa vašim djetetom, pa svakako krenite od toga.

POVEZANA TEMA: Nekoliko savjeta za korištenje mobitela kada ste na odmoru

ovisnost mobitel

Odmor bez mobitela

Kada idete na ljetovanje, skijanje ili obiteljski izlet uzmite sa sobom samo jedan mobitel i neka on služi samo za osnovnu komunikaciju ako je to potrebno.

Osim toga, posvetite se jedni drugima. Zabavljajte se zajedno, pričajte i pjevajte putem. Dotaknite se tema o kojima inače ne razgovarate. Igrajte društvene igre ili postavljajte pitanja jedni drugima.

Upoznajte svoju djecu bez sjene tehnologije koja nam u tome ne pomaže.

Ovo može biti savršena prilika za zajedničke odmore ili ljetovanja, no može biti i dobra ideja za vikend ili blagdan koji provodite kod kuće.

Vaša djeca će vjerojatno negodovati. To će im biti najgori odmor ikada. No nakon kratkog vremena postati će svjesni da se i bez mobitela mogu zabaviti pa će se smijati i uživati u svakom trenutku svog odmora bez mobitela. Nikad ne znate, možda vam to usitinu bude najbolji obiteljski odmor ikada.

Pokažite primjerom

Možda najvažnija stvar na koju se uvijek i iznova vratimo – primjer.

Uzalud nam je sva priča, tekstovi i planovi ako svojim životom pokazujemo suprotno. Zato je to ujedno i najteži put, no jedini je koji može donijeti rezultate.

Jer kako će naša djeca slušati kada im kažemo da se ostave mobitela, ako redovno gledaju nas kako koristimo svoj mobitel dok njima pričamo kako je to loše?

Znam da često imamo važnog posla i ne koristimo uvijek mobitel za zabavu, već i za ozbiljan posao od kojeg živimo. No ponekad moramo odlučiti što nam je u životu važnije – posao ili obitelj te se postaviti sukladno tome. Bez da se kasnije žalimo na svoju odluku naravno.

Jer ako dijetetu neprestano pričamo kako mobitel nije dobar za njega no uglavnom kada nam dijete priđe u rukama imamo mobitel – teško je ostaviti dojam da znamo o čemu govorimo.

Simptomi ovisnosti o mobitelu

Iako ovisnost o mobitelu još uvijek nije službeno prepoznata kao ovisnost, ovi simptomi mogu vam pomoći da definirate da li je vaše dijete uistinu ovisno o mobitelu te vam mogu biti korisni da isplanirate kako pristupiti problemu.

Mnogi istraživači ovisnost o mobitelu uspoređuju sa ovisnosti o kocki, internetu ili shoppingu.

Da bi smatrali kako je vaše dijete ovisno o mobitelu morate prepoznati barem 4 od simptoma opisanih ispod, te to ponašanje mora vidno utjecati na kvalitetu života vašeg djeteta.

 • Dijete ima potrebu koristiti mobitel sve češće i sve više kako bi napravio isti posao (ili obavio isti zadatak).
 • Dijete pokušava sve manje koristiti mobitel, ali bezupješno.
 • Dijete je pretjerano fokusirano na korištenje mobitela.
 • Kada se susreće sa teškim emocijama (depresija, tuga, razočaranje) vaše dijete utjehu pronalazi u mobitelu.
 • Kada koristi mobitel vaše dijete gubi osjećaj za vrijeme.
 • Zbog ovisnosti o mobitelu vaše dijete ima problema u školi ili u društvu.
 • Dijete postaje nasilno kada mu oduzmemo telefon, redovno želi noviji i bolji telefon te koristi sve više i više aplikacija koje mu nisu nužno potrebne.
 • Kada oduzmemo mobitel, kada je isti pokvaren ili kada nema signala dijete je ljuto, nasilno, depresivno, gubi živce ili je napeto.

POVEZANA TEMA: Kako postati osoba od povjerenja svom djetetu?

Što ako je moje dijete ovisno o mobitelu?

Liječenje ovisnosti o mobitelu još uvijek uglavnom nije uključeno u standardnu medicinsku praksu, no to ne znači da vašem djetetu nema pomoći.

S obizorm na to koliko je ta ovisnost ozbiljna, svakako potražite pomoć liječnika ukoliko mislite da je ista potrebna u vašem specifičnom slučaju.

Ono što vi sami možete napraviti kako bi pomogli svom djetetu je vrlo jednostavno.

 1. Postavite pravila kada je mobitel dopušten, a kada ga se neće koristiti. – Neka postoji vrijeme u danu kada mobitel stoji na polici i ne koristi se, na primjer od 7 navečer do 8 ujutro.
 2. Dogovorite aktivnosti kada mobitel nije dopušten. Na primjer kada smo za stolom, kada smo u posjeti kod nekoga ili na obiteljskom izletu i slično.
 3. Dogovorite vrijeme kada dijete može neograničeno koristii mobitel. Na primjer nakon što napiše zadaću od 6 do 7 sati navečer, ili određeno vrijeme vikendom.
 4. Instalirajte aplikaciju koja će nadzirati koliko vremena dijete koristi mobitel ili onemogućiti korištenje mobitela nakon određenog vremena te postavite roditeljske kontrole.
 5. Razgovarajte i pokušajte uspostaviti otvorenu komunikaciju sa svojim djetetom. Definirajte želje i potrebe svog djeteta i pokušajte biti realni i objektivni. Ako to ne možete pronađite pomoć, bilo u članu obitelji ili kod liječnika specijalista.

U vrijeme kada polovica tinejdžera misli kako su ovisni o svom mobitelu, kada 56% roditelja misli kako je njihovo dijete ovisno o mobitelu i kada preko 90% populacije ima mobitel, redovno ga koristi (I kada te brojke mogu ići samo gore u budućnosti), moramo se zapitati da li smo napravili dovoljno da svoju djecu pripremimo za svijet koji ih čeka.

Imati i koristiti mobitel je normalno, nemojte me krivo shvatiti. No postoji granica normalnog korištenja i postoji ovisnost. Moramo znati prepoznati tu granicu i sukladno tome postaviti pravila u svojoj obitelji.

Jer iznad svega, to je posao nas roditelja. To je naša dužnost i obaveza koju smo preuzeli na sebe kada smo odlučili imati djecu.

Sada se moramo educirati, raditi na sebi i razviti komunikaciju s djetetom kako bi postali osoba kojoj će se dijete rado povjeriti i otvoreno reći što ga muči.

Nije lako, no tko je ikada rekao da je biti roditelj lako?

POVEZANA TEMA: Kada moje dijete može dobiti prvi mobitel i kako mogu postaviti pravila koja će se poštivati?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.