fbpx

Zašto bi trebali razmisliti prije no što objavimo ovih 10 slika svog djeteta na internetu?

I kakve opasnosti to nosi za nas i našu djecu.

U određenom trenutku možda nam se čini kako je određena fotografija našeg djeteta tako slatka i lijepa pa je prava šteta da ju ne podijelimo sa prijateljima na Facebooku.

No prije nego što stisnemo “Objavi” možda bi se trebali zapitati da li je to najbolji potez u ovom trenutku.

Već smo pisali o utjecaju koji objava fotografija naše djece može imati na njihovu privatnost i sigurnost te smatramo kako bi ovu praksu trebalo izbjegavati.

Sada vam donosimo i 10 slika koje nikada ne bi trebali objaviti na internetu sa objašnjenjem zašto je to tako i koje opasnosti to može donijeti vašem djetetu.

Fotografije u kojima dijete radi gluposti

sto kada drugi roditelji misle drugacije

Iako se u tom trenutku vama može činiti kako je ovo savršena fotografija za objaviti, to vam se vrlo lako može obiti o glavu.

Fotografije na kojima vaše dijete radi urnebesne stvari sigurno će izazvati smijeh kod vaših prijatelja, no kako to može utjecati na vaše dijete?

Takve fotografije imaju tendenciju da postanu viralne, što znači da se dijele i godinama nakon što ste ih objavili. Iako možda inicijalno dijelite tu fotografiju za zatvorenom grupom svojih Facebook prijatelja, dovoljno je da jedan od njih napravi screenshot i podijeli to sa svojim prijateljem, a on sa svojim i tako dalje…

Takve fotografije dijele se javno bez vaše kontrole, a siguran sam da ne bi htjeli da takve fotografije vašeg djeteta obiđu svijet. Zato oprezno s njima.

Fotografije u kojima se vaše dijete kupa

dijete u kadi

Dovoljno je reći samo jedno – da li bi htjeli da vaše fotografije iz kade netko javno objavi smatrajući da se vi nećete ljutiti?

Ako mislite da je to u redu, samo nastavite.

No mi smatramo kako privatni trenuci trebaju ostati privatni s razlogom.

Fotografije koje mogu ohrabriti izrugivanje vašeg djeteta u budućnosti

pozitivna disciplina i sto ako ne djeluje

Iako sada, kada je vaše dijete malo ovakve fotografije ne izgledaju nimalo problematično, no kada jednom odrastu, vaša djeca mogu imati problema sa bullyingom zbog upravo tih fotografija.

Zato je možda pametno dvaput razmisliti prije no što takvu fotografiju svog djeteta objavimo na internetu (makar i u svojoj zatvorenog grupi prijatelja).

Kada je vaše dijete na tuti ili WCu

Kako bi se vi osjećali da vašu sliku sa WCa netko stavi na Facebook i tagira vas?

Ako smatrate da je to sasvim u redu, samo naprijed.

Kada je vaše dijete bolesno

dijete u bolnici

Zadatak nas roditelja je zaštititi svoju djecu i pomoći im kada su bolesni.

To znači da u takvim trenucima moramo poštivati i njihovu privatnost, umjesto da takve fotografije objavljujemo na internetu.

Ako takvu fotografiju želite podijeliti sa rodbinom ili bliskom prijateljicom postoji mnogo primjerenijih načina za to od javnog dijeljenja fotografije na društvenim mrežama.

Fotografije sa prijateljima

slike s rodendana

Iako u ovakvim fotografijama nema ništa loše, moramo se zapitati jednu stvar. Možda svi roditelji nemaju iste stavove oko dijeljenja fotografija svoje djece, pa im neće biti drago ako upravo vi objavite njihovo dijete na zajedničkoj fotografiji s rođendana.

Ako pak osjećate potrebu za podijeliti ovakve fotografije, najprije pitajte roditelje svakog djeteta sa fotografije za dopuštenje.

Privatne poruke ili crteže vaše djece

djecji crtez

Ako vam vaše dijete nacrta čestitku ili napiše kako vas voli to je toliko slatko da je svakako vrijedno podijeliti sa svima.

No u takvom trenutku moramo se zapitati da li narušavamo povjerenje svog djeteta?

Da li će se naše dijete osjećati kako smo iznevjerili njegovo povjerenje? Dobro razmislite prije no što stisnete “Objavi”.

Fotografije na kojima je vaše dijete golo

dijete na plazi

Oko ovoga ne bi uopće trebalo biti rasprave zbog mnogo razloga, no postoje roditelji koji smatraju da je to u redu.

Iako je vaše dijete malo i vi takve fotografije vidite kao nešto nevino, budite svjesni da postoje ljudi koji se ne bi složili s vama. Zato ovakve fotografije ni u kojem slučaju nemojte dijeliti, ni sa kime!

Fotografije koje prikazuju školu ili vrtić u koji vaše dijete ide

skola i djeca

Ovdje moramo paziti na osnovnu sigurnost. Izuzev malih mjesta gdje svi znaju u koju školu ili vrtić se ide jer postoji samo jedan, sa dijeljenjem ovakvih fotografija moramo biti jako oprezni.

One mogu otkriti mnogo više no što želite podijeliti sa nepoznatim ljudima, pa budite oprezni. Sigurnost naše djece neka bude na prvom mjestu.

Nezgode sa pelenom

dijete presvlacenje

Postoje određene vrste fotografija koje ne pripadaju na internet, a sve koje uključuju kakicu spadaju u ovu grupu.

Iako je možda odvikavanje od pelena zabavno vama gledati sa strane, takve fotografije (ako ste ih već slikali) zadržite za sebe.

 

Nakon što smo proli listu fotografija koje nikako ne spadaju na internet i društvene mreže ostaje pitanje, a što zapravo smijemo objaviti?

Moj osobni stav je – ništa.

Naša djeca zaslužuju privatnost, i iako nam se čini kako dijeljenje njihovih fotografija sada tu istu privatnost ne može narušiti, moramo im dopustiti upravo ono što smo i mi sami imali – mogućnost izbora.

Mogućnost izbora da jednog dana odluče ne imati Facebook račun, da budu htjeli biti anonimni u svijetu gdje privatnost ovog tipa postaje luksuz.

To je najmanje što im možemo pružiti.

[td_smart_list_end]

POVEZANA TEMA: Trebamo li dijeliti fotografije svoje djece na Facebooku?

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.