fbpx

Kako pobuditi kreativnost u vašem djetetu i zašto je to važno?

Djeca se ne rađaju sa urođenom razinom kreativnosti pa se ona razvija tako da gledaju vas kao roditelja i uče od vas.

Mnogi roditelji pretpostavljaju da je kreativnost urođeni talent koji njihova djeca imaju ili nemaju, ali zapravo je kreativnost više vještina.

Ono što naslijedimo je niz mogućnosti, a na nama je da svojoj djeci maksimalno pružamo podršku u razvijanju njihovih potencijala.

Važno je prepoznati da kreativnost nije opća. Isto dijete može biti kreativno u jednom području (na primjer matematika ili povijest ), ali ne mora biti kreativno u drugim područjima (na primjer glazba ili sport).

Kao prvo roditelj mora osvijestiti značenje same kreativnosti i pružiti djetetu maksimalni oslonac. Ako vaše dijete primjerice uživa u crtanju i likovnom izražavanju učinite sve kako bi ga još više potaknuli da razvija taj svoj kreativni potencijal.

Dječjoj kreativnosti prilagodite prostor – kutak u stanu, birajte skupa olovke, kistove, boje, likovne mape, platna…

Istaknite njegove crteže, stavite ih na vidljivo mjesto. Dajte mu do znanja kako ste ponosni na njega.

Djeca moraju imati priliku da budu samouvjerena i svoja

Neka stvaraju svoje ideje i objašnjenja za stvari. To pomaže u njegovanju samoizražavanja.

Pri tome nam mogu pomoći i jednostavne istraživačke aktivnosti u zatvorenom ili otvorenom prostoru, koje možete vrlo lako i jednostavno osmisliti.

Primjerice potraga za nečim je djeci uvijek zanimljiva, a može se upotpuniti raznim pitanjima i zagonetkama, naravno sve na temu koja je djetetu interesantna.

Također, izloženost prirodi povećava kreativnost i želju za istraživanjem.

Često se roditelji mogu susresti sa situacijom kada je dijete tužno ili razočarano jer misli da nije u potpunosti izvršio prvenstveno svoje očekivanje glede kreativnog zadatka, ali tada mu moramo objasniti da je sve u redu i da su pogreške sastavni dio svih vještina.

Na taj način djeca uče da pogreške postoje ali se i mogu ispraviti, te da kroz njih učimo.

POVEZANO: Nekoliko savjeta za razvijanje emocionalne inteligencije kod djece

Kreativnost kod djece
Kreativni rad djeteta od 3 godine

Potičite djecu na kreativnost kroz igru

Djeca su naša čuda sa velikim i snažnim maštarijama, a kreativnost nudi veliku količinu intelektualnih, emocionalnih i zdravstvenih prednosti.

Pomozite djeci da provode svoje strasti. Obratite pozornost na interese vašeg djeteta i dajte mu materijale i potrebne aktivnosti na raspolaganje.

Pridružite se svom djetetu dok crta, svira gitaru, izrađuje robota…

Odvedite dijete u muzej, zajedno posjetite knjižnicu, bodrite ga na treninzima i natjecanjima.

Isto tako odvojite vrijeme i za vlastitu kreativnost, budući da djeca uče od gledanja svojih roditelja neka vide kako uživate u nekom svom hobiju, kućnoj radinosti ili sportu.

Djeca se ne rađaju sa urođenom razinom kreativnosti pa se ona razvija tako da gledaju vas kao roditelja i uče od vas.

Kreativnost također pomaže djeci da budu sigurnija, razviju društvene vještine i uče bolje. Dopustite im neka razviju vještinu kreativnih aktivnosti, budite im podrška i potpora u svakom trenu ali ih ne pokušavajte motivirati nagradama i raznim poticajima.

Umjesto nagrađivanja djeteta za sviranje klavira, primjerice, dopustite mu da učini nešto u čemu uživa više – možda sjediti za svojim radnim stolom, proučavajući knjige o raznim planetama, svemiru, galaksijama.

Nikako, ali nikako ne namećite djeci svoje ambicije. Nemojte im govoriti što bi za njih bilo najbolje, već im dajte slobodu da sami istraže svoje ideje i želje, te da učine ono što vole i žele.

Prisiljavanjem djeteta na određenu aktivnost može doći samo do kontra-efekta gdje će dijete “odrađivati” nešto samo zato što to roditelj od njega očekuje ili smatra da je to najbolje za njega, a duboko u sebi će biti nezadovoljno.

Bez obzira što su recimo djed i otac nogometaši, dijete je pojedinka za sebe pa mu tako trebamo pristupiti i podržati ga u onome što voli i što ga čini sretnim pa makar to i nije nogomet u ovom slučaju.

POVEZANA TEMA: Koliko vremena djeca smiju provoditi “na ekranima”?

Kreativnost i generacija osjetljiva na dodir

U današnje vrijeme moderne tehnologije i generacije osjetljive na dodir vrlo često roditelji ograničavaju pristup djeci u korištenju tableta ili računala, smatrajući da ih ti uređaji ograničavaju.

Međutim to ne mora biti tako. Postoje aplikacije koje djeci dopuštaju pisanje, slikanje, rješavanje zagonetki ili stvaranje glazbe, a sve to potiče učenje i razinu kreativnosti kod djece.

Pokušajte prestati brinuti o tome što vaša djeca postižu, kakav je ciljni rezultat u njihovoj kreativnosti, već stavite naglasak na sam proces koji veseli vaše dijete.

Kreativnost potiče sposobnost rješavanja problema, inovacija i istraživanje novih i nepoznatih područja.

To je obilježje genijalnosti koja vodi uspjehu u svijetu umjetnosti, znanosti i tehnologije.

Djeca koja se potiču da kreativno razmišljaju pokazuju veće samopoštovanje i motivaciju. Kreativnost je ključna komponenta zdravlja i sreće i osnovne vještine za vježbanje s djecom.

Kreativnost nije ograničena na umjetnički i glazbeni izraz – ona je također bitna za znanost, matematiku, pa čak i društvenu te emocionalnu inteligenciju.

Kreativni ljudi su fleksibilniji i bolje rješavaju probleme, što ih čini sposobnijima prilagoditi se tehnološkim napretku i baviti se promjenama – kao i iskoristiti nove mogućnosti, zato potičimo svoju djecu da budu kreativni.

POVEZANA TEMA: Vodič za roditelje – Kako odgojiti inteligentno dijete?

Danijela Marić
Vedra i komunikativna majka troje djece. Kroz svoju profesiju bavim se raznim edukativno kreativnim događanjima te radionicama za djecu i odrasle. Moj moto je: "Sretan roditelj = Sretno dijete!"