fbpx

8 savjeta kako spremiti djecu na spavanje bez stresa

Jer ne mora svaki dan završiti stresno.

Toddleri i mala djeca trebaju 11 do 13 sati sna dnevno. To je puno spavanja! Ako ih ujutro morate probuditi za vrtić, do večeri mogu biti posebno umorni. Svakako se morate pobrinuti da dobiju dovoljnu količinu sna.

Ako ste ikad pomislili kako je malu bebu teško uspavati, čekajte tek da vaša beba postane toddler. Toddleri su stručnjaci u pregovaranju i vrlo domišljati u tome kako dogoditi odlazak na spavanje za još deset minuta. Od toga da vas moli za još jednu priču, da treba još vode ili da vam nešto vrlo važno ima za reći – to su sve vještine koje vaše milo dijete koristi kako bi dobilo još malo vremena.

Nakon napornog dana na poslu ili iscrpljujućeg dana kod kuće s djecom, sve o čemu razmišljate je krevet. Većina roditelja pola večeri uspavljuje ili bar pokušava uspavati svoju djecu, a kad napokon uspiju, samo se sruše od umora. Lako je moguće da ste na kraju dana svi umorni pa su vam i živci kraći. Mnogo roditelja baš na kraju dana počne povisivati ton i ponašati se kako si inače ne bi dozvolili.

Evo nekoliko savjeta kako da svog toddlera stavite na spavanje bez previše stresa.

Budite prisutni

Razlog zbog kojeg vaše dijete pokušava odgoditi spavanje može biti taj da želi više vremena s vama. Razmislite o svom danu, jeste li imali dovoljno vremena za svoje dijete? Da li ste imali bar 15 minuta vremena koje ste posvetili isključivo svom djetetu?

Ako niste, potrudite se da to postane vaša rutina. Bar 15 minuta vremena koje ćete provesti isključivo sa djetetom u razgovoru ili pola sata igre. Na ovaj način, vrijeme za spavanje neće više biti vrijeme kada će vaše dijete pokušavati zadobiti mrvicu vašeg vremena, nego ćete ga bez većeg stresa moći staviti u krevet.

Neka potroši višak energije tokom dana

Vjerovatno ste primijetili da vaše dijete ima brdo energije. Pobrinite se da tokom dana potroši višak energije. Fizičke aktivinosti su od velikog značaja za djecu, a mogu pomoći i u tome da vaše dijete bolje spava. Možete ga upisati na nogomet, gimanstiku ili plivanje, ili jednostavno možete otići do obližnjeg parka i pustiti dijete da se igra. Bicikl, role i romobili su odlične ideje kako da vaše dijete potroši višak energije.

Boravak u prirodi

Boravak u prirodi i na svježem zraku može pomoći djetetu da bolje spava. Probajte svaki dan provesti barem sat vremena na zraku. Možete se prošeteti, otići na piknik, a ako je vrijeme ružno, obucite kabanice i gumene čizme i skačite po lokvicama.

kako staviti djecu na spavanje bez stresa

Pazite što vaš toddler jede

Ono što vaše dijete jede tokom dana, može utjecati na njegov san. Pripazite na njegovu prehranu da vidite što mu od hrane smeta. Čokolada sadrži kofein i jedna je od namirnica koja može vaše dijete držati budnim ako je jede u poslijepodnevnim satima. Pazite da je ne jede prekasno.

Isto tako, hrana puna šečera može ometati san vašeg djeteta pa pripazite da je jede što manje i nikako pred spavanje. Ukoliko vaš toddler još doji, pripazite i na svoj unos kofeina, možda mu smeta baš ona vaša poslijepodevna kava.

U krevet na vrijeme

Vrlo je važno da vaše dijete ide u krevet na vrijeme. Ako je prerano, može biti da mu se ne spava, a ako zakasnite, možete dobiti preumorno dijete koje nikako ne može zaspati. Djeca koja su preumorna neće lako zaspati, baš naprotiv, vrlo teško će se smiriti i zaspati. Umjesto da čekate da vidite znakove umora na djetetu, stavite ga u krevet prije nego ih uočite i poštedite se svađanja sa preumornim djetetom.

Razvijte rutinu

Djeca se razvijaju i rastu te prolaze kroz određene razvojne faze. Ovo može biti poprilično teško za dijete, ali i za vas. Rutina može pomoći vašem djetetu da se osjeća sigurno jer zna što slijedi i to postaje nešto na što se oni mogu osloniti. Osmislite rutinu prije spavanja. Ne mora to biti nešto čega se strogo morate držati bez obzira na sve, to može biti nešto kao što je pranje zubi, oblačenje pidžama i pričanje priča prije spavanja.

Omogućite djetetu izbor

Većina bitki koju vodite sa djecom su najčešće vezane za ono što vaše dijete želi ili ne želi učiniti. Toddleri imaju vrlo izraženu snagu volje, ali još nisu dovoljno odrasli da budu samostalni i odlučuju o onome što je za njih dobro. Omogućite im pravo na izbor. Tako će biti manje frustrirani i postati će zadovoljni što i oni mogu birati. Pitajte ih koju pidžamu žele ili koju od dvije priče žele da im ispričate. Ovakve male sitnice vašem djetetu mnogo znače.

Pripremite ih za spavanje

Pripremite dijete za spavanje tako da ćete pričati o tome što slijedi. Recite im točno kojim redoslijedom ćete ići na spavanje. Ako ovo učinite prije, vaše dijete će biti psihički spremno za spavanje i lakše će podnijeti činjenicu da je došlo vrijeme za krevet.

Ponekad je vrlo teško staviti djecu u krevet. Sjetite se da su vaša djeca jednako umorna i razdražljiva na večer kao i vi. Sve je mnogo teže napraviti kada nas umor svlada.

Kako vi stavljate djecu u krevet i koja je vaša rutina? Podijelite ju s nama u komentarima.

Kako staviti djecu na spavanje bez stresa?

Kako staviti djecu na spavanje bez stresa? Pročitajte cijeli tekst http://bit.ly/2aPXwxU

Objavljuje Moderno Roditeljstvo u Subota, 13. kolovoza 2016.

Preporuke za čitanje:

Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.