15 savjeta kako naučiti dijete da se samo uspavljuje

Pomozite svom djetetu da lakše zaspe.

Djeca trebaju san. On je ključan faktor u razvoju djeteta, i određena količina kvalitetnog sna potrebna je svakom toddleru u razvoju. Ako ne spavaju dovoljno su razdražljivi, ljuti, ne jedu dobro i sve im nekako teže pada. Prateći jednostavne savjete djeca mogu razviti naviku kvalitetnog uspavljivanja i spavanja.

Postoje djeca koja su “dobri spavači” i postoje oni drugi, a vaše dijete je vjerojatno jedno od takvih. Treba shvatiti da je djeci normalo spavati s roditeljem, prisutnost druge osobe ih smiruje i pomaže im da zaspu. S druge pak strane, u jednom trenutku života vrijeme je da se dijete počne uspavljivati samo. To je navika koja se može naučiti u ovih nekoliko koraka.

Smirite dijete prije spavanja

Dijete se ne može samo isključiti kao robot kada dođe vrijeme za spavanje. Da bi vaš mališan mogao biti miran kada ga stavite u krevet, morate ga postepeno smiriti u toku večeri. Usporite ritam i na taj način pripremite dijete za spavanje.

Pratite rutinu

Djeca vole rutinu. Iskoristite ovo kod uspavljivanja. Neka vaše večeri imaju određenu rutinu, kao i sam proces uspavljivanja. Večera, pranje zubi, priča za laku noć, malo maženja, možda molitva i vrijeme za spavanje. Pazite da sama rutina ne traje predugo jer kad se jednom dijete navikne na nju morate to raditi svaku večer.

Ako dijete nije umorno, pokažite mu sat. Lakše je okriviti sat umjesto da vi budete taj koji određuje kada je vrijeme za spavanje. To također može pozitivno utjecati na razvijanje odgovornosti kod djeteta.

Pomozite djetetu da naštima svoj biološki sat

Vrijeme kada dijete ide spavati je vrlo bitno. Kasniji odlazak u krevet ne znači nužno da će dijete lakše zaspati. Hormoni poput adrenalina aktiviraju se kada je dijete umorno pa mu je onda teže zaspati. Pratite signale koje vam dijete daje kako bi odredili pravo vrijeme za uspavljivanje. Signali poput gašenja svjetla i oblačenja pidžame su vrlo korisni jer djetetu daju do zanja da je vrijeme za krevet.

bed-bedroom-room-furniture

Udoban krevet i soba

Ovo je također vrlo važan faktor. Neka krevet bude udoban i lijepo namješten, soba lagano zamračena. To je posebno važno u ljetnim mjesecima kada je vani svjetlo u vrijeme spavanja pa je djeci neobično spavati. Pazite na buku u kući u to vrijeme jer kada djeca uđu u fazu lakšeg sna svašta ih može probuditi. Također pazite da im je dovoljno toplo. Ako se obično otkrivaju po noći, obucite im topliju pidžamu.

Lagani obrok prije spavanja

Neka djeca možda trebaju lagani obrok prije spavanja ako je večera bila rano. Dovoljna je šalica toplog mlijeka ili kakao, iako je bolje izbjegavati šećer. Također važno je paziti da dijete ne dobije naviku uspavljivanja s bocom, jer to može postati veliki problem u budućnosti.

Nemojte izbaciti spavanje po danu prerano

Djeca trebaju dnevni san tako da prerano izbacivanje istog može nagativno utjecati na uspavljivanje navečer. Ako je dijete navečer preumorno adrenalin se aktivira i onda ga je teže uspavati.

Aktivnost i dovoljno sunca

Tjelesna aktivnost je vrlo važna u razvoju djece i životu svih nas općenito. Potrudite se da vaša djeca steknu pravilne navike kretanja i tjelesne aktivnosti. Provodite vrijeme na otvorenom, smijte se zajedno. Sunce, smjeh i kretanje od velike su pomoći ne samo kod uspavljivanja, nego i općeg razvoja djeteta.

Izaberite pravo vrijeme za odvajanje djeteta od vašeg kreveta

Ovo je vrlo važno jer prerano odvajanje neće dobro utjecati na dijete pa ćete imati problema sa uspavljivanjem i noćnim uvlačenjem u vaš krevet. Postavite stvari na način koji vam odgovara, ali izabrati pravo vrijeme za odvajanje je najvažnija karika. Nitko vam ne može reći kada je pravo vrijeme za vaše dijete, to je na vama.

Pomognite djetetu da prespava cijelu noć

Kada dijete spava s vama u krevetu prespavati noć nije problem, ali u trenutku kada je samo u svom krevetu mnoge misli mu prolaze kroz glavu. Pomognite djetetu da se može samo uspavati kad se probudi u toku noći. Stres i vikanje ovdje nema mjesta, pa često treba imati strpljenja kada vam se dijete usred noći pojavi u sobi.

person-woman-relaxation-girl

Razvijanje novog procesa uspavljivanja

Ako se imali uobičajeni proces uspavljivanja nošenjem i pjevanjem vrlo je važno postaviti pravilne temelje da bi se dijete moglo samo uspavati. Djeci je navika vrlo jaka, pa je teško mjenjati stvari na koje su navikli. Pokušajte ga stavljati u krevet malo ranije da se navikne na situaciju da mora samo zaspati.

Objasnite djetetu što se događa

Vaše dijete je vrlo inteligentno malo biće. Nemojte zanemarivati njegov intelekt. Pokušajte komunicirati s djetetom i objasniti mu zašto i kako će spavati. Ako je djetetu problem ostati sam u sobi, budite s njim neko vrijeme.

Počnite polako

Da bi odvikli dijete od uspavljivanja nošenjem, počnite malim koracima. Držite dijete na rukama dok ste u krevetu s njim, ali nemojte ležati jer ne želite zaspati. Kada zaspe, polako ga spustite na krevet. Drugi korak je dodir. Budite kraj djeteta i držite svoju ruku na njemu dok ne zaspe. S vremenom naviknuti će se zaspati dok mu držite ruku.

Nakon što se je dijete naviklo zaspati dok ga držite za ruku, pokušajte isto bez držanja. Budite kraj djeteta, ali nemojte ga držati, samo sjedite kraj njega. Nagnite se na zid te iskoristite to vrijeme kao trenutak predaha, slušajte glazbu.

Nakon ove faze polako se počnite udaljavati. Možete sjediti u stolici kraj kreveta i na drugom kraju sobe, sve dok ne dođete do situacije da ste u drugoj sobi.

Za ovo je potrebno vrijeme i trud, no dopustite djetetu korak unatrag. Ponekad i dijete ima loš dan pa mu je potreba vaša blizina navečer. Budite mu podrška u takvim trenucima, ali ostanite na svom planu već sljedeću večer.

Što ako plače?

Normalno je da je vašem malom biću teško odvojiti se. Njemu taj proces može biti jako težak, pa je plač normalan ponekad. Vaš zadatak je da budete uz dijete, da ste mu podrška. Nemojte biti grubi i otresiti. Saslušajte ga i pružite mu podršku. Budite kraj djeteta dok plače, nemojte ga ostavljati da “odplače” samo.

U ovoj fazi najvažnije je da se dijete ne osjeća (zap)ostavljeno i samo. Vaša podrška i prisutnost njemu znači cijeli svijet. Nemojte to zaboraviti.

Noćne šetnje

Iako je lakše pustiti dijete da ušeta u vaš krevet, ispravno je odvesti ga u njegovu sobu. Ponovite proces uspavljivanja držanjem, držanjem za ruku ili sjedenjem kraj djeteta. Neka i tata bude od pomoći, dobro je da se dijete navikne na oboje.

Budite podrška djetetu

Pohvalite ga kada napreduje, pokušajte mu biti motivacija. Plišane igračke vam također mogu biti od pomoći. Vaša podrška djetetu mnogo znači, ne samo navečer već i tokom dana. Imate to na umu.

Ne postoji univerzalan program koji garantira rezultat, jer svako dijete je različito te ima drugačije navike i potrebe. Vi kao roditelj znate najbolje za svoje dijete, ali ovi savjeti mogu biti od velike pomoći. Educirajte se, čitajte i učite. Time možete samo pomoći svom djetetu.

Preporuke za čitanje:

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.