Ultimativni vodič za trudnice koje planiraju dojiti svoje dijete

Deset odličnih savjeta kako se pripremiti za dojenje i prve dane nakon poroda.

Očekujete dijete? Čestitamo!

Ukoliko čitate ovaj članak znači da planirate dojiti svoje dijete. To je sjajno jer dojenje je najbolje što možete dati svojoj bebi.

Naučiti što više možete o dojenju prije rođenja vašeg djeteta može vam olakšati prve dane dojenja koji mogu biti vrlo izazovni. Dojenje je potpuno prirodna radnja, ali isto tako je i vještina koju majke moraju naučiti zajedno sa svojom bebom. Kao i sa svakom novom vještinom, treba nam neko vrijeme dok ju ne usavršimo u potpunosti.

Možda ste dosad već čuli neke stvari o dojenju kao što su:

 • “Mlijeko mi je nestalo, samo tako, preko noći.”
 • “Moja beba je stalno bila na cici.”
 • “Bilo je tako bolno i neugodno.”
 • “Dojenje je iscrpljujuće.”
 • “Previše je različitih informacija.”

Možda ste zabrinuti što sve ovo znači za vas i kako će vaše dojenje izgledati. Biti informirani o dojenju i znati što više o tome kako dojenje funkcionira je najbitnija priprema za dojenje. Majke koje su informirane i koje imaju podršku oko sebe češće uspiju u dojenju.

Ovdje je deset savjeta koji vam mogu pomoći da se bolje pripremite za dojenje.

Vjerovatno ćete se brinuti imate li dovoljno mlijeka za vašu bebu

Velika većina majki nema problema sa količinom mlijeka. No upravo je zabrinutost oko količine mlijeka i sumnja u to da vašoj bebi nije dovoljno majčino mlijeko jedan od najčešćih razloga zašto majke prekidaju dojenje. Informiranje o dojenju vam u ovome može puno pomoći.

Kako bi znali imate li dovoljno mlijeka oslanjajte se na stvarne pokazatelje koji govore dobiva li vaše dijete dovoljno majčina mlijeka. Ukoliko vaša beba dobiva na kilaži, ima redovne stolice i dovoljan broj mokrih pelena na dan, nemate razloga za brigu.

Količina izdojenog mlijeka, praznoća dojki te bebino plakanje i nervozno ponašanje nisu pokazatelj količne mlijeka i ne znače da vaša beba ne dobiva dovoljno mlijeka.

Vaša beba će plakati i biti će nervozna

Sasvim je normalno da će vaša beba plakati i biti nervozna i razdražljiva nekoliko puta u danu. Bebe češće plaču prvih tri mjeseca, posebno često u prvih 6 tjedana.

Za vrijeme takvih perioda vaša beba će:

 • Puno plakati. Vjerovatno će plakati i prije i poslije dojenja i ponekada ju niti dojenje neće smiriti.
 • Vrlo teško moći zaspati, a kad zaspe spavati će vrlo kratko.
 • Imati mnogo kratkih podoja jedno za drugim.
 • Raditi grimase.
 • Pocrveniti u licu za vrijeme plača.
 • Izvijati se u vašem naručju.
 • Savijati koljena uz svoja prsa.

Bebe često ovako plaču. Većinom se to povezuje sa grčevima, ali se zapravo ne zna što zapravo uzrokuje ovakvo ponašanje. Možda su to grčevi zbog nezrelog probavnog sustava, možda nerazvijeni živčani sustav. Još se ne može reći zbog čega se bebe ovako ponašaju.

Uvijek nudite dojku jer bebe kroz takve kratke, a česte podoje sebi navlače dovoljnu količinu mlijeka. Što više na ovakav način sišu, više masnijeg mlijeka dobivaju. To znači bolje napredovanje na kilaži i čvršći san.

Bebi nudite dojku kad god je nemirna, nosite ju dok plače, pokušajte ju staviti u maramu i stisnuti uz svoja gola prsa. Ostanite mirni i vjerujte da će proći.

POVEZANA TEMA: Hoćemo li razmaziti svoju djecu ako ih nosimo?

Dojenje u trudnoći

Vjerovatno ćete imati bolne ili osjetljive bradavice

Većina žena ima bolne bradavice na početku dojenja. Bolne bradavice mogu značiti više stvari, no na početku je to najčešće preosjetljivost dojki. S vremenom se bradavice naviknu na dojenje i preosjetljivost se smanji.

U slučaju da vam bolne bradavice potraju duže, da dobijete ragade, krvarenje i blistere svakako se obratite za pomoć savjetnicama za dojenje. Najčešći problem zbog kojeg nastaju ragade je loš položaj bebe na dojci koji vama stvara ragade i uzrokuje bol za vrijeme dojenja, a beba siše neučinkovito i možda ne prazni dojke dovoljno. U ovom slučaju se svakako obratite savjetnicama za dojenje.

Rodine savjetnice za dojenje su dostupne na SOS telefonu za dojenje svakim danom, a njihovu pomoć možete dobiti i na Rodinoj facebook grupi.

Biti ćete umorni i neispavani

Biti ćete jako umorni i neispavani. Imajte na umu da ovo s vremenom postane lakše.

Bebin tjelesni sat ne funkcionira kao naš prvih 2-3 mjeseca njena života. To znači da beba ne može prepoznati kada je dan, a kada noć. Spavanje bez ikakvog reda je ono što možete očekivati u ovom razdoblju. Oko 2-3 mjeseca bebe počinju bolje spavati, najčešće prvih nekoliko sati u noći. U svakom slučaju ovo znači da možete sa svojom bebom rano u krevet.

Nemojte misliti da bebe koje ne doje spavaju bolje. To je poznati mit. Nećete se više naspavati ako svojoj bebi ponudite adaptirano mlijeko.

Zapravo, istraživanja su pokazala da majke koje bebe hrane na bočicu ili u kombinaciji s bočicom spavaju manje od majki koje isključivo doje. Istraživanja pokazuju da majke teže zaspu nakon razbuđivanja. Manjak normalnih fizioloških procesa kao što su veće razine hormona prolaktina kod žena koje doje, kod majki koje ne doje može značiti da će one lošije spavati.

Vaš partner i vi ćete promijeniti puno pelena

Dobar znak da vaše dijete dobiva dosta vašeg mlijeka je i to da će redovno kakati prvih 6 tjedana. Nekada bebe znaju kakati čak i nakon svakog podoja, a ako doji 8-10 puta dnevno (ne računamo noć), čeka vas puno mijenjanja pelena. Dobra vijest je da stolica dojene bebe ne smrdi jako kao stolica bebe na adaptiranom mlijeku.

spavanje male bebe

Dobivati ćete puno proturječnih informacija

Mnoge majke za vrijeme svoga dojenačkog staža dobiju mnoštvo proturječnih informacija.

To može biti izvor frustracija jer ne znate koje su ispravne i koga poslušati. Ako kontaktirate savjetnice za dojenje ili IBCLC savjetnice dobit ćete odgovor na svoja pitanja.

One su educirane o dojenju čak više od liječnika i pedijatara jer je to njima uska specijalnost, a većinom su i sve majke sa dugogodišnjim stažom dojenja.

Kada primate informacije, svakako slušajte svoj instinkt i ukoliko vam se neka inforamcija učini neobičnom, provjerite je dvaput ili nemojte poslušati.

Dobivati ćete netočne informacije i savjete

Istraživanja su pokazala da veliki broj zdravstvenih djelatnika koji radi sa trudnicama i rodiljama te njihovom djecom nema dovoljno znanja o dojenju. Velika je potreba za edukacijom liječnika i zdravstvenih djelatnika o dojenju. Svakako pazite od koga primate savjet i zapamtite da je za provjerenu informaciju i savjet najbolje kontaktirati savjetnice za dojenje.

Hraniti ćete svoju bebu jako često

Sasvim je uobičajeno da isključivo dojena beba doji i do 12 puta u 24 sata, pa čak i više od toga. Kada govorimo o isključivom dojenju prije možemo reći da nema pravila i da je normalno vrlo široki pojam. Bebe svoje navike mjenjanju iz dana u dan, i to je sasvim u redu. Neke bebe doje jedan obrok iz jedne dojke, drugi iz druge, neke za jedan obrok doje iz obje dojke, a neke jedan iz obje, a drugi samo iz jedne. Nema pravila i nemojte se opterećivati time.

POVEZANA TEMA: Moja beba stalno doji – da li je to problem?

Jedino što je važno je da bebi ponudite dojku svaki puta kada pokaže znak da je gladna. Bez gledanja na sat, bez mjereći koliko je na dojci, svaki put kada se zameškolji ili zaplače – ponudite dojku. Ovo će osigurati da beba dobije broj podoja koji joj je potreban, a vaše dojke će dobiti poruku koliko mlijeka vašoj bebi treba.

Shvatiti ćete važnost podrške

Vrlo brzo ćete shvatiti da je život uz malu bebu pun izazova. Podrška koju možete dobiti od svog partnera i svoje obitelji vam može biti vrlo značajna i važnija nego ikada prije.

Potražite radionice o dojenju, grupe majki koje doje i druge slične kako bi dobili podršku od žena koje prolaze isto što i vi. Uvijek je lakše kroz ovakve stvari prolaziti sa podrškom drugih.

Više ćete cijeniti svoju majku

Kada i sami postanete majka više ćete imati razumijevanja prema svojoj majci. Lakše će vam biti shvatiti kroz što je ona prolazila i kako se osjećala dok vas je odgajala. Za neke majke i kćeri ovakvo iskustvo može biti vrlo značajno i zbližavajuće.

Kao što je Sophia Loren rekla “Kada ste majka više nikada niste sami, čak ni u svojim mislima. Majka uvijek mora misliti dvaput, jedanput za sebe, drugi puta za svoje dijete.”

PROČITAJTE SLJEDEĆE: Sedam situacija u kojima ste poželjeli odustati od dojenja

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.