fbpx

Moja beba stalno doji – je li to problem?

Kako se nositi s učestalim podojima?

Kad imate malu bebu i sve što radite je dojite, ponekad vam se može činiti da dojite stalno. Možete potpuno izgubiti pojam o vremenu i shvatiti nekad u 6 poslijepodne da cijeli dan sjedite i dojite.

Naravno, tada ćete se vjerovatno zapitati “Da li je ovo normalno?” ili “Imam li dovoljno mlijeka?” 

Vjerojatno mislite da je sve što radite samo dojenje!

Istina je da je sasvim uobičajeno i normalno da dojene bebe imaju 8-12 podoja u 24 sata, a možda i više. To znači dojenje svakih sat i pol do dva sata. Učestalo dojenje je sasvim normalno za dojene bebe.

Kako hormoni utječu na dojenje?

Ukoliko je vaša beba zaspala na dojci, to je dijelom i zato jer su se njezine razine hormona kolecistokinina podignule. Kod novorođenčadi, visoka razina ovog hormona uspavljuje bebe i daje im znak da su site. Niske razine kolecistokinina mogu bebu probuditi i reći joj da je gladna.

Nakon otprilike 20-ak minuta sisanja (ne nužno hranjenja), razine kolecistokinina se opet podižu i beba ponovno zaspe. Nakon 20-minuta spavanja razine kolecistokinina su opet pale i vaša beba se budi u panici kao da nikada nije dojila. Nakon podizanja razina ovog hormona vaša beba će vjerojatno opet zaspati.

Hormon kolecistokinin je način na koji priroda štiti bebu da se ne umori od previše sisanja, ali isto tako djeluje i kao alarm koji bebu budi ne bi li tražila drugu (ili treću) priliku da napuni svoje zalihe. Ujedno ovakvo dojenje stimulira vaše dojke i osigurava dobru proizvodnju mlijeka.

Iskoristite ovaj savršeno uređeni način na koji se priroda pobrinula kako za bebu tako i za majku te slobodno nastavite dojiti bebu čim ona to zatraži.

Sve dok vaša beba uredno napreduje, ne trebate brinuti o ritmu dojenja.

Hoću li čestim dojenjem razmaziti bebu?

Odgovor je NE – nećete! 

Ne možete razmaziti bebu sa previše dojenja niti će beba postati ovisna o vama jer ju dojite previše. Zapravo, ne možete previše dojiti svoju bebu, postoji samo dojenje na zahtjev, onoliko koliko vaša beba traži.

Možda najteža stvar u dojenju je to što je vrlo teško izdržati višesatno dojenje. Ponekad je sve što želite 5-minutno tuširanje koje vam je sada postalo luksuz.

Iako je vrlo teško, zapamtite da je ovo kratkog vijeka. Što vaša beba bude starija to će i dojenje postajati lakše. Vaša beba će se duže vrijeme igrati, a vi ćete uloviti vremena za sebe. Podoji će trajati kraće, a razmaci će biti dulji.

Što je par teških mjeseci naspram prednosti koje će vaše dijete imati cijeli svoj život?

Kako se nositi sa komentarima okoline?

Samo je jedna stvar teža od cjelodnevnog nacicavanja, a to su “dobronamjerni” komentari okoline. Većina posjetitelja koji posjećuju majku i bebu nakon poroda imaju brdo pitanja o učestalosti dojenja. Mi vam svakako savjetujemo da, ako ikako možete, odgodite sve nepotrebne posjete, bar dva tjedna nakon poroda da možete uhvatiti ritam sa svojom bebicom.

Na pitanja koja vam mogu postaviti najbliži odgovorite sa što manje truda i jasno im dajte do znanja da je vaše dojenje vaša obiteljska stvar u koju se nemaju pravo miješati. Ponekad je direktan, a umjeren odgovor najbolje rješenje.

Niste jedina majka dojilja koja prolazi kroz isto teško razdoblje. Sjetite se da radite najbolje za svoju bebu i da će teško razdoblje proći. Potražite podršku u drugim majkama koje doje, uključite se u Facebook grupe za podršku dojenju ili nazovite prijateljicu za koju znate da podržava dojenje. Okružite se ljudima koji vas podržavaju u onome što radite i nastavite dojenje. Super vam ide!

Preporuke za čitanje:

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.