fbpx

Prirodan porod – pet velikih prednosti za bebe

Saznajte koje su prednosti prirodnog poroda za bebe.

Prirodan porod je nešto što većina žena priželjkuje i planira. Imati prirodan, ne medikalizirani porod bez ikakvih intervencija je nešto za što bi se svaka žena trebala moći odlučiti. Neke žene vjeruju u svoje tijelo i imaju dovoljno samopozdanja da rađaju prirodno dok druge žene jednostavno žele izbjeći bilo kakve medicinske intervencije ili lijekove pa se odlučuju na prirodan porod.

Na žalost, danas je prirodan, ne medikalizirani porod sve rjeđi, a porod bez bolova postaje standard. Porod je do te mjere medikaliziran da zaboravljamo da su žene prirodno stvorene da rađaju – prirodno i bez asistencije.

Znamo koja je najveća prednost carskog reza – spašavanje života majke i bebe. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je to slučaj kod 10-15% svih poroda. Za onih 85-90% poroda prirodan porod ima mnogo prednosti, kako za majku tako i za bebu.

Način na koji se vaša beba rađa je važan, a planiranje prirodnog poroda je najsigurnija i najbolja opcija za vašu bebu.

Prirodan porod pomaže vašoj bebi da diše

Za vrijeme poroda, vaša beba proizvodi stres hormon koji se zove ketokolamin. To je hormon koji se otpušta kao odgovor na stresnu ili opasnu situaciju. Ketokolamin pomaže bebinom respiratornom sustavu da se adaptira na novonastalu situaciju kad se rodi.

Kako se maternica pod utjecajem kontrakcija stišće i opušta, bebina pluća se isto stišću. Na ovaj način se oslobađa tekućina koja se nalazi u bebinim plućima i ona se čiste kako bi beba mogla disati kada se rodi. Kod beba rođenih carskim rezom respiratorni stres je češći čak četiri puta, a često bebe moraju ići na neonatološki odjel zbog problema sa disanjem. Kod induciranog poroda, respiratorni stres je dva puta češći nego kod prirodnog poroda.

Prirodan porod pomaže jačanju bebinog imunološkog sustava

Novorođenčad ima nerazvijeni imunološki sustav i treba svu moguću pomoć kod zaštite od bolesti.

Za vrijeme trudnoće vaša beba dobiva antitijela od vas, a većina ih se prenosi na porodu. Količina bijelih krvnih stanica se isto povećava kao rezultat većih količina ketokolamina. Ovo pomaže jačanju imunološkog sustava vaše bebe nakon poroda i štiti bebu od infekcija. Majčino mlijeko isto tako sadrži bijele krvne stanice štiteći vašu bebu još i više. Samo jedna kap majčina mlijeka sadrži oko milijun bijelih krvnih stanica.

Istraživanja su pokazala da su kod beba rođenih carskim rezom uočene DNA promjene na njihovim bijelim krvnim stanicama. Ove promjene imaju potencijal da u budućnosti promijene način na koji njihovo tijelo odgovara na napade na imunološki sustav. U kombinciji sa okidačima iz našeg okruženja, ovo može rezultirati sa bolestima kao što su astma i dijabetes.

Bebe koje su rođene vaginalno rađaju se sa za zaštitnim slojem bakterija na svojoj koži. One koloniziraju cijelo njihovo tijelo učeći ga da raspoznaje dobre od loših bakterija.

U zadnje vrijeme su pojačana istraživanja o ljudskom mikrobiomu. Neka istraživanja su već pokazala da se imunološki sustav beba koje nisu bile izložene majčinim bakterijama nikada neće u potpunosti razviti. Ovo povećava mogućnost za bolesti kasnije u životu.

Hitni carski rez koji se radi nakon što je porod već započeo znači da će vaša beba biti izložena određenom dijelu zdravih bakterija koje su već započele kolonizaciju. Planirani carski rez znači da bakterije još nisu niti započele sa kolonizacijom i da vaša beba neće imati priliku biti izložena dobrim bakterijama prije i za vrijeme poroda.

Kontakt koža na kožu odmah po porodu i isključivo dojenje također povećavaju izloženost dobrim bakterijama.

Sretna trudnica

Prirodan porod povećava energiju vaše bebe

Nakon poroda, beba više ne dobiva svu hranu iz posteljice. Kao rezultat toga, dolazi do pada šećera u krvi kod beba.

Iako je ovo normalno, bebe koje su rođene na prirodan način su zaštićene od potencijalnih štetnih posljedica koje može ostaviti pad šećera u krvi (hipoglikemija) kao što su oštećenja mozga. Ketokolamin povećava razinu šećera u krvi i održava ga na stabilnoj razini sve dok beba ne počne unositi potrebne količine iz majčina mlijeka.

Prirodni porod povećava količinu kisika kod vaše bebe

Za vrijeme prirodnog poroda vaša beba je zaštićena od pada količine kisika za vrijeme kontrakcija zahvaljujući hormonu stresa u njenom tijelu koji se luči za vrijeme poroda.

Kod poroda koji je bio induciran ili ubrzavan sa umjetnim oksitocinom (drip) dolazi do puno jačih i dužih umjetno izazvanih kontrakcija. Ovakve kontrakcije mogu izazvati pad u količinama kisika kod beba zbog jačine samih kontrakcija. Vrlo je uobičajen fetalni stres ili pad razine kisika i pad otkucaja srca za vrijeme poroda koji je umjetno ubrzavan.

Prirodni porod pojačava povezanost majke i bebe

Ketokolamin kojeg proizvodi vaša beba za vrijeme poroda ima vrlo važan utjecaj na nju nakon poroda.

Nakon prirodnog poroda novorođenčad je budna i otvorenih očiju promatraju svoju majku po prvi puta. Ovaj period neposredno nakon poroda, kada je beba smještena gola na majčina gola prsa, zauvijek veže majku i bebu osiguravajući da se kvalitetno povežu i uspješno uspostave dojenje.

Vaša beba već poznaje vaš glas i nakon poroda će vas pažljivo slušati i promatrati. Zauvijek će znati koji je vaš miris i kakav je okus vaše kože kada bude dojila po prvi puta. Bebe koje su bile izložene lijekovima za vrijeme poroda, nakon poroda znaju biti pospane, više plaču i treba više vremena da se uspostavi dojenje nego one bebe čije majke nisu dobile nikakve lijekove.

Prirodan i neometani porod ima mnogo dobrobiti za majku i za bebu. No ukoliko stvari ne idu onako kako ste planirali, još uvijek možete iskoristiti znanje koje ste dobili u ovom članku kako bi donijeli najbolji izbor za svoju situaciju. U slučaju da je indukcija obavezna iz medicinskih razloga, razgovarajte sa svojim liječnikom da porod započne što prirodnije i nježnije.

Ako je carski rez neophodan nakon što je porod započeo vaša će beba ipak dobiti neke od dobrobiti prirodnog poroda. Uslijed medicinskih komplikacija koje mogu uslijediti neke žene moraju ići na planirani carski rez. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti čekanja da prirodan porod započne sam ukoliko je to ikako moguće u vašem slučaju.

Preporuke za čitanje:

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.