fbpx

Carski rez – koliko je zapravo carski?

Izbjegnite probleme i osigurajte si savršen porod.

Količina poroda na carski rez svakodnevno se povećava kako u našoj zemlji tako i u svijetu. Sve više žena svoju djecu rađa carskim rezom.

Kada je carski rez potreban da bi se spasio život vašeg djeteta, možda i vaš, to je i više nego opravdan razlog za istim i zahvalni smo da postoji jer je spasio živote mnoge djece i njihovih majki.

No, jesu li razlozi za carskim rezom uvijek opravdani? Naravno, ponekad je jednostavno nemoguće izbjeći carski rez, npr kod poroda blizanaca ili kod višeplodnih trudnoća carski rez je često jedina opcija. Ipak, carski rez je prvenstveno korišten kod hitnih situacija, ne kao zamjena za prirodan porod.

Carski rez je operacija koja nosi svoje rizike kako za vas tako i za vašu bebu. Uključuje moguće komplikacije koji mogu nastati kod takvih zahvata i isto tako zahtjeva duži period oporavka od prirodnog poroda. Često ćete osjećati bol u danima nakon poroda kada bi jednostavno željeli uživati u vašoj bebi.

Jeste li svjesni da carski rez:

  • Povećava mogućnost za krvarenjem i infekcijom rane nakon poroda.
  • Rezultira ožiljkom na vašoj maternici što može izazvati bol i komplikacije i nakon puno godina od samo zahvata.
  • Povećava mogućnost za kasnijim izvanmateričnim trudnoćama i problema za začećem.
  • Povećava vjerojatnost da će vaše dijete imati astmu kasnije u životu.
  • Otežava dojenje jer je većini žena teško dojiti neposredno nakon carskoga reza zbog bolova. Većina žena koja odustane od dojenja je rodila na carski.
  • Postoji mogućnost reakcije na anesteziju. Iako je ovo rijetko, mogućnos postoji, a ako ste imali carski rez u spinalnoj anesteziji možete iskusiti jake glavobolje u danima nakon poroda.

Većina trudnoća je niskorizična i ne zahtjeva porod carskim rezom

Rizik od krvnih ugrušaka koji se mogu dogoditi nakon poroda carskim rezom. Rizik je puno veći nego kod prirodog poroda, a ukoliko se formira ugrušak može doći do plućne embolije, a ovo stanje je opasno po život. Zdravstveni djelatnici će vam vjerovatno odmah nakon poroda dati lijekove koji će umanjiti rizik, a i sami si možete pomoći da ovaj rizik još smanjite tako da hodate čim prije nakon poroda.

Žene koje su rodile na carski rez osjete bolove i rez još mjesecima nakon poroda.

Ako je carski rez stvarno opravdan, onda je uistinu zahvat na kojem trebamo biti zahvalni. Ali, ako carski rez nije u potpunosti opravdan, bolje ga je izbjeći.

Na sreću, većina poroda na carski rez nisu medicinski opravdani. Većina trudnoća je niskorizična i ne zahtjeva porod carskim rezom. Naime, nema podataka o tome da je sigurnije imati carski rez samo zato što vam je prošli porod bio na carski rez ili zato što ste stariji od 40. Puno blizanačkih trudnoća isto tako ne zahtjeva porod na carski rez jer je i u tome slučaju i dalje carski rez opasniji od prirodnog vaginalnog poroda.

Ukoliko ste prvi puta rodili na carski rez i dalje možete imati prirodan porod.

Prvi carski rez ne znači nužno da ste osuđeni na carski rez za sve buduće trudnoće. Mnogi liječnici smatraju da je veća mogućnost od rupture maternice ukoliko je žena imala carski rez, no rupture maternice iz toga  razloga su vrlo rijetke i češće se događaju zbog ubrzavanja poroda umjetnim oksitocinom. Ukoliko ćete imati prirodan porod nakon carskog reza pobrinite se da se vaš porod ne ubrzava.

POVEZANA TEMA: Prirodan porod – zašto bi ga svaka žena trebala planirati?

Sretna trudnica

Sami si možete puno pomoći ukoliko želite izbjeći carski rez

Prvo i najbitnije je da se educirate. Educirajte se o svim rizicima koje carski rez nosi, mogućim komplikacijama, načinu da koji utječe na vas i na vašu bebu.

Pronađite ginekologa koji će vas podržati u vašoj odluci da izbjegnete carski rez. Zajedno s njim raspravite pozitivne i negativne stvari vezane za mogući carski rez za vaš specifičan slučaj i onda donesite konačnu odluku.

Pronađite podršku u ljudima koji su prošli ili prolaze kroz slično kao i vi. Kontaktirajte doulu koja vam može biti podrška za vrijeme trudnoće i poroda bez obzira na koji način rodili.

Održavajte svoju trudnoću zdravom, krećite se i radite vježbe za trudnice. Zdrava prehrana je vrlo bitna za zdravu trudnoću.

Pobrinite se da rađate na mjestu gdje će vam biti omogućen normalan proces pridrodnog poroda. Ne ubrzavanje poroda je izuzetno bitno, opuštena atmosfera i blizina osobe koju volite.

Dogovorite s osobljem bolnice da želite šetati za vrijeme trudova. Pijte za vrijeme trudova jer je vrlo bitno da ne dehidrirate za vrijeme poroda. Svakako izbjegnite korištenje umjetnog oksitocina ili popularno dripa koji pojačava intenzitet kontrakcija i povećava mogućnost rupture maternice.

Iako jedna od najčešćih izreka kod nas nakon poroda “Samo da je živo i zdravo!” stoji, mi smatramo da je vrlo bitno i kako se majka osjeća nakon i za vrijeme poroda.

Porod nije samo rođenje djeteta već i rođenje majke pa je stoga vrlo bitno na koji način se majka rađa.

Preporuke za čitanje:

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.