fbpx

Pripremite svoje dijete na odvojenost dok ste u rodilištu

Jedna od najvećih briga koje trudnica može imati je kako će vaše dijete podnijeti razdvojenost od vas dok ste u rodilištu. Sama sam to prošla dva puta i znam koliko opterećenje to može biti za trudnicu. Otežavajuća okolnost je i to da je porod nešto potpuno nepredvidivo i ne možete ga nikada potpuno isplanirati. Ako uz to imate dijete koje je i samo još beba, stvar je još gora. Najčešća opcija je ostaviti dijete kod oca, ali većina žena želi imati voljenu osobu uz sebe na porodu pa je često potrebno dijete pripremiti da će ostati uz osobu koja nije ni mama ni tata.

Evo nekoliko savjeta kako da pripremite svoje bebu, toddlera ili starije dijete na odvojenost od roditelja, a možda i od doma.

Stvarajte snažnu povezanost već sada.

Dijete koje je duboko povezano sa svojom majkom će se puno lakše oporaviti od razdvojenosti nakon što se vratite iz rodilišta.

Izaberite osobu koja će se brinuti za vaše dijete dok ste u rodilištu i počnite navikavati svoje dijete na nju

Ostavljate dijete kod osobe izbora npr. bake što je češće moguće, na kraće i dulje razdoblje. Nakon par mjeseci ovoga, probajte dijete naučiti da svoje dnevno spavanje odradi kod bake. Ako to prihvati, možete razmisliti i da ga pokušate ostaviti da prespava tamo, ali nikako ne forsirajte jer zadnje što želite sada je da dijete dobije traumu. Dijete će prespavati kada vi budete u rodilištu jer je to nešto neizbježno i shvatiti će to kao takvo. Bitno je da se navikne na osobu uz koju će ostati.

Ne pokušavajte naviknuti dijete na razdvojenost od vas tako da ga ostavljate često kod drugih osoba

Ovakav način nije dobar jer će samo istraumatizirati dijete. Vaš cilj nije da se dijete navikne na razdvojenost od vas, već da mu pomognete da izgradi odnos sa osobom koju ste odabrali da ostane uz njega. Jedina stvar koja će vašem djetetu biti potrebna dok vas nema je da uz sebe ima osobu kojoj vjeruje.

Pomozite osobi koju ste izabrali da vam čuva dijete da ga nauči smiriti

Vaše će dijete plakati dok vas nema. U redu je ako plače. Ono što je bitno je da ima uz sebe osobu koja će ga utješiti i koja ga neće ostaviti samoga da plače sve dok ne zaspe. Djeca mogu preživjeti sve ako uz sebe imaju osobu koja suosjeća s njima i voli ih.

Jedina stvar koja će vašem djetetu biti potrebna dok vas nema je da uz sebe ima osobu kojoj vjeruje.

Počnite razgovarati s djetetom o vašem odlasku u rodlište

Objasnite mu kako ćete vi otići u bolnicu roditi bebu, a ono će otići npr. baki. Tamo će se igrati sa bakom, triputa prespavati, a onda će se mama vratiti po njega. Morate djetetu dati do znanja da ćete se vratiti po njega. To je ono što mu ulijeva sigurnost.

Napravite zajedničku knjigu o trudnoći

Kako je trudnoća vrijeme kada je sve orijentirano na dolazak novog člana, vaše dijete se može osjećati zakinuto. Napravite knjigu zajedno s njim gdje ćete zajedno upisivati događaje iz trudnoće, neka ono nešto nacrta unutra, čitajte mu o tome kako beba raste, kako mama odlazi u rodlište roditi bebu i kako se mama vraća kući velikom dečku/curi sa malom bebom. Ovako mu možete pomoći da shvati puno više o onome što se događa.

Kako pomoći svom starijem djetetu da se navikne na novorođenče?

Pomozite svomu djetetu da pronađe tješilicu

Niti jedan objekt ne može zamijeniti osobu, posebno majku, ali dijete, u trenutcima kada nije uz vas, može pronaći utjehu u predmetu koji povezuje uz vas. To može biti medvjedić ili neka druga igračka koju ste mu vi poklonili, dekica i sl. Svakako se potrudite da osoba kojoj ostavljate dijete zna za tješilicu i da je ponudi u trenutcima kada je dijete uznemireno.

Ostanite pozitivni i imajte povjerenja u svoje dijete

Vaše dijete će ovo preživjeti. Čak i ako, ne daj Bože, bude plakalo, preživjet će. Uz vašu ljubav i pažnju prije i poslije poroda vaše dijete će biti sasvim u redu. Najbitnije što mu vi možete dati je ljubav uz koju će vrlo brzo prebroditi teško razdoblje.

 

Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.