Kako pomoći svom starijem djetetu da se navikne na novorođenče?

Korisni savjeti koje možete odmah primjeniti.

Novo dijete je stiglo u kuću. Uzbuđenje je na vrhuncu, ali netko je ljubomoran. Normalna je situacija da stariji brat ili sestra osjeća ljubomoru dolaskom nove bebe u obitelj.

Već ste pročitali naš vodič za nove roditelje, razgovarali ste s djetetom za vrijeme trudnoće ali svejedno morate biti spremni na ono što vas čeka.

Dolazak novog člana obitelji može biti traumatično iskustvo za vaše starije dijete. Pogotovo kada mama samo nestane i za koji dan vrati se doma s novim bratom ili sestrom.  Ovih nekoliko savjeta mogu vam biti od velike pomoći u novom odnosu sa starijim djetetom.

Neka vaš suprug prvi puta donese dijete u kuću

Vi ćete se odmah zagrliti sa svojim sada starijim djetetom, poljubiti ga i reću mu koliko vam je falio. Ostatak nestrpljive rodbine može čekati.

Neka se vaše starije dijete osjeća kao heroj u očima novorođene bebe (i u njegovim vlastitim očima)

Pozovite dijete k sebi i bebi nasamo. Ako imate više djece napravite ovo sa svakim posebno. Upoznajte svoje starije dijete sa bebom. Recite bebi sve lijepe stvari koje volite kod svoj starijeg djeteta, pohvalite ga i poželite da se oni sami uskoro bolje upoznaju.

Djeca se moraju međusobno povezati

Ako je vaše starije dijete odvojeno od bebe, teško da će razviti osjećaj bliskosti. Pokušajte ih zbližiti tako da provode vrijeme zajedno. Dopustite starijem djetetu da pridži bebu uz vaš nadzor. Stručnjaci tvrde da dječja glavica otpušta feromone koji pomažu da se prema njoj osjećamo zaštitnički. Što više vremena vaša djeca zajedno provode, to će njihov odnos biti bolji.

Neka sva vaša djeca budu svjesna da je njihovo mjesto u obitelji jako važno

Recite im koliko ste sretni zbog nečega što oni rade, kako je to vrlo važno. Primjetite ih kao važnog člana obitelji. Razgovarajte o tome, često.

Starije dijete će vas testirati da bude sigurno da ga još volite

Pokušajte umanjiti mogućnost konflikta sa starijim djetetom koliko je moguće. Ipak, pazite da ne pretjerujete jer neke granice moraju postojati. Pravilan balans je ključan.

Ovo nije vrijeme da starijem djetetu objašnjavate kako mora odrasti

To što sada imate malu bebu, ne znači da vaše starije dijete mora preko noći odrasti. Poštujte ga kao i prije. Pružite mu mnogo ljubavi i dopustite da se osjeća maleno kao i prije, bez srama.

Zadržite rutine

Djeca vole rutinu. Pokušajte zadržati rutinu u životu vašeg starijeg djeteta koliko je moguće. Svaka promjena rutine na njega može loše utjecati u ovom trenutku.

Kako pomoći starijem djetetu da se navikne na novu bebu

Nikada ne ostavljajte novorođenče samo sa starijom djecom

Ne možete očekivati da vaše starije dijete u potpunosti kontrolira svoju ljubomoru. Nemojte ga ostavljati nasamo s bebom. Ako primjetite nasilno ponašanje prema bebi, pokušajte starijem djetetu odvratiti pažnju pitanjem ili pričom.

Nemojte da se sve vrti oko novorođenčeta

Pokušajte da starije dijete ne dobije osjećaj da se sve vrti oko bebe, iako to možda i jest tako. U komunikaciji nemojte naglašavati da ćete se posvetiti njemu “kada završite sa bebom”. Pokušajte to preformulirati i reći da ćete doći “za koju minutu” ili nešto slično.

Čitajte svom starijem djetetu knjige o braći i sestrama

Čitanje ovakvih tekstova potiče ga na razmišljanje i omogućava mu da shvati da je normalno imati brata ili sestru. Iskoristite to da definirate osjećaje koje vaše starije dijete trenutno osjeća. Pomognite mu da definira svoje osjećaje, bili oni pozitivni ili negativni.

Vodič za razvijanje emocionalne inteligencije kod djece.

Očekujte žaljenje

Normalno je da vaše starije dijete osjeća žaljenje za onim što je izgubilo – ekskluzivno pravo na vas, status jedinog djeteta. Sjetite se kako ste se osjećali kada ste prekinuli s dečkom. Vaše dijete osjeća se tisuću puta teže. Vaše dijete je u žalosti. Teško mu je izraziti osjećaje koje trenutno osjeća i treba vašu pomoć da se nosi s njima. Recite mu koliko ga volite, mazite se s njim. Dopustite mu da plače u vašem zagrljaju i pomognite mu pronaći način da se osjeća bolje. Pokažite mu da iako je izgubio svoj status jedinog djeteta, da je dobio razumnu mamu koja ga voli i prihvaća, koja želi da se osjeća bolje.

Potaknite osjećaj za bebu

Mnoga istraživanja pokazuju da kada roditelji potiču stariju djecu da vide novorođenče kao pravu osobu koristeći svoje osjećaje, oni se više zbližavaju s bebom i osjećaju zaštitnički prema njoj. U komunikaciji pokušajte nešto od sljedećeg:

  • “Izgleda da beba voli kada joj pjevaš”
  • “Vidi, pokušava micati ustima kao i ti, mislim da te imitira!”
  • “Baš me zanima da li se bebi sviđa ova glazba?”
  • “Mislim da je zvono na vratima prestrašilo bebu”

Ostanite bliski sa starijim djetetom

Pokušajte provoditi vrijeme sa svakim od svoje starije djece svaki dan. Kada je netko u posjeti dopustite mu da drži bebu dok se vi posvetite starijem djetetu. Ako držite bebu na rukama, razgovarajte sa starijim djetetom. Kada dojite pozovite dijete da sjedne kraj vas, pa razgovarajte ili mu pročitajte priču. Ti trenuci ostati će im u lijepoj uspomeni.

Nova situacija može biti vrlo teška ponekad, ali uz malo truda i mnogo ljubavi vaša obitelj dobit će novu energiju uz novog člana. Uskoro ćete svi opet funkcionirati kao savršen tim, samo sa jednim dodatnim članom. A što veći tim, to veća zabava. Zar ne?

Preporuke za čitanje:

Mihael Šanko
Izvršni urednik Modernog Roditeljstva. Otac četvero djece. U toku odgoja razvio interes za povezujuće roditeljstvo iz jednostavnog razloga - mnogo je bolje od uobičajenog načina odgoja jer nas tjera da postanemo bolja verzija sebe samoga kako bi mogli biti bolji roditelj.