Zašto se samo 3-5 % beba rađa na termin?

Da li je Naegelovo pravilo precizna metoda izračuna termina poroda?

Vrlo rijetko možete sresti trudnicu koja neće znati kada joj je termin poroda. Jedno od najčešćih pitanja koje svaka trudnica dobije i po nekoliko puta u trudnoći, često i od potpunih stranaca je “Kad je termin?”.

Iako vam možda neće reći, niti bi trebala ako to ne želi, činjenica je da postoji dan i datum na koji je ona posebno usmjerena cijelu svoju trudnoću.

Većina trudnica se usmjeri da određen dan na koji bi trebale roditi svoje dijete htjele one to ili ne. Već u ranoj trudnoći dobivaju datum kada će njihovo dijete biti rođeno. Iako znaju i rečeno im je da je to samo okvirni datum, većina trudnica ipak obavlja sve pripreme za vrijeme oko tog datuma.

Ako se beba ne rodi na termin ili prije, postajemo nestrpljive i danima iščekujemo porod, a pritisci liječnika da se dijete rodi postaju sve jači.

Zanimljivo je da se više od 80 posto beba rodi dva tjedna prije ili poslije očekivanog termina poroda. Samim time, većini trudnica datum koji su dobile na početku trudnoće neće puno značiti.

POVEZANA TEMA: “Samo nek je živo i zdravo” nije jedino što je važno nakon poroda

Čarobni termin poroda

Nakon što vam test na trudnoću pokaže plusić ili vam izostane menstruacija, vrlo vjerovatno ćete otići kod ginekologa na pregled i ultrazvuk. Nakon što vam ginekolog potvrdi trudnoću, izračunati će vam i očekivani termin poroda.

Očekivani termin poroda temelji se na Naegelovom pravilu po kojem se termin računa tako da prvom danu zadnje menstruacije dodamo 280 dana. Naegel je daleke 1812. godine objavio ovu formulu. Od tada, ovaj način računanja očekivanog termina poroda koristi se diljem svijeta.

Najuzbudljiviji datum ikada

Nakon što dobijete termin poroda uslijedit će još mnogo pregleda i ultrazvuka kako bi se pratila trudnoća i napredak djeteta. Uzbuđeni ste i počinjete računati u kojem ste mjesecu i kojem tjednu, naravno, s obzirom na termin koji ste dobili. Prvi udarci bebe, dobivanje na kilaži, promjene koje se događaju s vašim tijelom u trudnoći koje ponekad znaju biti vrlo zbunjujuće, no sve one prate se na temelju predviđenog datuma poroda.

Da li je to sada…to???

Kada ste se približili svom terminu poroda ušli ste u fazu iščekivanja. Svaka majka koja je rodila zna kako izgledaju oni zadnji dani prije poroda – jedva se krećete, noge su vam otekle, ne možete spavati, najviše vremena u danu provodite na wc-u. Kad se približi kraj, svaka trudnica jedva čeka roditi kako bi se oslobodila trudničkih tegoba i upoznala svoju, toliko očekivanu bebu.

POVEZANA TEMA: Prirodan porod – pet velikih prednosti za bebe

Svaku promjenu koju uočite tumačite kao mogući znak poroda. Blage kontrakcije, bol u leđima, bol u donjem dijelu trbuha? Da li to porod započinje? S obzirom da pretporodno razdoblje može trajati satima, pa čak i danima, svi ovi znakovi se mogu pojaviti pa prestati. Možete se osjećati frustrirano i pitati se kad ćete više roditi. Vjerovatno ste već počeli dobivati i telefonske pozive od prijatelja i rodbine s pitanjima kao što su: ” Jel’ krenulo?” “Ima kakvih promjena?” “Kad ćeš ti više roditi?” “Što kaže doktor, kad ćeš roditi?” Ovakva pitanja trudnicama koje se jedva kreću i jedva čekaju kad će roditi nisu nimalo draga i sasvim je u redu da ne želite odgovarati na njih.

trudnoća

Termin je tu

Dan je tu. Dan koji ste toliko čekali i kojem ste se toliko veselili. Da, na ovaj dan bi vaša beba trebala biti rođena. Samo, manje poznata činjenica je da samo 3-5% trudnica rodi na svoj termin. Većina rodi dva tjedna prije ili dva tjedna nakon termina. Čemu onda uopće termin i trajanje trudnoće od 40 tjedana? Zašto ne 38-42 kao razdoblje očekivano za dan poroda?

Kad je Naegel objavio svoju formulu za računanje termina on je vjerovao da trudnoća traje 10 lunarnih mjeseci ili 9 kalendarskih mjeseci, tj. 40 tjedana.

No, jedna od bitnih mana Naegleove teorije je ta da lunarni mjesec zapravao traje 29,53 dana. Tako je 10 lunarnih mjeseci zapravo 295 dana – 15 dana ili dva tjedna duže od 280 dana za koliko nam tvrde da normalno trudnoća traje.

Kad bi pustili prirodu da odradi svoje, većina majki koje rađaju prvi put bi rodile oko 41 tjedna, dok bi majke koje su prije rađale rodile najčešće nakon 40 tjedna.

Termin je prošao…što sad?

Termin koji ste na početku trudnoće dobili je prošao. Količina poziva i poruka se povećava, svaka druga osoba vas zaustavlja da vidi kad ćete roditi i zašto još niste? Vaše strpljenje za odgovaranje na ovakva pitanja je isto tako – na kraju.

Još jedna velika mana načinu određivanja termina je pretpostavka da sve žene imaju menstrualni ciklus od 28 dana. Neke žene imaju kraće, a neke dulje cikluse, i nemaju sve žene ovulaciju na 14ti dan ciklusa. Žene koje ovuliraju kasnije će tako, normalno, imati trudnoću dulju od 280 dana.

U ovo vrijeme ste vjerovatno često kod svog ginekologa i on vas uvjerava da će porod krenuti svaki čas. No, ovo razdoblje kada se teško krećete, tromi ste i nateknuti, bole vas leđa, trbuh, prepone i imate osjećaj da će vam mjehur prsnuti to “svaki čas” vam se može činiti kao cijela vječnost. Nestrpljivost raste jer većini trudnica je termin psihološka granica do koje je sve ok, a dane nakon termina podnose puno teže iako se sitaucija zapravo vrlo malo promijenila.

Što je sa indukcijom poroda?

Stručnjaci kažu da je najbolje za majku i za bebu da porod započe prirodno, te da je najbolje ne miješati se u prirodan tok poroda do 42 tjedna. Svaki dan u trbuhu vašoj bebi može značiti puno iako vam se čini da je spremna za roditi se i da je u terminu.

Nažalost, danas neki ginekolozi i rodilišta imaju politiku inducirati porod nakon 41 tjedna trudnoće. Vjerovatno ste čuli da je indukcija bolna i da je svakako trebate izbjeći. Možda vam je i vaš liječnik predložio da dogovorite datum za indukciju, za svaki slučaj. Svakako se informirajte o rizicima koje nosi indukcija prije nego na nju pristanete.

Pripremite se na dodatno praćenje trudnoće nakon 41 tjedna. Ukoliko je sve u redu s vama i vašom bebom, probajte se ne brinuti i opustiti. Vjerujte da vaša beba zna najbolji trenutak kad će se roditi. Na kraju krajeva, nije važno hoćete li roditi tjedan prije ili kasnije, sa jednakim oduševljenjem ćete dočekati svoju bebu kad god da se ona rodi.

PROČITAJTE SLJEDEĆE: Prirodan porod – zašto bi ga svaka žena trebala planirati?

Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.