fbpx

Koliko su babinje važne i zašto si ih trebate osigurati?

Razdoblje nakon poroda vrlo je važan dio života u kojem postavljamo temelje za budućnost.

Da ste majka negdje na istoku Azije ili u Africi, prvih 6 tjedana proveli bi kod kuće u krevetu sa bebom, odmarajući se od poroda i povezujući se sa svojom bebom. Babinje traju 45 dana i diljem svijeta ovo je razdoblje kada majka ima podršku rodbine i prijatelja. Pomoć u kućanskim poslovima, čuvanje starije djece i podrška novoj majci su najčešći vid pomoći.

Ovo joj pomaže da se odmori, da vrati svoju snagu nakon poroda, ali i da se poveže sa svojom bebom.

Nažalost, moderan način života je ovo većini žena onemogućio, a i one koje si to mogu priuštiti, ne žele. Danas, žene smatraju da moraju biti samostalne i jake, pa je tako vrlo važno koliko dana nakon poroda će se vratiti uobičajenom ritmu života. Od celebritya čije fotografije gledamo na društvenim mrežama, gdje već nakon tri dana od poroda izgledaju odlično i kao da se ništa nije dogodilo, do žena koje već nakon nekoliko dana obavljaju kućanske poslove i vraćaju se na posao. Babinje su prošlost!

Zašto su babinje važne?

Prvih nekoliko dana nakon poroda svakoj su ženi posebno iskustvo. Iako jedno od najljepših razdoblja u ženinom životu, ovo je ujedno i jedno od najtežih.

Upravo ste postali majka, izmoreni ste od poroda, fizički još uvijek niste najbolje, a hormoni vam luduju. Imate maleno stvorenje kome značite cijeli svijet, mučite se da uspostavite dojenje, a ako uz to imate stariju djecu, onda ovo postaje još teže.

Svjetska Zdravstvena Organizacija opisuje poslije porođajno razdoblje kao najkritičniju fazu u životu majke i djeteta. Bez obzira na to, ovo je razdoblje koje se najviše zapostavlja. U današnjem svijetu, od žena se očekuje da su na nogama već treći dan nakon poroda.

U većini zemalja žene nemaju porodiljne dopuste, a ako i imaju, ponekad si ne mogu financijski priuštiti biti uz dijete određeno razdoblje nakon poroda.

U Hrvatskoj, žene imaju čak godinu dana porodiljnog dopusta, no ni to ne znači da si mogu dopustiti babinje i odmor nakon poroda. Očevi si ne mogu priuštiti slobodne dane, rodbina mora raditi i vrlo često, žena je, već nekoliko dana nakon poroda, prepuštena sama sebi.

Tu je još i očekivanje društva da se žena odmah nakon poroda mora moći brinuti za sebe i za dijete. Dijete se smatra šlagom na tortu, a poslije porođajno razdoblje se u društvu idealizira i mnoge majke se iznenade sa vlastitim osjećajima nakon poroda.

Dok poslije porođajna depresija raste, a majke padaju s nogu od umora, poslije porođajno razdoblje nikad nije bilo važnije. Toliko vremena provedemo na brigu o trudnoći i pripremu za porod, a toliko malo za ono što slijedi nakon poroda bebe. Kada beba stigne, cijeli vaš životni fokus mijenja se iz temelja. 

razdoblje nakon poroda

Pripremite se za razdoblje poslije poroda

Većina novopečenih majki spava nekoliko sati preko noći, a od njih se očekuje da funkcioniraju normalno, da održavaju kućanstvo i goste posjetitelje koji su se najavili na kolač i kavu jer žele vidjeti bebu.

No, ovakav ritam može biti vrlo težak za svaku svježu rodilju, kako fizički, tako i emocionalno. Iako prije poroda smatrate da ćete sve to obaviti bez problema, činjenice su bitno drugačije. Vama je potreban odmor i vrijeme koje ćete provesti sa svojom bebom. U razdoblju poslije poroda imat ćete dovoljno brige i ne trebate misliti o kućanskim poslovima i kuhanju ručka.

Pripremite se još u trudnoći na razdoblje nakon poroda, neka vaš partner uzme godišnji odmor ako može da bude s vama neko vrijeme nakon poroda. Zamolite nekoga od rodbine da vam pomogne sa kućanskim poslovima i da vam donese skuhani ručak svaki dan. Ako nemate opcije ni za jedno, onda platite osobu koja će se brinuti o vašem kućanstvu dok vi to ne budete mogli – isplati se.

Ne morate sve proći sami!

Niste loša majka i loša žena ako tražite pomoć.

Naše društvo nametnulo je ženama previsoke standarde. Brinuti se za kućanstvo, kuhati ručak, zabavljati goste dok se još oporavljate od poroda, dok uspostavljate dojenje, dok ste možda i u bolovima nije nešto čemu trebate težiti.

Ukoliko vam drugi nude pomoć, prihvatite ju. Većinom uvijek netko od rodbine može uskočiti za pomoć, zato se pobrinite da pomoć prihvatite. Recite točno što vam treba i kakvu pomoć tražite i prihvatite ju.

Tražiti pomoć nije slabost već odgovornost prema sebi i svom djetetu. Sebe morate staviti odmah nakon potreba svog djeteta jer vaše dijete treba zdravu i odmornu majku. Svoj odmor shvatite kao nešto što radite zbog svog djeteta.

koliko su babinje vazne

Gniježđenje se ne odnosi samo na porod

Sindrom gniježenja kroz koji prođe gotovo svaka trudnica ne odnosi se samo na porod. Trudnice se, prije poroda, gnijezde, a to znači da se pripremaju za dolazak svog djeteta. Većinom spremaju stvari za dijete, čiste kuću, ribaju kupaonicu. No, ne spremate sve ovo samo za porod djeteta već i za razdoblje koje slijedi nakon što se dijete rodi.

Pripremate si prostor za povezivanje sa svojom bebom. Majke i bebe imaju potrebu biti zajedno, dojiti, prakticirati pristup koža na kožu, spavati zajedno. Sve ovo povezuje majku s djetetom i stvara neraskidivu vezu kakvu imaju samo majka i dijete.

U ovim danima vi stvarate odnos sa svojom bebom, odnos koji je temelj za budućnost. Uzmite si vrijeme da se zbližite i upoznate.

Ne morate biti super-žena

Vraćanje tijela u stanje prije trudnoće ne znači samo gubljenje trbuha. Vi nakon poroda prolazite kroz mnoštvo fizičkih i hormonalnih promjena; vaša se maternica vraća na veličinu od prije trudnoće, a ujedno započinje proces laktacije. Možda se oporavljate od carskog reza koji je operacija koju trebamo ozbiljno shvatiti, a ponekad vas i prirodan porod može ostaviti u bolovima, posebno ako ste imali epiziotomiju.

Odmor je nužan kako bi se oporavili od poroda, bio on kao carski rez ili prirodan porod. Ukoliko pretjerate u prvih mjesec dana riskirate probleme kasnije u životu. Uz umor i iscrpljenost, početne probleme u dojenju i malu bebu za koju se treba brinuti, većina žena se susreće s problemima kao što su zatvor, razdvojeni trbušni mišići, prolaps organa, pucanje ili infekcije šavova. Forsirajući se previše, ovi problemi postaju češći.

Današnje društvo ima prevelika očekivanja od žena. One su pod stalnim pritiskom da ispune očekivanja društva i da budu ono što društvo od njih očekuje. Rijetko nam se pruži prilika da zaboravimo na sve i da se fokusiramo na svoju transformaciju iz žene u majku, koja se događa odmah nakon poroda.

Ako si ne možete priuštiti puni mjesec babinja, već i dva tjedna puno znače. Oporavljanje ne možete odgoditi za kasnije, zato iskoristite ovo vrijeme za odmor; nakon devet mjeseci trudnoće i poroda vaše tijelo ga je zaslužilo.

Preporuke za čitanje:

Renata Šanko
Renata Šankohttps://thekangaroomethod.com/
Glavna urednica Modernog Roditeljstva. Majka četvero djece. Već godinama aktivno prati povezujuće roditeljstvo, te se zalaže za popularizaciju istog.